Tek.no

Nyhet

Vinddrevet ball skal rydde landminer

Afghansk designer vil bekjempe miner med bambusrør og gummi.

Callum Cooper / Vimeo
Vegard Ottervig
22 Okt 2012 12:16

Landminer er en styggedom som har kostet mange uskyldige mennesker liv og lemmer. Opprydding av elendigheten koster både mye tid og ressurser, men her er en oppfinnelse som både er billig og enkel i bruk.

Mine Kafon er navnet på en rullende ball som bare trenger en liten dytt, før vinden tar seg av resten og fører ballen over et minefelt. Deretter kan den ta seg av opptil fire eksplosjoner, slik at uskyldige ben slipper å gjøre det.

Utrolig billig

Den bisarre, rullende ballen er skapt av den afghanske designeren Massoud Hassani, og består av en kjerne med haugevis av bambusrør stikkende ut. På enden av rørene er det et flatt stykke med gummi, som gjør at landminer detonerer når de treffer bakken.

Kjernen er av plast, og inneholder en GPS-sporer, som tar opp hvilke områder ballen beveger seg på. Materialene er alle masseproduserte og billige, og kostnaden for én Mine Kafon er på skarve 40 dollar (230 kroner). Dette er mye billigere enn konvensjonell minerydding.

De billige delene gjør det også rimelig å reparere ballen eller bytte ut deler. Alt Mine Kafon ellers trenger er som nevnt en dytt, og en vindfull dag.

Les mer om prosjektet på Massoud Hassanis blogg.

Se teasertraileren til en kommende dokumentarfilm om Massoud Hassani på Vimeo:

(Kilder: Massoud Hassani, Vimeo)

Les også
Lyset ingen kan forklare
Les også
Verdens største vindmøller er store som fly
Les også
Disse insektene vil drepe deg
Les også
Dette er ikke noe vanlig trafikklys
Les også
Denne gjør fingeren din «magisk»
Les også
Rullestol-robot kan både trille og gå
Les også
Mann bygde egen Tesla-skyter
annonse

Les også