Til hovedinnhold

Derfor er flyvende biler en dårlig idé

Tesla-sjef Elon Musk har en mye bedre plan.

skjermbilde

De senere år har vi sett flere eksempler på at flyvende biler kanskje kan ha en fremtid som et fremkomstmiddel i et moderne samfunn. Tenk deg det: Gå ut døra om morgenen, sett deg i bilen og fly av sted til jobben! Det høres ganske tøft ut?

Ikke alle er imidlertid like begeistret for flyvende biler, og Tesla-sjef Elon Musk er blant dem. Det kom litt overraskende på oss, ettersom Musk er kjent for å være både fremtidsrettet og en stor visjonær. Med erfaringene fra Tesla Motors og SpaceX burde han dessuten være bedre rustet enn de fleste til å finne opp nettopp flyvende biler. Det er altså ikke tilfellet:

Frykter at biler skal falle i hodet på folk

Tesla-sjef Elon Musk er skeptisk til flyvende biler. Foto: Shutterstock

Det er mange ting å tenke på hvis man skal ha flyvende biler, mener Musk. Ikke bare er det en utfordring å lage en bil som kan fly, men det krever naturligvis også en helt ny infrastruktur. I dag har vi biler og busser som kjører på veier, og T-baner og tog som kjører på skinner - hvor skal flyvende biler passe inn?

Musk stilte nylig til intervju i podcasten StarTalk, ledet av astrofysiker Neil DeGrasse Tyson, hvor de blant annet diskuterte slike ting:

– Jeg debatterer med meg selv; Bør det være flyvende biler eller ikke? Hvis de kommer, så vil det bli enda en dimensjon å forholde seg til, hvor du plutselig kan få en bil i hodet. Og de vil være svært avhengig av været. I tillegg må flyvebilen være selvkjørende – ellers er det bare å glemme det, sier Musk under intervjuet.

Flyvebiler så du i filmen Total Recall. Foto: skjermbilde

DeGrasse Tyson spurte hvorfor ikke folk burde få lov til å fly flyvebilene sine selv ...

– Nei, det må være autopilot. Men selv da går du fra omtrent 0 prosent sjanse for at en bil skal falle i hodet på deg, til noe større. I tillegg er det en støyutfordring. Vi vet ikke riktig hvordan vi skal klare å fly lydløst, svarer Musk.

– Tunneler er løsningen!

Musk, som eier elbilprodusenten Tesla Motors, kan muligens beskyldes for å har sine egne motiver for å være kritisk til flyvebiler. Det vil jo i så fall kunne utfordre virksomheten han nyter stor suksess med i dag. Samtidig kommer han med noen argumenter det er vanskelig å avfeie:

– Det jeg heller tror ville hjelpe stort i byer, er å bygge flere tunneler. Med flyvebiler snakker vi om å fly i 3D, med tette kontorbygg og leiligheter som opererer i tre dimensjoner. Så går du til bakken, og det blir todimensjonalt igjen, med alt på en flate, forklarer Tesla-sjefen.

... og i Blade Runner. Foto: skjermbilde

Her skyter programleder DeGrasse Tyson inn at storbyen New York har T-baner som går i flere lag under jorden. Sånn sett blir det tredimensjonalt, bare under bakken. Musk tror noe lignende kan fungere for biler:

I Minority Report kunne bilene kjøre på vegger. Foto: skjermbilde

– Hvis vi kan ekstrapolere dette til å gjelde biler, og dermed lage flere biltuneller under jorden, ville det løse køproblemer i store byer. I så fall vil vi ikke trenge flyvende biler. Og disse bilene vil virke, selv i dårlig vær, og de vil ikke falle i hodet på deg, avslutter Musk.

Hør hele podcasten

Utdrag fra intervjuet med Musk er spredt utover en 60-minutters podcast. Foruten flyvende biler, snakker han blant annet om å sende folk til Mars, hvilke fem ting han ønsker å hjelpe menneskeheten med, samt frykten for kunstig intelligens.

Podcasten heter StarTalk, og den finner du i podcast-appen din eller på denne nettsiden.

Nesten suksess for SpaceX
Raketten landet, men det gikk litt for fort »

(Kilde: StarTalk-podcasten)

annonse