Til hovedinnhold

X79-kortene er her

Vi har ikke glemt hovedkortene, det var bare veldig mange av dem

Asus

Som vi har tidligere skrevet lanserte Intel sine nye Sandy Bridge-E prosessorer denne uken. I tilegg til lanseringen av Sandy Bridge-E kom også brikkesettet X79. X79 er arvtageren til et av de mer populære Intel-brikkesettene i senere tid, nemlig X58, og skal ha langt bedre funksjoner og kapasitet sammenlignet med P67 og Z68. De store nyhetene med X79-baserte hovedkort er firekanals DDR3-minne og PCI-Express 3.0-støtte. Selv om det er CPU-en som står for disse endringene og ikke brikkesettet, føler vi likevel det er verdt å nevne det.

Hovedkortprodusentene har selvsagt også annonsert sine produkter til den splitter nye X79-plattformen. Vi har laget en liste over de mest populære produsentenes hovedkort.

ASUS

Først ute er hovedkortene fra Asus. Alle hovedkortene fra Asus kommer med åtte 240-pins DIMM som støtter firekanals DDR3-minne. I tillegg finner vi Asus' UEFI BIOS, som skal være den første BIOS til Asus der man kan klikke rundt i et brukervennlig miljø. I tillegg til UEFI BIOS har Asus slengt på ekstrafunksjoner i bøtter og spann. Vi ber deg derfor ta en titt på Asus egne hjemmesider om du vil ha en full liste over tilleggsfunksjoner.

ASUS P9X79

Først ute fra Asus er et hovedkort med navn P9X79. Dette er et standard ATX kort med den nye Intel LGA2011-sokkelen. De nye hovedkortene til Asus kommer med Asus' egen UEFI BIOS. Dette er et GUI-basert BIOS-miljø som skal være mer brukervennlig enn eldre typer BIOS.

Rent spesifikasjonsmessig så skilter P9X79 med tre PCIe 3.0/2.0 x16/x8 spor. I tillegg er det to PCIe x1- og ett PCI-spor. Av USB finner vi fire USB 3.0 og seks USB 2.0 på kortets bakpanel. OG for de som er nysgjerrige så skal P9X79 ha støtte for både 4-veis SLI og CrossfireX. Av funksjoner har Asus slengt på funksjon etter funksjon. Asus EPU, MemOK!, Asus Q-Design og TurboV er noen av dem.

ASUS P9X79 DELUXE

Noe dyrere er Asus P9X79 Deluxe. Deluxe-versjonen kommer med to nettverkskontrollere, hvorav en er Intels innebygde og ett fra Realtek. I tillegg er det trådløst nettverk på dette hovedkortet. PCI-sporet er byttet ut med ett PCIe-spor, og vi ender da opp med totalt fire PCIe 3.0/2.0 x16/x8 samt 2 PCIe x1.

Totalt er det åtte SATA-kontakter hvorav fire er av typen 6 Gbit/s og de resterende fire er av typen 3 Gbit/s. Totalt kan kortet håndtere åtte USB 3.0 porter. Vi finner seks av disse på kortets bakpanel.

Av tilleggsfunksjoner kommer Deluxe med de samme som sin lillebror P9X79.

ASUS P9X79 PRO

P9X79 PRO er en noe enklere utgave av Deluxe. Kortet er i utgangspunktet kliss likt men noen forskjeller er det. Det som mangler er Realtek-kontrolleren for nettverket, på Pro er det altså bare en nettverkskontakt. I tillegg mangler Pro-utgaven trådløst nettverk.

ASUS P9X79 WS

ASUS P9X79 WS er navnet på P9-seriens toppkort. Med P9X79 WS sikter Asus mot proffmarkedet og arbeidsstasjoner for dem som trenger ett ekstra kraftig hovedkort. P9X79 WS kommer med to Intel Gigabit nettverkskontrollere. Av ekspansjonsspor kommer WS med seks stykk PCIe 2.0/3.0 -spor og har støtte for 4-veis SLI og CrossfireX.

Når det kommer til SATA-kontakter har WS fire SATA 3 Gbit/s og fire SATA 6 Gbit/s. Av USB 3.0 er det to på kortets I/O panel og interne uttak for to nye USB 3.0.

ASUS Rampage IV Extreme

Asus Republic of Gamers er tilbake også på X79-plattformen i form av monsterkortet Rampage IV Extreme Dette er Asus sitt svar på det ultimate spillerkortet. Rampage IV Extreme kommer med hele fem PCIe 3.0-kompitable PCIe-spor hvor fire er x16 og en er x8. Asus har også fått presset inn en PCIe x1-spor nesten helt nederst på kortet. Av SATA-kontakter er det fire SATA 6 Gbit/s og fire SATA 3 Gbit/s samt to eSATA 6 Gbit/s på hovedkortets I/O panel.

Rampage IV Extreme støtter opp til åtte USB 3.0 hvorav fire er å finne på kortets I/O panel. De resterende fire må kobles til via kortets interne koblinger. For de som ønsker en løsning med flere skjermkort kan vi nevne at kortet har 4-veis SLI-støtte og støtte for CrossfireX. Av funksjoner finner vi Asus EPU, Asus Q-design, UEFI BIOS og overklokkingsverktøy som ROG OC key, ROG Connect og GPU Tweakit.

ASUS Sabertooth X79

Også Asus' særpregede Sabertooth-serie finner vi på X79-plattformen. Med et redesignet Thermal Armor skal Sabertooth X79 i følge Asus være det kjørigste hovedkortet for Intel LGA2011. Med Sabertooth fortsetter Asus sin såkalte TUF (The Ultimate Force)-serie. Dette er Asus' spesialproduserte komponenter som skal ha mye bedre stabilitet og utholdenhet.

Noe spesielt for Sabertooth X79 er at den har innebygde vifter. Disse blir styrt via en programvare kalt Thermal Radar. Thermal Radar kjører hele tiden og overvåker temperaturer og justerer viftene i forhold til temperaturen, slik at støy og systemtemperaturer er idéelt hele tiden.

Rent spesifikasjonsmessig kan kortet skilte med tre PCIe 3.0 x16/x8, to PCIe x1 og en PCI. Ellers har krotet fire SATA 3 Gbit/s og fire SATA 6 Gbit/s samt to eSATA 6 Gbit/s.

EVGA

EVGA har også kommet med sine X79 kandidater. Tilsammen er det tre kort som kommer i de klassiske fargene til EVGA svart og rød. Blant nyhetene fra EVGA er en tredobling av gullinnholdet i CPU-sokkelen, av- og påknapper for PCIe og DIMM og trippel BIOS-støtte.

EVGA X79 SLI

Først ut fra EVGA er EVGA x79 SLI. Dette er så langt det billigste kortet fra EVGA som bruker det nye X79 brikkesettet. Kortet har fire stykk 240-pins DIMM-er som støtter opp til 32 GB firekanals DDR3-minne på maksimalt 2133 MHz. Av ekspansjonsspor kan vi notere oss tre PCIe x16/x8 og to PCIe x1. Fire USB 3.0 er på plass samt to beskjedne USB 2.0 og to PS-2 kontakter til både mus og tastatur. Kortet kommer med åtte stykk 3 Gbit/s og to stykk 6 Gbit/s SATA-kontakter.

EVGA X79 FTW

EVGA X79 FTW er det neste fra EVGA. FTW har også med de samme minneegenskapene som sin lillebror; X79 SLI men noe bredere utvalg av ekspansjonsspor. X79 FTW har hele fem PCIe x16/x8 og 1 PCIe x1. FTW kommer med to stykk 6 Gbit/s og åtte stykk 3 Gbit/s SATA-kontakter. X79 FTW kan skilte med ti USB 2.0 og ti USB 3.0 kontakter samt to Gigabit nettverksporter.

EVGA X79 Classified

EVGAs flaggskip er X79 Classified. Classified kan skryte av hele åtte USB 3.0 porter og to USB 2.0 porter. Classified har de samme minneegenskapene som sine to lillebrødre i tillegg til samme antall PCIe-porter som FTW-kortet. X79 Classified har to interne og to eksterne 6 Gbit/s og seks 3 Gbit/s SATA-kontakter. Kortet støtter 4-veis SLI og er bygd med doble 8-pins kontakter for CPU. Dette skal i følge EVGA være det ultimate hovedkortet for X79-plattformen.

Gigabyte

Gigabyte har så langt kommet med fire kort til LGA2011-sokkelen. Blant nyhetene for de nye kortene er 3D Power, UEFI DualBIOS og selvsagt PCI-Express 3.0.

Gigabyte GA-X79-UD3

GA-X79-UD3 er et av kortene fra Gigabyte. Kortet har 4 240-pins DIMM-er og støtter opp til 32 GB firekanals DDR3-minne med en frekvens på opp til 2133 MHz. GA-X79-UD3 har fire PCIe x16/x8 som støtter 4-veis SLI og 4-veis CrossfireX, én PCIe x1 og én PCI. Av funksjoner kan vi nevne Gigabyte 333-akselerasjon, 3D BIOS (UEFI BIOS) og Charge On/Off som lar deg bruke kortets USB-porter selv om systemet er avslått eller satt i dvale. I tillegg finner vi også Gigabytes 3D Power-programvare. Vi finner tilsammen fire SATA 3 Gbit/s kontakter og seks SATA 6 Gbit/s kontakter samt to eSATA som har en ytelse på 6 Gbit/s.

Gigabyte GA-X79-UD5

Gigabyte GA-X79-UD5 er det eneste kortet, i skrivende stund, fra Gigabyte som har åtte 240-pins DIMMer. Dette gir en maks kapasitet på 64 GB firekanals DDR3-minne som har en maksimal klokkefrekvens på 2133 MHz. Av ekspansjonsspor finner vi to PCIe x16/x8, ett PCIe x8, to PCIe x1 og 1 PCI. Kortet støtter opp til 3-veis SLI og CrossfireX. Av lagrinskontrollere er det tre Marvell-kontrollere og Intels integrerte kontroller. Dette gir GA-X79-UD5 seks SATA 6 Gbit/s kontakter, fire SATA 3 Gbit/s kontakter og to stykk 6 Gbit/s eSATA-kontakter der den ene er kombinert USB.

Gigabyte GA-X79-UD7

Gigabytes flaggskip for X79-plattformen er GA-X79-UD7. Kortet skal være spesielt designet for den som har lyst til å presse grensene til Intels Sandy Bridge-E prosessorer. I tillegg til doble 8-pins kontakter for CPU er kortet designet med DualBIOS slik at man enkelt kan overklokke via den ene, og ha en annen BIOS om noe skulle gå galt.

Funksjoner som OC-touch skal gjøre det enklere for nybegynnere å overklokke CPU, ved hjelp av ett trykk på "OC"-knappen. En annen spennende funksjon er OC-PEG. Denne nye funksjonen fungerer ved at man kan koble til to SATA-strømkontakter på hovedkortet, som deretter vil gi ekstra strøm til kortets PCIe-kontakter. Dette skal ifølge Gigabyte gi bedre overklokkingsmuligheter for skjermkort. Siden den ekstra strømmen kommer fra en annen fase vil det bli mindre belastning på hovedkortets 24-pins kontakt. Totalt kommer kortet med fire PCIe-spor, der to støtter x16 og to x8. GA-X79-UD7 støtter 4-veis CrossfireX og SLI.

Gigabyte G1. Assassin2

G1. Assassin har også kommet til LGA2011-sokkelen, og blir dermed det nyeste kortet i Gigabytes G1-Killer serie. De karakteristiske våpenrelaterte kjøleenhetene blir også å finne på X79-plattformen, og er Gigabytes svar på det ultimate spillerhovedkortet. Bortsett fra et meget særpreget design skilter G1. Assassin2 med de samme funksjonene som de andre Gigabyte-kortene. Noen få unntak er det, og mindre antall PCIe x16/x8 er en av dem. Man finner tre PCIe x16/x8 med støtte for 3-veis SLI og CrossfireX, ett PCIe x1 og ett PCI. I tillegg har G1. Assassin 2 et innebygd Ceative lydprosessor (20K2) med teknologier som X-Fi Fidelity Xtreme og EAX Extreme HD 5.0 som skal gi spilleren det lille ekstra.

MSI

Til slutt er det en liste med hovedkort fra MSI. MSI har selvsagt videreført sin godt kjente Military Class-konsept. Ikke bare Military Class er blitt videreført fra eldre kort men også ClickBIOS.

MSI X79MA-GD45

Først ut fra MSI er et lite mATX kort i form av X79MA-GD45. X79MA-GD45 kommer med to PCIe 3.0 x16/x8 som støtter CrossfireX og SLI. I tillegg har MSI fått presset inn to PCIe x1. Det er fire 240-pins DIMMer som støtter opp til 64 GB firekanals DDR3-minne på maksimalt 2400 MHz.

Tilsammen finner vi to stykk 6 Gbit/s og fire stykk 3 Gbit/s SATA-kontakter. På baksiden er det to USB 3.0-porter og seks USB 2.0-porter. Vi kan også nevne at dette kortet er bygget med MSI Military Class III (3) og har funksjoner som ClickBIOS 2, Super Charge og Instant OC.

MSI X79A-GD45

Noe større er storebror X79A-GD45. Dette kortet har samme minneegenskapene som sin lillebror. Størrelsen er det første som slår oss, og det er på grunn av kortets bredere utvalg av utvidelsesspor. Det er tre PCIe 3.0 x16/x8, og fire PCIe x1. Av SATA-kontakter finner vi fire SATA 3 Gbit/s og to SATA 6 Gbit/s. Av USB kan vi finne to USB 3.0 og seks USB 2.0.

MSI X79A-GD65

MSI X79A-GD65 har i likhet med sine to lillebrødre bare fire 240-pins DIMMer. X79A-GD65 har hele fem PCIe x16/x8, hvorav tre av disse er PCIe 3.0. I tillegg har MSI fått plass til en PCIe x1. Forsåvidt kan vi nevne at hovedkortet kommer med to USB 3.0 og åtte USB 2.0. Av SATA kontakter er fire SATA 3 Gbit/s og fire SATA 6 Gbit/s.

MSI X79A-GD65 (8D)

Flaggskipet til MSI går under navnet X79A-GD65 (8D). I motsetning til sin lillebror har X79A-GD65 8 240-pins DIMM-er for støtte opp til 128 GB firekanals DDR3-minne på maksimal klokkefrekvens på 2400 MHz. Kortet har fem PCIe x16/x8 hvor tre av disse er PCIe 3.0. MSI har også plassert ett PCIe x1-spor på dette kortet.

Av SATA-kontakter er det fire SATA 3 Gbit/s og fire SATA 6 Gbit/s. Kortet støtter 3-veis SLI og CrossfireX. Av andre hendige funksjoner kan vi notere oss OC Genie og On-board startknapp.

Er du på utkikk etter nytt hovedkort?

Husk å ta en titt på Prisguiden for å finne de beste prisene på hovedkort med X79-brikkesett.

annonse