Tek.no

Nyhet

X79-kortene er her

Vi har ikke glemt hovedkortene, det var bare veldig mange av dem

17 Nov 2011 18:10

Asus

Som vi har tidligere skrevet lanserte Intel sine nye Sandy Bridge-E prosessorer denne uken. I tilegg til lanseringen av Sandy Bridge-E kom også brikkesettet X79. X79 er arvtageren til et av de mer populære Intel-brikkesettene i senere tid, nemlig X58, og skal ha langt bedre funksjoner og kapasitet sammenlignet med P67 og Z68. De store nyhetene med X79-baserte hovedkort er firekanals DDR3-minne og PCI-Express 3.0-støtte. Selv om det er CPU-en som står for disse endringene og ikke brikkesettet, føler vi likevel det er verdt å nevne det.

Hovedkortprodusentene har selvsagt også annonsert sine produkter til den splitter nye X79-plattformen. Vi har laget en liste over de mest populære produsentenes hovedkort.

ASUS

Først ute er hovedkortene fra Asus. Alle hovedkortene fra Asus kommer med åtte 240-pins DIMM som støtter firekanals DDR3-minne. I tillegg finner vi Asus' UEFI BIOS, som skal være den første BIOS til Asus der man kan klikke rundt i et brukervennlig miljø. I tillegg til UEFI BIOS har Asus slengt på ekstrafunksjoner i bøtter og spann. Vi ber deg derfor ta en titt på Asus egne hjemmesider om du vil ha en full liste over tilleggsfunksjoner.

Først ute fra Asus er et hovedkort med navn P9X79. Dette er et standard ATX kort med den nye Intel LGA2011-sokkelen. De nye hovedkortene til Asus kommer med Asus' egen UEFI BIOS. Dette er et GUI-basert BIOS-miljø som skal være mer brukervennlig enn eldre typer BIOS.

Rent spesifikasjonsmessig så skilter P9X79 med tre PCIe 3.0/2.0 x16/x8 spor. I tillegg er det to PCIe x1- og ett PCI-spor. Av USB finner vi fire USB 3.0 og seks USB 2.0 på kortets bakpanel. OG for de som er nysgjerrige så skal P9X79 ha støtte for både 4-veis SLI og CrossfireX. Av funksjoner har Asus slengt på funksjon etter funksjon. Asus EPU, MemOK!, Asus Q-Design og TurboV er noen av dem.

Noe dyrere er Asus P9X79 Deluxe. Deluxe-versjonen kommer med to nettverkskontrollere, hvorav en er Intels innebygde og ett fra Realtek. I tillegg er det trådløst nettverk på dette hovedkortet. PCI-sporet er byttet ut med ett PCIe-spor, og vi ender da opp med totalt fire PCIe 3.0/2.0 x16/x8 samt 2 PCIe x1.

Totalt er det åtte SATA-kontakter hvorav fire er av typen 6 Gbit/s og de resterende fire er av typen 3 Gbit/s. Totalt kan kortet håndtere åtte USB 3.0 porter. Vi finner seks av disse på kortets bakpanel.

Av tilleggsfunksjoner kommer Deluxe med de samme som sin lillebror P9X79.

P9X79 PRO er en noe enklere utgave av Deluxe. Kortet er i utgangspunktet kliss likt men noen forskjeller er det. Det som mangler er Realtek-kontrolleren for nettverket, på Pro er det altså bare en nettverkskontakt. I tillegg mangler Pro-utgaven trådløst nettverk.

ASUS P9X79 WS er navnet på P9-seriens toppkort. Med P9X79 WS sikter Asus mot proffmarkedet og arbeidsstasjoner for dem som trenger ett ekstra kraftig hovedkort. P9X79 WS kommer med to Intel Gigabit nettverkskontrollere. Av ekspansjonsspor kommer WS med seks stykk PCIe 2.0/3.0 -spor og har støtte for 4-veis SLI og CrossfireX.

Når det kommer til SATA-kontakter har WS fire SATA 3 Gbit/s og fire SATA 6 Gbit/s. Av USB 3.0 er det to på kortets I/O panel og interne uttak for to nye USB 3.0.

Asus Republic of Gamers er tilbake også på X79-plattformen i form av monsterkortet Rampage IV Extreme Dette er Asus sitt svar på det ultimate spillerkortet. Rampage IV Extreme kommer med hele fem PCIe 3.0-kompitable PCIe-spor hvor fire er x16 og en er x8. Asus har også fått presset inn en PCIe x1-spor nesten helt nederst på kortet. Av SATA-kontakter er det fire SATA 6 Gbit/s og fire SATA 3 Gbit/s samt to eSATA 6 Gbit/s på hovedkortets I/O panel.

Rampage IV Extreme støtter opp til åtte USB 3.0 hvorav fire er å finne på kortets I/O panel. De resterende fire må kobles til via kortets interne koblinger. For de som ønsker en løsning med flere skjermkort kan vi nevne at kortet har 4-veis SLI-støtte og støtte for CrossfireX. Av funksjoner finner vi Asus EPU, Asus Q-design, UEFI BIOS og overklokkingsverktøy som ROG OC key, ROG Connect og GPU Tweakit.

Også Asus' særpregede Sabertooth-serie finner vi på X79-plattformen. Med et redesignet Thermal Armor skal Sabertooth X79 i følge Asus være det kjørigste hovedkortet for Intel LGA2011. Med Sabertooth fortsetter Asus sin såkalte TUF (The Ultimate Force)-serie. Dette er Asus' spesialproduserte komponenter som skal ha mye bedre stabilitet og utholdenhet.

Noe spesielt for Sabertooth X79 er at den har innebygde vifter. Disse blir styrt via en programvare kalt Thermal Radar. Thermal Radar kjører hele tiden og overvåker temperaturer og justerer viftene i forhold til temperaturen, slik at støy og systemtemperaturer er idéelt hele tiden.

Rent spesifikasjonsmessig kan kortet skilte med tre PCIe 3.0 x16/x8, to PCIe x1 og en PCI. Ellers har krotet fire SATA 3 Gbit/s og fire SATA 6 Gbit/s samt to eSATA 6 Gbit/s.