Til hovedinnhold

Kan du bli statshacker etter å ha blitt straffet?

Vi spør norske etterretningstjenester om hacking på rullebladet er en hindring.

Finn Jarle Kvalheim

Du har sikkert sett det på film du også. Eller lest om det i utenlandske medier. De ondsinnede hackerne som på grunn av sine store kunnskaper blir rekruttert av sikkerhetstjenester, enten det er snakk om private selskaper eller statlig etterretning.

Da vi besøkte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, som driver med nettopp statsautorisert hacking hadde vi en gylden mulighet til å få innblikk i hvordan en slik overgang eventuelt foregår.

Kriminelle er uønsket

– Dere vil prøve å være de ondsinnede hackerne i alle former og farger dere er når dere jobber for en aktør?

Jørgen Botnan, seksjonssjef i NSM. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Ja, selvfølgelig, det er hele poenget. Vi må prøve å tenke som de kriminelle hackerne. Være kreative, og prøve å lære hvordan er det de opererer, hvordan tenker de, forklarer Jørgen Botnan, seksjonssjef i NSM.

– Man hører jo om kriminelle som går over til den gode siden. Har det skjedd?
– Nei, ikke her. Det har vi vært åpne på og tydelige på at det ønsker vi ikke.

Les mer fra møtet med NSM i denne saken (Ekstra)

– Plenty av flinke folk som ikke er kriminelle

– Så hvis du er straffet for hacking kan du ikke forvente å få jobb her?
– Nei, du vil mest sannsynlig ikke få sikkerhetsklarering. Du må ha høyeste klarering både norsk og fra NATO for å få jobbe her. Så da ryker du på den uansett. Men det er på en måte et etisk standpunkt du har tatt. Og vi er helt avhengige av tillit hos dere og befolkningen. Og da er vi i hvert fall ikke nå beredt på å ta den diskusjonen i det hele tatt, egentlig. Vi ønsker ikke det. Pluss at det er plenty av flinke folk som ikke er kriminelle, så vi får til å bruke de i stedet.

NSM er ikke de eneste som driver med elektronisk sikkerhet og hacking i Norge. Fra Forsvarets Etterretningstjeneste får vi et enkelt og kort svar. De forutsetter sikkerhetsklarering for alle sine ansatte.

PST: – Avhenger av alvorlighetsgrad

Også Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) opplyser i sin informasjon at sikkerhetsklarering er nødvendig, men når vi får snakke med en pressetalsmann på telefon nyanserer PST dette litt for oss.

– Vi i PST er også avhengig av personell med riktig kompetanse. Det ville vært dumt hvis vi satte foten ned uansett dersom du har gjort noe. Men det kommer an på alvorlighetsgrad, får Tek.no opplyst.

Lurer du på hva NSM driver med? Passorknusing er bare én av tingene statshackerne jobber med. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

annonse