Til hovedinnhold

Disse emojiene bruker vi feil

Nå vil Unicode klare opp i hva smilefjesene egentlig betyr.

Emojier har etterhvert blitt mer og mer populære, og i mange tilfeller overtar de roller som skriftspråket tidligere har hatt. Det er imidlertid ikke fritt for misforståelser. Bare ta "triumf-ansiktet" som et eksempel:

Det er bare Windows-emojien som faktisk ser glad ut.

Fellesstandarden sier at dette skal være en emoji som viser triumf og glede over noe. I realiteten viser ser imidlertid både Apples og Googles varianter av emojien langt ifra glade ut. Ifølge The Next Web jobber Unicode Consortium – gruppen som definerer standarden – med et sett nye emojier, som vil hindre misforståelser og endre på en del av smileyene.

De vil også forsøke å få Apple, Google og Microsoft til å endre på sine emoji-pakker. Dette er først og fremst for å klare opp i forskjeller mellom tastaturene, noe du kan se tydelig av listen de har lagt ut.

Store forskjeller mellom operativsystemene

Denne emojien er ikke lett å tolke riktig... Foto: Skjermdump fra Unicode

Det er nemlig ikke gitt at den hyggelig smileyen du sender fra Android-telefonen din er like hyggelig når den kommer frem til iPhone-en til vennen din. Det er heller ikke bare her det er problemer.

En del av smileyene forstås feil over alle platformer, fordi de overhodet ikke tolkes som det de er ment som. Et godt eksempel er emojien som skal bety «surmuling». Denne tolkes nesten alltid som en emoji for «sint», og Unicode har lagt inn et forslag med figurer som viser hvordan surmuling faktisk skal se ut.

Kjønnsnøytralitet er nobelt, men ineffektivt

I listen til Unicode er det forslag til endringer over alle de tre plattformene, men ikke alle er like radikale. Gruppen vil for eksempel forminske eller fjerne hareørene på de to dansende kvinnene i Apples emoji-tastatur, ettersom det er villedende.

Det er ikke alltid like lett å skille mellom alle disse, men Apple har i det minste beholdt kjønnene. Foto: Skjermdump fra Getemoji

Gruppen konstaterer også at selv om det er et nobelt mål å gjøre smileyene kjønnsnøytrale, så mister man en del av betydningen – hvilket gjør ikonene ineffektive. Dette gjelder særlig Android og Windows, som stort sett bare har kjønnsnøytrale ikoner. Unicode selv vil ikke tvinge noen selskaper til å endre sine emojier, men håper skrivet vil inspirere til endring.

En ferdig versjon av endringsforslagene kommer uansett sammen med et sett splitter nye emojier på sommeren en gang.

Her er en grunn til ikke å slurve med emojiene:
– Single som sender smilefjes i meldinger har mer sex »

(Kilde: The Next Web, Unicode)

annonse