Nyhet

Snakker du bare norsk i hverdagen?

Tospråklige tenker kjappere.

En ny amerikansk studie viser at de som til daglig snakker to språk i stedet for ett tenker mer effektivt. Ifølge Forskning.no bidrar det blant annet til at de raskere klarer å skille relevant- fra irrelevant informasjon.

Studien ble ledet av professor Viorica Marian fra Northwestern University School of Communication. Hun hevder at tospråklige mennesker får hjernetrim fordi de hele tiden er nødt til å bytte mellom språkene. Dette gjør dem angivelig også bedre rustet til å utføre andre typer kognitive valg.

«¡No entiendo!»

I ett av forsøkene ble 17 studenter som både snakket spansk og engelsk målt opp mot studenter som kun behersket engelsk. Studentene fikk høre et ord og ble deretter vist fire bilder av ting som kunne minne om ordet.

Marian forklarer at de for eksempel fikk høre ordet «clown» (klovn), og ble presentert med blant annet et bilde av en «cloud» (sky), som høres likt ut på engelsk. Her viste testene at de tospråklige studentene lettere klarte å finne de rette ordene, og blokkere ut de som var feil.

– Det blir som et trafikklys. Tospråklige gir alltid grønt lys til det ene språket, og rødt til det andre. Når du blir nødt til å gjøre dette hele tiden blir du skikkelig god på blokkere ut ordene du ikke trenger, sier Marian i en pressemelding.

Forskerne brukte i tillegg en funksjonell MRI-scanner, noe som tidligere ikke har vært vanlig i denne typen tester. Der kunne de se hvordan blod eller oksygen strømmet til bestemte deler av hjernen, noe som kunne indikere hvor hardt hjernen jobbet for å løse oppgaven.

Resultatet var at de ettspråklige studentene måtte jobbe hardere enn de tospråklige for å svare korrekt på spørsmålene.

Viktig i hverdagen også

Det virker kanskje ikke som en livsviktig egenskap å kunne skille «clown» fra «cloud» litt oftere enn andre i hverdagen. Professor Marian sier derimot at det har betydning også på andre områder.

– Evnen til å blokkere inntrykk er et kjennetegn på kognisjon. Enten vi kjører bil eller utfører kirurgi, så er det viktig for oss å fokusere på det som virkelig teller og blokkere ut det andre, sier Marian.

Hun minner samtidig om at tospråklige personer i tidligere studier har vist seg å være mindre utsatt for alzheimer og demens. Trafikklys-effekten i hjernen kan altså være en av årsakene til dette.

En annen studie som Marian har vært med på viste at tospråklige barn var flinkere til å stenge ute bråk i klasserommet enn ettspråklige barn.

Selv snakket Marian rumensk og russisk i oppveksten, og har engelsk som tredje språk, samt at hun også behersker enkel spansk, fransk og nederlandsk.

– Det er aldri for sent å lære et nytt språk. Fordelene kan sees allerede etter å ha studert språket i ett semester, avslutter professoren.

Her finner du hele studien (.pdf).

Kan du engelsk, kan du lett lære deg grunnleggende fransk, spansk, italiensk, tysk og portugisisk også:
Lær et nytt språk med denne appen » (Tek.no)

(Kilder: pressemelding, Forskning.no)

annonse