Til hovedinnhold

Legger flere hundre tusen anerkjente kunstverk ut på nettet

Kjent museum gjør høyoppløselige versjoner fritt tilgjengelige.

Metropolitan Museum of Art

Det finnes unektelig allerede en stor mengde kunstverk som er blitt gjort tilgjengelige på nettet av muséer og andre, men det er nok en stund siden vi har vært vitne til noe lignende av det Metropolitan Museum of Art i New York nå har gjort.

Som nettstedet Kottke nylig snappet opp har muséet, som er et av de største og mest kjente kunstmuséene i verden, lagt ut et digert lass med kunstverk på Internett.

Den digitaliserte samlingen består av intet mindre enn rett under 400 000 malerier, noe som utgjør en ganske betydelig andel av muséets totale samling, som er på cirka to millioner verk.

«La Berceuse» av Vincent Van Gogh med en oppløsning på 2965 x 3722 piksler.Foto: Metropolitan Museum of Art

Høyoppløste og gratis

Dermed kan du altså nå beskue mange av verdens aller mest anerkjente malerier fra storheter som Picasso, Van Gogh, Rembrandt og en rekke andre. Bildene kan fritt lastes ned på datamaskinen din, og mange av dem er svært høyoppløste slik at man tydelig kan se teksturen på maleriet.

Direktør for for Metropolitan Museum of Art, Thomas P. Campbell, sa i en pressemelding at muséet med dette tiltaket ønsker å følge den samme trenden som mange andre muséer, nemlig å gjøre kunstverk gratis tilgjengelig for flest mulig mennesker.

Ifølge muséet vil det stadig legges ut nye kunstverk på jevnlig basis etter hvert som de blir digitalisert, så antallet vil altså fortsette å stige kraftig fremover. Det opplyses imidlertid at en del malerier ikke vil bli lagt ut, blant annet på grunn av opphavsrett og at visse verker eies av eksterne institusjoner.

Hele kolleksjonen finner du på en egen side hos Metropolitan Museum of Art, hvor du også kan følge med på antallet verk som legges ut.

Her er en annen stor begivenhet: Nasjonal Fotovandring går snart av stabelen »

annonse