Tek.no

Nyhet Har du Samsung-mobil? Les dette!

Nettsider kan slette alt på mobilen din

Gigantisk sikkerhetshull rammer Samsung Galaxy S III og flere andre Android-mobiler.

Amobil.no
Kurt Lekanger
26 Sept 2012 10:30

Samsung Galaxy S III og antagelig flere andre Android-mobiler kan inneholde et stort sikkerhetshull som gjør det mulig å slette alt innholdet på telefonen bare ved at du besøker en nettside som inneholder en spesiell kode, eller klikker en lenke du får via e-post eller SMS.

Sikkerhetshullet ble nylig demonstrert av den indiske sikkerhetsforskeren Ravi Borgaonkar på arrangementet Ekoparty 2012. Det ble først rapportert om at sikkerhetshullet gjaldt kun enkelte Samsung-telefoner som kjørte Samsungs eget brukergrensesnitt Touchwiz, blant annet Samsung Galaxy S III.

Men ifølge Android Police skal problemet være relatert til en ganske gammel feil i den innebygde nettleseren i Android. Det betyr at også andre Android-mobiler kan være berørt av feilen.

Enkelt å utnytte

Feilen er relatert til at telefoner ikke bare kan ringe vanlige telefonnummere, men at du også kan taste inn ulike såkalte "servicekoder". Du kan for eksempel taste inn bestemte koder for å endre PIN-kode på SIM-kortet eller sjekke hvilken programvareversjon telefonen kjører.

På Samsung-mobiler kan du taste inn koden *2767*3855# for å nullstille telefonen og gjenopprette fabrikkinstillingene, og dermed slette alt innholdet på telefonen.

Borgaonkar demonstrerte på Ekoparty 2012 at denne koden faktisk kan aktiveres bare ved at en bruker besøker en nettside, eller klikker en lenke. Det er også mulig å lage en QR-kode som får telefonen til å "ringe" denne koden, og dermed nullstiller telefonen.

Samsung har tettet hullet

Stig-Ove Langø i Samsung Norge forteller til Amobil.no at han kjenner til problemet, men at "hullet" er tettet i den siste programvareversjonen. Samsung har også kommet med denne offisielle uttalelsen, forteller Langø:

– Vi vil forsikre våre kunder om at det nye sikkerhetsproblemet på Galaxy S III allerede har blitt rettet gjennom en programvareoppdatering. Vi anbefaler alle Galaxy S III-kunder å laste ned den siste programvareoppdateringen, noe som kan gjøres raskt og enkelt via "over-the-air" (OTA)-tjenesten, heter det i uttalelsen.

Siden sikkerhetshullet er relatert til standardnettleseren i Android, kan det også være verdt å bytte til en annen nettleser – for eksempel Google Chrome.

Vi har laget en stor samletest av alle de mest aktuelle nettleserne til Android. Her kan du se hvilke nettlesere vi anbefaler.

Her kan du se en videodemonstrasjon av sikkerhetshullet:

(Kilder: Android Police og The Verge)

Les også
Snart får Galaxy S III raskere menyer
Les også
Bruker NFC til å hacke Android
Les også
Slik sikrer du deg mot skadelige apper
annonse

Les også