Til hovedinnhold

Island har stoppet datalagringsdirektivet

Venter på endringer fra EU.

Island har for andre gang har stanset innføringen av datalagringsdirektivet i EØS-avtalen, melder Nationen.

– Det er ulike syn i utenrikskomiteen på Alltinget om direktivet er EØS-relevant eller ikke. Det er også de i komiteen som mener vi bør vente på konklusjonene av EUs gjennomgang av direktivet, sier Islands ambassadør i Brusssel, Thorir Ibsen, til avisen.

Etter motstanden mot direktivet i Europa generelt, går EU nå igjennom direktivet. Det vil trolig komme et forslag med endringer i løpet av året. Det er disse endringene Island nå venter på å ta stilling til.

Dette påvirker imidlertid ikke innføringen i Norge.

Norge fortsetter innføringen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere sagt at Islands parkering ikke er en spesiell grunn til å vente her til lands.

Lederen av Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, er uenig i dette. Partiet var ett av de som tok dissens i regjeringen mot innføring av datalagringsdirektivet.

– Når Island setter ned foten for å innføre direktivet, så er det heller ikke innført i EØS-retten. Da bør saken også utsettes på Norsk side. Det Island gjør er klokt. Vårt standpunkt var jo også at det var uklokt å innføre direktivet mens det blir revidert i EU, sier hun til Nationen.

Høyre var på sin side ett av partiene som stemte for direktivet i sin tid. Stortingsrepresentant for partiet, og motstander av direktivet, Nikolai Astrup, peker til at utfordringen i Norge ikke er Island, men det praktiske.

– Vi kan gjøre de aktuelle endringene i Norsk lov uten at direktivet er innført i EØS-avtalen. Den største utfordringen på Norsk side er ikke Island, men det praktiske. Jeg merker at det hastet veldig med å innføre direktivet, men nå har det blitt utsatt igjen og igjen, sier han.

Ukjent når og hvordan

Datalagringsdirektivet ble vedtatt i Norge 4. april 2011. Planen var at det skulle innføres 1. april i år, med etter terrorangrepene forrige sommer ble det først utsatt til 1. juli.

Nå er det imidlertid utsatt på ubestemt tid, fordi man fortsatt ikke har bestemt hvem som skal betale for det hele.

(Kilde: Nationen)

annonse