Til hovedinnhold

Ny Google Maps-funksjon

Kommer til Norge nå.

Distansen vi forsøkte oss på var fra kontoret i Oslo til Bergen.
Vilde M. Horvei, Tek.no

Nå skal Google Maps hjelpe deg med å finne miljøvennlige ruter og spare drivstoff, hevder selskapet selv.

Fremfor å kun finne den raskeste ruten, skal Google Maps nå tilby å finne den mest miljøvennlige ruten. Funksjonen dukker opp som et alternativ når du åpner selve applikasjonen, hvor den også oppgir hvor mye av drivstofforbruket ditt du sparer. I en pressemelding oppgir Google at funksjonen skal gi deg mulighet til å velge den reiseruten som optimaliserer bruken av drivstoff, og dermed både sparer deg penger og bidrar til å redusere CO2-utslippet.

Utrullingen av funksjonen for Europa har startet allerede, og vil bli tilgjengelig i nesten 40 land, inkludert Norge.

Kan justere ut i fra typen drivstoff

Google oppgir som eksempel at du skal kunne spare nesten 30 prosent drivstoff på en valgt rute. Du kan selv oppgi hvilken drivstofftype det skal beregnes ut fra, enten det er bensin, diesel, el eller hybrid. Hvilken rute som er den mest drivstoffeffektive ruten vil naturlig nok variere avhengig av typen motor.

– For eksempel er dieselmotorer ofte mer effektive ved høy hastighet sammenlignet med bensinmotorer, mens hybrid eller elbiler yter bedre i «stopp-og-kjør-trafikk», skriver Google i pressemeldingen.

Ruten som oppgis å være den mest miljøvennlige behøver derimot ikke å være den raskeste ruten, og man kan derfor måtte belage seg på å bruke noen minutter ekstra.

Mindre i praksis?

Vi tok en kikk på den nye funksjonen, og har ikke klart å finne en rute som lar oss spare så mye som 30 prosent, men den raskeste ruten fra Oslo til Bergen ble (heldigvis) oppgitt å være den mest miljøvennlige, med en drivstoffreduksjon på 11 prosent ved bruk av bensin (12 ved el) sett opp mot alternativet. På en kort distanse fra kontoret i Oslo til Nittedal anslås det at en bensinbil vil kunne spare inn 23 prosent drivstoff ved å velge den mest effektive ruten, fremfor den raskeste.

Google oppgir at de miljøvennlige rutene er anslått å ha bidratt til å redusere mer enn en halv million tonn CO2 – tilsvarende å fjerne 100.000 drivstoffdrevne biler fra veiene – siden lanseringen i USA, Canada og Tyskland.

Oppdatert 13.september, 2022: Vi har korrigert opplysningen om mengden anslåtte CO2 reduksjon fra «et halvt tonn» til «en halv million tonn». Feilopplysningen kom opprinnelig fra Googles eget presseskriv.

annonse