Nyhet

Sigma tar spranget

Få ting har vært så lovende, uten strengt tatt å levere varene, som Sigmas Foveon-teknologi. Den har hintet til mulig fremtidig storhet, men Sigma har måttet ty til fåfengte og småflaue forsøk på tallmagi for å få det til å virke som Foveon kunne henge med i svingene, uten strengt tatt å overbevise noen.

Inntil nå.

I dag annonserte nemlig Sigma et nytt speilreflekskamera med en Foveonbrikke som det faktisk kan vise seg å svinge av!

I følge Sigma vil nye SD1 få ikke mindre enn 46 megapiksler, og selv om de teller hver piksel tre ganger, så blir dette likevel et kamera med respektable 15,36 megapiksler (4800 x 3200 piksler). Sigma har hatt en tendens til å telle pikslene "på begge sider", på samme måte som når oppløsningen på kameraskjermer oppgis, men hvis man anser SD1 for et 15-megapiksels kamera og ikke et 46-megapiksels, blir det svøært, svært interessant. Foveon-teknologien, når man ser bort fra markedsføringskrumspring som dette, kan endelig sies å ha tatt igjen feltet. Og kanskje passert det også, siden Foveon-teknologien har en annen og potensielt bedre måte å gjengi farger på, med en separat pikselsensor per farge, og ikke Bayer-filter og tilhørende interpolering som de fleste andre brikker benytter seg av.

Alt dette kommer imidlertid an på Sigma og hvordan de implementerer teknologien i sitt nye kamera.

Det er ikke mye vi vet sikkert om SD1 ennå, men det ser bra ut på papiret: Kamerahus av magnesiumslegering, værtetting, 11-punkters autofokus med kryss-sensorer, og en brikke som er øket i størrelse fra 1,7x cropfaktor til 1,5x, dvs vanlig APS-C-størrelse. Skjermen sies å bli på 3 tommer, med en oppløsning på 460 000 bildepunkter.

Pris og tilgjengelighet er selvsagt ennå ukjent, men Sigma planlegger i følge sin SD1-webside å lansere det en gang rundt februar 2011.

Les også
Sigmas nye flaggskip får prislapp
annonse