Til hovedinnhold

Toyota og Subaru varsler at de skal utvikle el-SUV sammen

Toyota
Stein Jarle Olsen

Toyota har kanskje ikke vært det første man har tenkt på når det gjelder helelektriske biler - til tross for at de nylig varslet en elektrisk CH-R ment for Kina.

I dag varsler imidlertid Toyota at de går sammen med Subaru om å utvikle en dedikert elbilplattform, og at den første bilen produsert på denne plattformen vil være en SUV i C-segmentet som skal selges under hvert selskaps eget merkenavn.

Før 2025

En C-segment-SUV betyr at den vil bli sammenliknbar i størrelse med for eksempel Teslas kommende Model Y.

Bilen er imidlertid foreløpig et godt stykke unna å komme på veien.

– Det vi vet så langt er at lansering planlegges i første halvdel av 2020-tallet, altså før 2025. Mer konkret informasjon vil foreligge senere, sier Toyota Norges informasjonssjef Espen Olsen til Tek.no.

Hver sine styrker

Tanken bak samarbeidet er i hovedsak at Subaru skal bidra med sin firhjulstrekk-teknologi, mens Toyota skal bidra med sin erfaring fra elektrifisering av biler.

– Plattformen vil utvikles på en måte som gjør den mulig å anvende for en rekke ulike typer kjøretøy, inkludert sedaner og SUV-er i C- og D-segmentene, samt for å tilrettelegge for effektiv utvikling av nye modeller, skriver Toyota i en pressemelding.

Subaru varsler også at de vil overføre sine eksisterende utviklingsressurser på elbil over til samarbeidsprosjektet med Toyota. Selskapene inngikk først samarbeid i 2005.

Toyota har tidligere kommunisert at de satser på å ha mer enn ti helelektriske bilmodeller på veiene tidlig på 2020-tallet og at målet er å selge en million nullutslippsbiler årlig innen 2030.

Les også: Etter mange år på sidelinjen lanserer Toyota en elbil

annonse