Til hovedinnhold

Fant 33 typer skadevare i piratkopierte Game of Thrones-episoder

Game of Thrones, The Walking Dead og Arrow var de tre seriene som ga torrent-nedlastere flest kjipe overraskelser i fjor, skal vi tro en undersøkelse fra sikkerhetsfirmaet Kaspersky Labs.

Totalt var det drøyt 126 000 brukere globalt som opplevde å bli rammet av skadevare som følge av piratkopierte TV-serier i 2018, ifølge Kaspersky.

På disse ble det gjort 451 000 forsøk på angrep. Begge deler var noe ned fra året før, som var et meget aktivt skadevare-år.

Ingen nye episoder

Game of Thrones var altså mest utbredt, og sto for 17 prosent av alt infisert piratinnhold i fjor. Det til tross for at serien var den eneste blant de 31 Kaspersky undersøkte hvor det ikke ble sluppet nye episoder i fjor.

Den første og siste episoden av hver sesong viste seg å være mest risikabel å laste ned, og den aller første episoden av første sesong, «Winter is coming», var den aller verste. Det skal riktignok sies at Kaspersky kun så på sesongene 1, 6 og 7.

I løpet av to år fant selskapet 33 typer og 505 ulike familier med trusler gjemt i Game of Thrones-episoder, og trojanere var den mest brukte typen.

Disse er typisk filer med programvare du lures til å kjøre på maskinen din, og som kan åpne for at andre kan ta full kontroll over maskinen din eller automatisk sender data fra maskinen din til andre.

Game of Thrones og The Walking Dead var de soleklart mest brukte seriene til å distribuere skadevare i 2018.

«Snarvei» til fila

Den mest vanlige fremgangsmåten her er at filen du laster ned fra torrent-nettstedet viser seg å bare inneholde en snarvei til en annen mappe. Denne mappen fulgte også med i filen man lastet ned, men har «System»-valget aktivt, slik at den ikke vises selv om man har valgt at PC-en skal vise skjulte filer.

Snarveien fører så til at PC-en kjører et skript som åpner en bakdør inn på maskinen.

Kaspersky anbefaler selvfølgelig først og fremst at du unngår piratnettsteder for å unngå å bli rammet av slik skadevare, og dernest at du bruker sikkerhetsløsninger som den de selv tilbyr.

Ellers er det viktig å passe på at ikke filen du laster ned er av typen .exe, som er en programfil som høyst sannsynlig installerer noe du ikke ønsker.

Les også
25 millioner mobiler infisert av ny type skadevare
Les også
Gjør dette for å unngå Game of Thrones-avsløringer
annonse