Er dette fremtidens kjøleskap?
Og morgensdagens kaffemaskin husker hva slags kaffe DU liker.
Side 1
[Side3.no]: Husholdningsprodusenten Electrolux arrangerer hvert år en design- og innovasjonkonkurranse kalt «Electrolux Design Lab».
Her får både industri og studenter fritt spillerom til å tenke ut og foreslå smarte løsninger for hvordan fremtidshverdagen kan komme til å se ut.
Tema i år var design som kan bidra til flere sanseopplevelser. Mandag ble vinneren og finalistene av Electrolux Design Lab 2012 annonsert.
Her er vinneren og de ni andre oppfinnelsene som kom lengst i konkurransen.
Flyvende baller
Vinneren av årets konkurranse ble polske Jan Ankiersztajn ved Universitet i Potsdam. Han danket ut 1200 bidrag med den flygende luftrenseren «Aeroball».
Det er snakk om en samling av selvlysende, svevende baller som kan filtrere og tilsette luften i et rom ulike duftvarianter. De holder seg flytende ved hjelp av helium og daler ned til gulvet når de er klare til å bli skiftet ut med nye «støvjegere».
- Vi stoler på våre sanser og disse sansene er en viktig faktor når man skal utforme fremtiden husholdningsapparater. Årets vinner er et innovativt konsept som bruker rommet på en unik måte, og som samtidig sprer glede til våre omgivelser. Det endrer definitivt vår oppfatning av en tradisjonell luftrenser, fordi den har også har en vakker og estetisk utforming. Den er samtidig meget relevant, fordi den dekker et forbrukerbehov, sier Thomas Johansson, designsjef i Electrolux og leder av årets jury for Electrolux Design Lab 2012.
Fremtidens kjøleskap?
Luftrensere er ikke på førsteplassen over husholdningsartikler vi mener trenger utvikling og nytenkning. Hvor vi skal lagre ølen, derimot ...
Vår favoritt på listen over de finalisten i oppfinnerkonkurransen, er helt klart «Impress». Så kom den åpne kjøleveggen på en andreplass, også. Det er Ben de la Roche fra New Zealand som har tenkt ut designkonseptet.
«Impress» forandrer måten vi oppbevarer mat på ettersom det er en kjølevegg som holder mat og drikke i fri luft og ikke bak lukkede dører. På den måten vil du alltid huske lunsjen eller andre matrester før de går ut på dato. Og hvis du ikke oppbevarer noe i «Impress», så bruker den heller ikke strøm. Impress benytter termo-akustisk teknologi.
Juryen skriver om kjøleveggen at den «er en visuell opplevelse som er energibesparende og som forenkler forbrukerens liv». Skål!
Skjeen som smaker for deg
Alle som har forsøkt å smake til en saus - og feilet - kan se nytten av tredjeplassen i konkurransen. Smaksskjeen «Tastee» er utviklet av dansken Christopher Holm-Hansen, men isteden for at du smaker på maten, så smaker skjeen på maten for deg.
Den bruker reseptorer som er basert på de menneskelige smaksløkene, og forteller deg hva du trenger eller hva du eventuelt må fjerne av overflødige smaker. Skjeen ble også kåret til folkets favoritt etter at den mottok over 1000 unike stemmer på Facebook.
Juryens skriver om «Tastee» at den «er et verktøy som gir din gane den veiledningen du trenger for å hente ut kokken som bor i deg.»
Obs, artikkelen fortsetter. Les mer om de beste oppfinnelsene blant de 1200 forslagene på neste side.
Side 2
På forrige side tok vi for oss de tre pallplasseringene i Electrolux Design Lab, men de øvrige syv oppfinnelsene er slett ikke så verst de heller.
Og for første gang har også en nordmann forvillet seg inn på topp 10-listen.
Konseptet er en rørepinne som utnytter induksjonsenergi og magnetfeltet i induksjonsplaten for å skape «rørebevegelse» i kjeler og kasseroller
- Selv om jeg ikke vant, ble juryen begeistret for konseptet. Juryen påpekte at «Easystir» er et vakkert designkonsept som løser et reelt forbukerbehov og var kanskje det mest realiserbare designkonseptet i årets konkurranse, sier den norske finalisten, Lisa Frodadottir Låstad.
EasyStir
Land: Norge
Designer: Lisa Frdadottir Låstad
Skole: NTNU i Trondheim
«EasyStir» sørger for at brente sauser er en saga blott. Finalebidraget Easystir er en rørepinne som utnytter induksjonsenergi og magnetfeltet i induksjonsplaten for å skape «rørebevegelse» i kjeler og kasseroller.
Rørepinnen har en magnet. Når man skrur på induksjonsplaten og setter rørepinnen i en kjele, vil det skapes energi som gjør at magneten i produktet beveger seg. Easystir tilpasser seg størrelsen til kjelen ved at silikondelene, som man finner på rørepinnens ender, bøyer seg etter hvor stor plass det er i kjelen. Man kan også justere hastigheten til rørepinnen.
ICE
Land: Spania
Designer: Julen Pejenaute
Skole: Universidad Politecnica de Valencia
ICE tilfører matlaging en helt ny dimensjon. ICE kan brukes både som lampe med justerbar lysstyrke eller dimmer for å sette den rette stemningen. Når den for eksempel settes i opplevelsesmodus kan måltidet nå de helt nye høyder ved at interaktive bakgrunner reagerer på bevegelser i rommet og skaper en kobling mellom menneskene rundt – og tingene på – matbordet.
Når den plasseres over et spiseområde kan ICE skanne omgivelsene og hjelpe brukeren til å skape det beste måltidet. ICE kan skanne ingredienser som du allerede har valgt å tilberede og gi forslag på retter som du kan lage av dem. Forbrukeren kan også få tilgang til en enorm database med oppskrifter og ICE vil guide deg gjennom hvert steg. ICE er en fin måte å lære og oppleve en helt ny verden for matlaging i ditt eget hjem.
Mo'Sphere
Land: Mexico
Designer: Yunuén Hernández
Skole: Centro de Investigaciones de Diseño Industrial-UNAM
Gleden over å skape noe nytt er ofte det som gjør matlaging gøy. Mo'Sphere tillater brukeren å eksperimentere med å oppleve nye smaker og opplevelser gjennom den spennende verden av molekylær matlaging, som til nå har vært dominert av kjendiskokker og fem-stjerners restauranter.
Dette apparatet for molekylær matlaging bruker både fysiske og kjemiske reaksjoner under matlaging. Resultatet kan bli både skum, frost, gelé og til og med sukkerspinn. Med Mo'Sphere blir kjøkkenet et sted for spennende smaker og retter du aldri har hørt om.
Obs, artikkelen fortsetter. Klikk på neste for å se kaffemaskinen som husker hvem du er, og lager den kaffen DU liker.
Side 3
SmartPlate
Land: Storbritannia / Romania
Designer: Julian Caraulani
Skole: Coventry University
SmartPlate er verdens første intelligente tallerken som fysisk forstår mat og forvandler den til lyd, noe som fullfører sansenes sirkel ettersom vi nå kan forstå hva vi spiser. Tallerkenen kobles trådløst til din mobile enhet, og måler deretter ulike aspekter ved ingrediensene og legger så til noter, harmonier og rytme til hver ingrediens. SmartPlate gjør maten til musikk!
Spummy
Land: Brasil
Designer: Alexandre de Bastiani
Skole: Pontificia Universidade Católica do Paraná
Gjennom bruk av nano-teknologi skaper Spummy spiselig skum med alle de smaker du kan forestille deg. Med endeløse muligheter for smakskombinasjoner er dette det perfekte verktøyet for de som ønsker å imponere. Spummy er inspirert av Ferran Adrià, oppfinneren av smaksskum som hjalp ham å vinne ”Årets restaurant” fire år på rad.
Treat
Land: Australia
Designer: Amy Man-Chu Liu
Skole: Queensland University of Technology
Tree + Eat = Treat
Treat kombinerer klassiske teknikker for matkonservering som vakuumering, med mobilteknologi for å skape den perfekte kombinasjon av friskhet og tilgjengelighet. Treat har en smart og intuitiv måte å kommunisere på. Ved å endre farge advarer den deg når maten er i fed med å gå ut på dato. Du kan til og med å få tilgang til Treat gjennom en app på mobilen og be den varme opp maten før du kommer hjem. Med Treat får du både friskere mat og sparer tilberedningstid.
Memory
Land: Kina
Designer: WenYao Cai
Skole: Guangdong Industry Technical College of China
Har du drømt om en kaffemaskin som husker hvem du er? Memory er en kaffetrakter som bruker fingeravtrykk for å huske hvem du er og hvilken kaffe du foretrekker. Enten du vil ha svak, middels eller sterk kaffe, eller kanskje du foretrekker en espresso, så husker den deg.
Årets Design Lab jury besto av juryformann Thomas Johansson, Design Director i Electrolux, den prisbelønte kokken Davide Oldani, den verdenskjente designeren Dante Donegani og den populære designbloggeren Kelly Beall.