Nyhet

Nå skal japanske giganter slå seg sammen om å lage 8K-TV-er

TV-ene kan komme om relativt kort tid, ifølge nye opplysninger.

Som kjent har 4K-teknologien ennå langt igjen før det kan regnes som standard, men likevel er det flere som har løftet blikket mot de enda mer høyoppløste teknologiene. Nå melder avisen Nikkei om en japansk storsatsing på 8K-oppløsning.

De to kjente, japanske TV-produsentene Sony og Panasonic har nemlig inngått en allianse som skal bringe 8K-teknologien nærmere en realitet.

8K-TV-er innen få år

Som et ledd i dette skal selskapene blant annet få på plass produksjon av 8K-TV-er, som Sony og Panasonic planlegger å lansere innen neste OL-arrangement, altså innen år 2020. I tillegg har de to selskapene også planer om å gjøre andre enheter 8K-klare, for eksempel videokameraer.

8K byr på 16 ganger flere piksler enn HD-oppløsning, som illustrert her.

Den nye satsingen skal være et forsøk på å posisjonere seg tidlig i et nytt markedet etter at de japanske TV-produsentene har opplevd stor tilbakegang på TV-markedet, først og fremst på grunn av konkurransen fra de sørkoreanske gigantene.

Startet 8K-sendinger

Japan har allerede begynt å satse på den høye oppløsningen. I begynnelsen av august kunne vi melde at den japanske rikskringkasteren NHK hadde gjennomført de første testsendingene i 8K-oppløsning i forkant av sommer-OL, som NHK kringkastet deler av i nettopp 8K.

8K-oppløsning opererer med 7680 x 4320 piksler, som er 16 ganger mer enn full HD-oppløsning og fire ganger mer enn 4K-oppløsning. Overføring i denne oppløsningen krever saftig utstyr. For å håndtere ukomprimert 8K-video i sanntid trenger man en båndbredde på 100 Gbit/s, noe som ikke akkurat er dagligdags ennå.

Enn så lenge er det 4K-oppløsningen som gjelder: Nå har danske Bang & Olufsen sluppet en ny, snasen 4K-modell »

Les også
Verdens første sendinger i 8K-oppløsning er nå et faktum
Les også
Nå kommer 8K-TV-en for salg
annonse