Til hovedinnhold

Dyrere mobiltelefoner til neste år?

For tolv år siden ble det bestemt at alt ”PC-relatert utstyr” var unnlatt importskatt for å styrke økonomien. Siden den tid har produsentene røsket tak i denne definisjonen og strukket den i det lengste for å unngå skatt. Nå setter imidlertid EU foten ned, og krever klarere retningslinjer for hva som skal dekkes av den såkalte Information Technology Agreement (ITA), ifølge PC World.

Mobiler blir mer avanserte fra år til år, med stadig flere funksjoner og muligheter. Når en mobil ikke lenger ”bare er en mobil”, men lar deg gjøre alt mulig annet i tillegg, betrakter EU det som rimelig at produsentene skal betale importskatt. Og da kan mobilen du kjøper i butikken også bli dyrere.

GPS og mobil-TV

Skattemyndighetene innen EU har allerede pålagt produsenter av blant annet printere/scannere og LCD-skjermer med innebygget harddisk å betale skatt på 3-14 prosent. Nå vurderer de å gjøre det samme med mobiltelefoner som også fungerer som GPS eller har innebygget TV-mottaker for mobil-TV (DVB-H, DMB etc.).

Mobilprodusentene og IT-bransjen i Europa jobber intensivt for å forhindre at EU innfører skatt på mobiltelefoner, og dialogen mellom partene skal allerede være i gang. Det er ventet at EU vil komme til en beslutning i starten av 2009, ifølge Idg.se. Ettersom det blir dyrere for produsentene å lage mobilene, er det naturlig å tro at prisen på toppmodellene kommer til å stige – også i Norge – dersom EU påtvinger produsentene høyere skatter.

Mer om
annonse