Til hovedinnhold

Pass på mobilen din

Mobiltelefoner i dag er langt mer avanserte enn de vi så for kun få år siden. Med en smarttelefon går du bokstavelig talt med en ultraportabel mini-PC i lomma. Utviklingen er til stor glede for mange, men med utviklingen kommer også nye farer.
Mobiltruslene øker stadig
Truslene mot normale PC-er er store. Foreløpig finnes det ikke like mange trusler mot din mobil, men sikkerhetsselskapene advarer om at dette er på vei til å endre seg.
- Det store flertallet av mobiler i dag er relativt trygge, spesielt de gamle versjonene med standard funksjoner. Men mobilene blir stadig mer sofistikerte. Eksperter mener smarttelefoner snart vil ta over for PC-er som den mest populære enheten for å koble seg på nett mens du er på farten. Dette er et scenario som garantert vil tiltrekke seg virusskapere, skriver Symantec i en ny rapport om mobile farer.
De mener det bør settes et langt større fokus på mobile farer for å kunne komme utfordringene i møte før det er for sent.
Det er flere måter kriminelle kan utnytte din smarttelefon. Ifølge F-secure er det blant annet fullt mulig å overta en telefon og fjernstyre den slik at den ringer og sender meldinger til betalingstjenester. Det er også mulig å slette innhold på din telefon og ødelegge den advarer selskapet.


Mottar du meldinger fra ukjente med programmer eller lenker bør du være skeptisk.
Pass på bluetoothen
F-secure er ikke alene om å advare mot mobile farer. Også Symantec har sett dette som et økende problem. De har sett spesielt en økning i misbruk av mobilens bluetooth den siste tiden.
- Vi ser stadig nye tilfeller hvor ondsinnet programvare spres via blåtann til mobile enheter. Når du har masse folk samlet på et lite område som på sportsbegivenheter, så er dette en gylden sjanse for folk med uærlige hensikter, har Symantecs sikkerhetsekspert, Hans Petter Østrem, tidligere påpekt ovenfor vårt søstermagasin Teknofil.
Ifølge han bør folk være forsiktige med å ha påslått Bluethoooten på sin mobil, og i det minste bør de være varsomme med hvem de gir tilgang til gjennom bluetoothforbindelsen.
Kjøp en enkel mobil til poden
F-secure har samme slags tips til verdens mobilbrukere. Å behandle mobilen på samme måte som en PC er en god knuteregel. For eksempel bør du ikke godkjenne applikasjoner fra ukjente kilder. Du bør heller ikke godkjenne multimediemeldinger som ber deg installere et produkt om du ikke vet hvor dette kommer fra. F-secure ber deg samtidig vurdere nøye hva slags mobil du kjøper. Spesielt gjelder dette den yngre garde.
- Statistikk viser at det er tenåringer som oftest mister mobiler, så lær dem om sikkerhetsrisikoen ved å miste en mobil med mye personlig innhold. Ikke minst bør du tenke nøye gjennom før du investerer i en dyr modell som kan være borte i morgen, er F-secures beste råd til deg med en tenåring i familien.

Mer om
annonse