Til hovedinnhold

45 nm i fjerde kvartal

Intel Penryn på innsiden

AMD lanserer som kjent sine nye prosessorer basert på K10-designet denne høsten og vinteren. I desktop-segmentet blir Intels Core 2 Duo-prosessorer hardeste konkurrent.

Intel har imidlertid ingen planer om å sitte på gjerdet og i 4. kvartal ventes selskapets første prosessorer basert på en krympet 45 nm-prosess. 45 nm betyr at transistorer og cache tar mindre plass enn før, som gjør at flere komponenter får plass - det vil si at prosessoren kan gjøres mer avansert enn tidligere.

I tillegg tar prosessorkjernen gjerne mindre fysisk plass enn før. Da får man flere prosessorer ut av samme wafer, som betyr lavere produksjonskostnader.

Fysisk mindre transistorer betyr også at lavere operasjonsspenning er nødvendig, som igjen betyr lavere effektforbruk. Det gir igjen rom for høyere klokkefrekvenser.

En krymping av produksjonsprossen har som vi forstår mange fordeler, men er også forbundet med enorme kostnader. Produksjonsustyr må byttes ut, og vi snakker ikke akkurat om vinkelslipere og loddebolter fra Biltema.

Extreme Edition
Første 45 nm-prosessor fra Intel blir etter alt å dømme en Extreme Edition-modell på 3,33 GHz med 1333FSB og fire kjerner. Blant forbedringer i forhold til dagens Core 2-prosessorer kan vi nevne SS4-støtte, større L2-cache (inntil 6 MB per kjerne), Radix 16-divider (bedre flyttallsytelse), Super Shuffle Engine (kortere prosesseringstider), i tillegg til høyere klokkefrekvenser. Hvor mye de ulike egenskapene får å si for ytelsen gjenstår å se.

En tokjernet Penryn-brikke får totalt 410 millioner transistorer. Dagens Core 2 "Conroe"-prosessorer har til sammenligning 291 millioner transistorer. Til tross for det minsker den fysiske størrelsen på brikken med rundt 25 % - til 107 mm2, fra dagens Core 2 på 155 mm2.

Kodenavnet på Intels 45 nm-prosessorer i desktop-segmentet har lenge vært Penryn. Men egentlig er Peryn kodenavnet på etterfølgeren til dagens Core 2 Merom, som vi finner i bærbare maskiner. Penryn kommer med andre ord i flere ulike versjoner, bl.a. tokjerne for desktop (Wolfdale) og firekjerne for desktop (Yorkfield). Extreme Edition-prosessoren over er med andre ord en Yorkfield.

Hva med AMD?

AMD ventes på sin side å introdusere 45 nm-teknikk i løpet av 2008, men det er foreløpig ukjent nøyaktig når. Selskapet viste tidligere i år frem en

wafer med 45 nm-teknolog

i. Samtidig har selskapet vært nøye med å påpeke at selve produksjonsteknikken ikke er så viktig. Folk flest bryr seg rett og slett ikke om det - for ikke å si ikke har peiling på hva produksjonsteknikk og nanometer har å gjøre med en prosessor eller PC overhodet.

Samtidig er det litt morsomt å se at AMD var svært nøye med å påpeke 65 nm-teknologien og alle dens fordeler i forbindelse med lanseringen av Radeon HD 2000-serien. Vi tviler ikke et sekund på at antall nm også hadde blitt svært vesentlig for prosessorene dersom AMD ledet an i "krympekrigen" i prosessormarkedet.

For å oppdatere deg på hvilke prosessorfamilier som er underveis, sjekk ut vår lanseringsguide.

(Kilde: X-bit labs)

annonse