Til hovedinnhold

Er dette fremtidens skyskraper?

10 000 kvadratmeter med urban skog.

Det italienske arkitektbyrået Stefano Boeri Architetti har lansert et konsept som blander vegetasjon og urban arkitektur. Prosjektet heter Bosco Verticale (Vertikal skog) – og består av totalt 10 000 m2 skog.

Firmaet, som er basert i Milano, har designet en modell som skal "bringe tilbake skog og natur" til storbyer og "sikre miljømessig overlevelse." Dette skal de altså få til ved å dyrke skoger i himmelretning.

Faktiske bygninger

Bosco Verticale er allerede planlagt som faktiske konstruksjoner i Milano. To skyskrapere med boliger skal bli bygget, og vil ha høyder på 110 og 76 meter.

Disse tårnene vil også bli hjemmet til 900 trær, samt en lang rekke med andre former som vegetasjon som busker og planter. De grønne skyskraperne vil dermed ha plass til hele 10 000 m2 med trær på sin arealeffektive overflate.

Forbedrer livskvaliteten

Prosjektet skal være nyttig med tanke på luftforurensning i byen. Vegetasjonen skal hjelpe til med å filtrere dårlig luft ved å produsere luftfuktighet, absorbere CO2 og støvpartikler, samt produsere oksygen. Man håper med dette å forbedre livskvaliteten til innbyggerne i Milano.

I tillegg til dette skal det bli installert solcellepaneler på byggene, slik at de skal være selvforsynte med energi. Et filtreringssystem skal videre sørge for å resirkulere avløpsvann fra vask, dusj og vaskemaskin til bruk for plantene.

Prislappen på Bosco Verticale vil være på rundt 65 millioner euro, noe som tilsvarer over 500 millioner norske kroner. De grønne skyskraperne er første steg i det såkalte BioMilano – som er et prosjekt som skal skape et grønt belte rundt den italienske byen.

Se flere spennende konseptbilder på Stefano Boeris nettside.

(Kilde: Gizmag)

annonse