Til hovedinnhold

La din gamle mobil gjøre nytte for seg

700 idrettslag starter nå innsamling av gamle mobiltelefoner.

Nordmenn har mer enn åtte millioner gamle mobiltelefoner liggende i skuffer og skap, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for Telenor.

I dag starter 700 idrettslag over hele Norge innsamling av brukte mobiltelefoner, i samarbeid med Telenor og Norges idrettsforbund (NIF).

– I Norge har vi god dekning og stor glede av ny mobilteknologi. Årlig kjøpes rundt to millioner nye mobiltelefoner i Norge, men kun en brøkdel av de gamle har til nå blitt returnert for gjenbruk eller resirkulering. Derfor arrangerer Telenor i samarbeid med Norges idrettsforbund på ny en innsamlingsaksjon for å resirkulere gamle mobiltelefoner, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor.

Undersøkelsen viser at 76 prosent av befolkningen har én eller flere brukte mobiltelefoner i roteskuffen, mens to av ti har flere enn fire gamle mobiler liggende.

Kjærkomne inntekter for idrettslagene

For hver brukte mobiltelefon idrettslagene samler inn, får de 35 kroner av Telenor.

– I år har vi engasjert 700 idrettslag fra hele Norge, hele 200 flere enn i fjor, sier Børre Rognlien, president i Norges idrettsforbund.

Han mener innsamlingen og sponsorsamarbeidet med Telenor er en god måte for idrettslagene å samle inn penger på, samtidig som de gjør en innsats for miljøet.

I fjor ble det samlet inn 180.428 brukte telefoner i Telenors regi, hvorav 174.788 ble samlet inn av idrettslagene. Målet for årets innsamling er å få inn minst 230.000 telefoner, noe som isåfall vil være ny innsamlingsrekord.

Telefoner blir destruert

Mange vil kanskje være redde for at sensitiv informasjon de har liggende på telefonen skal komme på avveie. Telenor forsikrer om at det skal være helt trygt å bidra. De brukte telefonene blir samlet inn i spesialtilpassede poser som hindrer at mobilen kan tas ut igjen når den først er lagt i posen. Fulle poser blir sendt til opptelling og registrering hos Alternativ Data, før de sendes til Telenors miljøsertifiserte returpartner Regenersis Inc. i Storbritannia.

Telefoner som fortsatt kan brukes blir restaurert og videresolgt i nye markeder, mens resten blir resirkulert. Eventuelle medfølgende SIM- og minnekort blir destruert.

Les også om den miljøvennlige bambus-mobilen som veier bare halvparten av en iPhone.

annonse