Tek.no

Nyhet

Slik vil regjeringen stoppe piratkopiering

Lanserer ny nettside for å få bukt med problemet.

Teknofil.no
12 Mar 2015 10:57

I dag ble nettstedet Velgekte.no lansert. Det er et samarbeid mellom Patentstyret, Kulturdepartementet og Tollvesenet, og er ment som et opplysningsnettsted om piratkopiering og varemerkeforfalsking.

Et stort problem

– Piratkopiering koster næringslivet store summer hvert år, og fører til at samfunnet mister arbeidsplasser og skatteinntekter, sier næringsminister Monica Mælan (H) i en pressemelding.

Hun sier videre at falske varer kan være en fare for forbrukernes helse og sikkerhet, og mener vi trenger en større bevissthet rundt dette.

Velgekte.no har som mål å samle all viktig informasjon rundt emnet, og man skal kunne finne nyheter, undersøkelser, rapporter og statistikk.

I tillegg inneholder også nettstedet eksempler på saker fra domstoler, som viser hvilke konsekvenser det å handle med piratkopier kan få.

Misvisende?

Om piratkopiert programvare skriver nettstedet blant annet: «Visste du at det er oppdaget virus i 61% av datamaskinene med piratkopiert software. Tør du ta sjansen?»

Dette tallet er imidlertid litt misvisende. Det stammer fra en undersøkelse gjort av Microsoft Digital Crimes Unit, IDC og National University of Singapore, og dreier seg om tester av 203 datamaskiner kjøpt i 11 land, der selgerne har hevdet maskinene var nye mens de i virkeligheten ikke var det. Disse maskinene hadde i stedet piratkopiert programvare.

Det er med andre ord ikke snakk om at 61% av datamaskinene til vanlige folk som har lastet ned piratkopiert programvare har virus.

Vi varslet Patentstyret om de misvisende tallene, og fikk bekreftet at de skal se nærmere på saken. I samme e-post presiserer kommunikasjonsrådgiver Jacob Calmeyer at de setter pris på kommentarer og korrigeringer fra brukere.

Trapper opp kampen mot pirater

Ifølge pressemeldingen jobber nå norske myndigheter med å trappe opp kampen mot piratkopiering og varemerkeforfalskning. De har dannet et nettverk som skal bidra til å «bekjempe alvorlige og organiserte inngrep i opphavsrett, patenter og andre immaterielle rettigheter i Norge».

Velgekte.no vil i fremtiden formidle rapporter, statistikk og annen informasjon fra dette nettverket.

Piratkopiering er et stort problem for underholdningsbransjen
Strømmetjenesten Netflix mener imidlertid at kopieringen minker der de etablerer seg

(Kilder: Pressemelding, Velgekte.no , Microsoft)

annonse