Nyhet

Model Y lanseres flere måneder tidligere enn forventet

Tesla fremskynder lanseringen, og øker rekkevidden.

Model Y.

I et brev til investorene sine bekrefter Tesla at de fremskynder lanseringen av sin neste elbil – Model Y. Det gikk rykter om at de lå foran lanseringsplanen sin allerede i desember, og nå ble det altså bekreftet, skriver The Verge.

Ifølge Tesla skal de første leveringene av bilen nå starte i første kvartal i 2020, sannsynligvis i løpet av mars.

Opprinnelig var første levering satt til tidligst høsten 2020, så dette er med andre en fremskyndelse på intet mindre enn et halvt år.

Det skal være snakk om både «long range»- og «performance»-versjonen av bilen, begge to med firehjulsdrift, men ikke «standard range»-modellen i første omgang. De som vil ha den billigste varianten av bilen vil altså måtte vente lenger enn for de dyrere variantene.

Vil også få lengre rekkevidde

Model Y er Teslas mindre SUV-variant, basert på den populære Model 3-modellen. Den faller altså inn i den populære crossover-kategorien, og kombinasjonen elbil, relativt lav pris, liten SUV og lang rekkevidde vil nok friste mange.

Teslas egne sider har ikke endret tidene for levering i Norge foreløpig.

Ikke minst når det sammen med den fremskyndede leveringen nå også meldes om at rekkevidden økes fra det opprinnelig oppgitte 300 miles til 315 miles ifølge EPA-standarden. Dette tilsvarer et hopp fra sånn omtrentlig 480 til 505 kilometer. Dette skal ha vært en følge av videre utvikling og forbedring av firehjulsdrift-motoren. Foreløpig er det bare EPA-tallene som er endret, og ikke WLTP-tallene som er oppgitt på norske nettsider.

I Norge er startprisen satt til 507.000 kroner, med mulighet for flere tillegg.

Ingen ny informasjon om norsk levering

Det er imidlertid viktig å merke seg at leveringene det er snakk om er myntet på det amerikanske markedet, og at vi her på berget i utgangspunktet ikke kan forvente like høy hastighet på utrullingen.

Teslas egne sider oppgir stadig «tidlig 2021» som forventet produksjonsdato for «Long Range»-modellen, og «tidlig 2022» for «Standard Range»-modellen.

Vi får bekreftet fra Telsa Norge at dette fortsatt er den offisielle tidsplanen:

– Vi har ikke meddelt noen endringer i tidslinjen for Model Y i Europa siden lanseringen: Produksjon av Model Y forventes å starte i begynnelsen av 2020 for Nord-Amerika, og tidlig i 2021 for Europa og Kina. Model Y Standard Range-produksjonen til Europa forventes å begynne i starten av 2022. Mer informasjon vil bli gitt på et senere tidspunkt, skriver Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge, i en e-post til Tek.no.

Han bekrefter også at de vil ta en ny titt på WLTP-rekkevidden som er oppgitt på de norske nettsidene.

– WLTP-rekkevidden i Model Y-konfiguratoren er estimert WLTP-rekkevidde. Vi kommer tilbake med presis WLTP-rekkevidde på et senere tidspunkt.

annonse