Til hovedinnhold

Dette bør du vite om dataspill

NSM og Medietilsynet har gitt ut en ny guide.

Norsk spill- og multimedia leverandørforening (NSM) har i samarbeid med Medietilsynet laget en ny foreldreveiledning om dataspill. Denne er ment å hjelpe foreldre med å forstå hva dataspill egentlig er, hva aldersmerking av spill betyr, samt hjelpe dem med å sette opp foreldreinnstillinger på ulike spillplattformer.

Guiden er ment å gi foreldrene et innblikk i hvilke sjangre som finnes på markedet i dag, og hvordan barn og unge spiller. Et annet viktig poeng er den europeiske aldersmerkingen på spill, kalt PEGI.

– PEGI baserer seg på et samarbeid mellom mange forskjellige europeiske land som har ulike syn på barn og forskjellige tradisjoner for vern av barn. Derfor bør norske foreldre vurdere det enkelte spillets potensial ut fra hvilke sammenhenger spillet brukes i, sier rådgiver Khalid Ezat Azam i Medietilsynet i en pressemelding.

– Det er en god idé å rådføre seg med barna, siden det ofte er dem som har kunnskap om spilltyper, innhold og hvordan spillene spilles i forskjellige sammenhenger”, sier han videre.

Her ser du noen utdrag fra Medietilsynets nye foreldreveiledning.Foto: NSM/montasje

Foreldreinnstillinger på mobil og konsoll

I NSMs nye foreldreveiledning får du som forelder også en enkel oppskrift på hvordan du kan sette begrensninger for hva slags spill barna får spille. I tillegg kan du med noen enkle grep forhindre at du plutselig blir trukket en tusenlapp for verdiløse gullbarer i Candy Crush fordi poden har stått fast i mobilspillet.

– I dag er det brukervennlig å kjøpe spill rett på spillkonsoller, smarttelefoner og nettbrett, eller kjøpe spilltilbehør løpende mens man spiller. I håndboken gis det en enkel oppsettveiledning, slik at ikke barna fritt kan kjøpe det de vil, sier Richard Pettersen, formann i NSM.

På nett og hos Expert

Guiden ligger ute nå på Spillforeningen.no, hvor du enten kan laste ned en .pdf eller navigere rundt på nettsiden. Håndboken vil du også finne i fysisk format i landets Expert-butikker.

Prosjektet er for øvrig et ledd i en kampanje som sparkes i gang under Dataspillkonferansen 2014 denne uken. Medietilsynet er arrangør.

Synes du det er viktig at foreldre setter begrensninger for barnas spilling? Si din mening i kommentarfeltet nederst!

Svensk studie fra 2014 bekrefter:
– Dataspillere blir flinkere i engelsk »

(Kilder: pressemelding, Spillforeningen.no)

annonse