Tek.no

Nyhet

Her er nyeste utgave av Firefox

Støtter sosial integrering og har høyere sikkerhet.

Firefox/Hardware.no
21 Nov 2012 16:31

Mozilla har nettopp sluppet sin ferskeste utgave av nettleseren Firefox. Nå er det Firefox 17 som er klar for nedlastning, og byr på en rekke nye funksjoner.

Sikrere tilleggsprogrammer

Siden forrige utgave skal Mozilla ha tatt kverken på hele 2365 bugs, og fokusert på å gjøre nettleseren tryggere enn noen gang. Blant annet har de tatt for seg problematikken med utdaterte tilleggsprogrammer som kjører i nettleseren, slik det ofte er med Flash og Java. Disse må oppdateres jevnlig for å være sikker på at de nyeste sikkerhetshullene har blitt tettet, og for å være sikker på å være så trygg som mulig mot potensielle angrep.

Tidligere har du bare fått en beskjed om at du bør laste ned en ny versjon, selv om tilleggsprogrammet likevel har fått lov til å kjøre. I Firefox 17 blir nå slike tilleggsprogrammer stoppet fra å kjøre så fort Firefox legger merke til at de ikke er oppdatert. Du kan likevel trykke på en knapp for å aktivere tilleggsprogrammet, og for eksempel se en Flashvideo med et gammelt flashtillegg installert.

Egen plass for sosiale medier

En annen ny funksjon i Firefox 17 er den sosiale integreringen Mozilla har åpnet opp for. De har laget en ny sosial API (utviklerverktøy) som lar utviklere ta i bruk det lille området av nettleservinduet øverst til høyre. Foreløpig er det bare Facebook som har benyttet seg av muligheten, og laget et lite tilleggsprogram kalt Messenger For Firefox.

Installerer du programmet vil du alltid kunne se om du har fått nye meldinger på Facebook, nye varslinger eller om noen prøver å snakke med deg. I tillegg vil alle vennene dine som er online på Facebook vises i en kolonne nedover høyresiden.

Selv om API-en foreløpig kun blir brukt av Facebook, er det åpnet for at for eksempel Twitter, Reddit, Google+ eller andre tilsvarende sosiale tjenester kan få plass på toppen av Firefox-vinduet ditt.

En annen nyhet for Firefox 17 er at Mozilla har valgt å kutte støtten for det gamle operativsystemet til Mac, OS X 10.5 Leopard. Leopard har virkelig begynt å dra på årene, og har blitt etterfulgt av tre operativsystem, hvor det siste var OS X 10.8 Mountain Lion.

Mozilla har også gjort ikonene på Firefox' «Awesome bar» litt større.

Last ned Firefox 17 fra Mozillas hjemmesider.

(Kilde: Tech Radar)

Les også
Nye Firefox er lansert – dette er nyhetene
Les også
Nå kan Firefox endelig lese PDF-er direkte
Les også
Nå kan du prøve Spotify i nettleseren
Les også
Nå er IE10 raskest
Les også
Slik blir Firefox i Windows 8
annonse