Tek.no

Guide HDMI-CEC

Dette smarte TV-trikset bør du prøve hjemme

Slik styrer du flere av dingsene dine med TV-fjernkontrollen.

Vegard Haugen, Teknofil.no
Vegard Haugen
10 Juli 2015 08:24

Du kjenner kanskje til begrepet HDMI, enten i forbindelse med innganger eller kabler, men har du hørt om «HDMI-CEC»? De tre ekstra bokstavene står for «Consumer Electronics Control», og skjuler en ganske genial protokoll for å la dingsene dine prate sammen. HDMI CEC har allerede eksistert i mange år, og hvis du har en kjøpt en TV de siste årene er sjansen veldig stor for at den har funksjonen innebygd uten at du engang visste det.

Forutsetningen er at Smart-TV-en din støtter HDMI-CEC, noe de aller fleste gjør, og at dingsene dine gjør det samme. Dessverre er det fortsatt en del populære dingser som ikke støtter funksjonen.

Styr dingsene med TV-fjernkontrollen

Det som gjør HDMI CEC så genialt er at det er utrolig lett å sette opp, og det fungerer med overraskende mange ting. I mange tilfeller lar det deg styre «alt» på TV-benken din med bare TV-fjernkontrollen din.

En av dingsene det fungerer med er PlayStation 4. Med HDMI CEC aktivert på både spillkonsollen og TV-en, trenger jeg nå bare å skru på min PlayStation 4, og så bytter TV-en automatisk til riktig inngang, uansett hva jeg så på tidligere. I tillegg kan jeg navigere rundt i menyene med TV-fjernkontrollen.

På den måten slipper du for eksempel å bruke PS4-kontrollen når du skal se på Netflix eller YouTube. Det fungerer faktisk å skru på spillkonsollen bare ved å velge riktig inngang med TV-fjernkontrollen også.

TV-fjernkontrollen kan styre andre dingser også.

Det samme gjelder blant annet Blu-ray-spillere, forsterkere og PC-er, samt den lille, smarte mediespilleren Chromecast. Dette kan bety at du kan legge bort Blu-ray-fjernkontrollen du nesten aldri bruker, og heller styre med TV-fjernkontrollen. Dessuten slipper du altså å velge inngang manuelt når du bruker dingsene som er linket opp.

Derimot fungerer det foreløpig ikke på for eksempel Apple TV eller Xbox One. Derfor er det viktig at du selv sjekker om boksene du har i TV-benken støtter HDMI-CEC. Heller ikke dekoderne til Canal Digital, Viasat, Altibox eller RiksTV støtter så vidt vi kan se HDMI-CEC, og det er synd.

CEC er på ingen måte en ny greie, men fordi funksjonen som regel er skrudd av som standard, er du følgelig nødt til å skru det på selv hvis du vil bruke det. Derfor er det nok mange som ikke er klar over muligheten. Les videre, så får du vite hvordan du setter det opp på akkurat din Smart-TV.

Hva kaller din TV-produsent CEC?

HDMI-CEC er samlebetegnelsen, men de fleste TV-produsentene har sine egne navn for det. Kanskje har du hørt om Samsungs Anynet+ eller Sonys BRAVIA Sync? På min LG-TV viste det seg at navnet var SimpLink.

Takket være en liste hos HowToGeek, har vi nå en oversikt over hva alle de største produsentene kaller funksjonen på sine smart-TV-er. Samme navn bruker de gjerne på andre produkter, som DVD- og Blu-ray-spillere, også.

Finn din TV-produsent i listen, og se om du finner CEC-navnet i noen av TV-menyene eller i bruksanvisningen:

 • Hitachi: HDMI-CEC
 • LG: SimpLink
 • Onkyo: RIHD
 • Panasonic: VIERA Link (evt. HDAVI Control eller EZ-Sync)
 • Philips: EasyLink
 • Pioneer: Kuro Link
 • Samsung: Anynet+
 • Sharp: Aquos Link
 • Sony: BRAVIA Sync
 • Toshiba: CE-Link eller Regza Link

På min LG-TV var for øvrig SimpLink litt bortgjemt i menyene, men de aller fleste smart-TV-er skal altså ha støtte for HDMI-CEC.

Aktivér CEC på TV-en

SimpLink var gjemt bort i en meny på LG-TV-en min.

Fremgangsmåten for å aktivere CEC kan variere litt fra TV til TV, men vanligvis finner du et valg i innstillingene. For min del måtte jeg videre inn på systeminnstillinger for å finne dette valget. Der var det bare å aktivere at jeg ønsket å skru på SimpLink, så var det gjort.

Hvis du ikke finner det ut på egenhånd, kan det som nevnt lønne seg å kikke igjennom bruksanvisningen for akkurat din TV. For øvrig kan det være like raskt å søke etter modellnavn og CEC-navn på Internett. Skriv for eksempel «Philips PFS5709 EasyLink» i søkefeltet, så finner du antagelig svaret.

Koble til dingser med CEC

De fleste forsterkere, Blu-ray-spillere og spillkonsollen PlayStation 4 har støtte for HDMI CEC.

Når du har aktivert HDMI-CEC på TV-en din, gjenstår det å koble til dingsene. Fremgangsmåten for å skru på HDMI-CEC på dingsene er ofte nokså lik som på TV-en: Du finner et CEC-valg i innstillingene som du må aktivere.

Også her er det smartest å sjekke brukerhåndboka eller søke på nettet etter akkurat din modell, hvis du ikke finner det i menyene.

OBS! Fordi produsentene har ulike systemer, og fordi programmene ikke nødvendigvis er tilrettelagt for CEC, kan det være at ikke alt fungerer helt optimalt. Jeg har imidlertid gode erfaringer med å bruke LG-fjernkontrollen på Sonys PlayStation 4. Den eneste feilen er at det ikke går an å trykke seg tilbake til menyen etter å ha sett ferdig en Netflix-episode. Det er selvfølgelig litt kjipt, men jeg synes likevel det er en stor fordel å ha aktivert funksjonen.

Slik skrur du på CEC på PlayStation 4

Innstillinger -> System -> Aktiver kobling til HDMI-enhet.

Oppskriften for hvordan du aktiverer HDMI-CEC kan altså variere fra dings til dings. På en PlayStation 4 er fremgangsmåten slik:

 • Start PS4 og logg deg inn
 • Gå til Innstillinger
 • Gå til System (nest nederst i listen)
 • Trykk på Aktiver kobling til HDMI-enhet

Start PlayStation 4 på nytt, og sjekk at smart-TV-en din har funnet koblingen. På noen TV-er skjer dette automatisk, mens du på andre TV-er må inn i menyen igjen og aktivere. Fremgangsmåten bør være omtrent like enkel på andre dingser som støtter HDMI-CEC.

Gamespot har for øvrig en YouTube-video som kan være til hjelp:

Et annet stalltips for TV-tittere:
Slik får du amerikansk Netflix på alle dingsene dine »

(Kilde: HowToGeek, YouTube)

annonse

Les også