Til hovedinnhold

Knips sommerbildene med mobilen

Mobilene får stadig bedre optikk, og gir deg mulighet til å ta mye bedre bilder enn før. Du trenger heller ikke enorme fotokunnskaper for å fange fine øyeblikk med mobilen. Under følger neon tips til hvordan du kan knipse fine sommerbilder med telefonen din.

Unngå uskarpe bilder
Bilder synker fort i affeksjonsverdi hvis de er uklare. I tllegg er mobilkamera som regel mye mer følsomme for ustø fotografhender. Derfor er det viktig at du holder telefonen i ro. Trykk ned fotoknappen sakte og forsiktig, for å bevege så lite som mulig på telefonen.

På bildet til venstre har vi bevegd på kameraet mens vi knipset. Ingen tvil om hvilket bilde som er best.

Når du tar bilder i mørke rom, bruker kameraet lengere tid på å fange opp motivet. Da er det ekstra viktig å holde kameraet i ro.

Å fokusere er også viktig for å få et skarpt bilde. På de fleste mobiler med autofokus kan du trykke kameraknappen halvveis ned for å fokusere. Deretter kan du presse knappen ned det siste hakket for å fange det ferdigfokuserte bildet.

Unngå rotete bilder
Bilder kan fort bli rotete om det er mye forskjellig (som en restaurant full av mennesker) i tillegg til motivet. Da kan det bli vanskelig å se hva du egentlig mente å ta bilde av. Hvis du skal ta et portrettbilde er det med andre ikke smart å plassere personen mot en rotete bokhylle. Jo jevnere bakgrunn, jo bedre.

I bildet til venstre er bakgrunnen rotete. I bildet til høyre er bakgrunnen helt jevn.

Du bør aldri være redd for å flytte på motivet. Du trenger ikke finne en ensfarget bakgrunn, slik vi har på bildet ovenfor, men du bør finne en jevn bakgrunn. Det er også en fordel å gå nærmere motivet.

Finn det riktige lyset
Sollys er ikke alltid spesielt godt fotolys, spesielt ikke for mobilkamera. Det er ofte bedre å ta bilder på kvelden, da sola ikke står rett i fleisen. Men skal du ta bilder i sterkt sollys, bør du sørge for at motivet får så jevnt lys i fleisen som overhodet mulig. Tar du mobilbilder mot sola, blir disse ofte overeksponerte og ubrukelige. Det beste er altså om du kan snu deg slik at sola skinner på motivet i stedet for deg.

I bildet til venstre skaper sollyset store kontraster i ansiktet. Det er ikke bra. Finn et jevnere lys, og du får mye bedre bilder.

Når du flytter på personen du tar bilder av ser du enkelt hvilken vinkel som gir det jevneste lyset i ansiktet før du knipser.

Når du tar bilder innendørs bør du ikke være redd for å bruke blits eller fotolys. Da kan du nemlig ofte fjerne skyggepartier i bildet, siden blitsen kommer fra en annen vinkel enn det opprinnelige lyset.

Fang riktig øyeblikk
Det er ofte bedre å ta et naturlig øyeblikksbilde enn å stille familien opp på rekke og rad. For eksempel er et bilde av et barn som leker fornøyd med den nye lekebilen et mye bedre minne enn det samme barnet som står oppreist og ser inn i kameraet. Å ta bilder når det skjer er som regel bedre, og det er disse bildene som bringer frem minner.

I bildet til venstre har vi gjort motivene obs på at vi kommer til å ta bilde. Til høyre har vi tatt et øyeblikksbilde, som gir bedre minner. (Akkurat her har vi riktignok dessverre fått med ryggen på en person, noe som ikke er helt optimalt)

Skal du ta et portrettfoto bør du snakke med motivet. Si "tenk deg at du har vunnet en Porsche", eller den tradisjonelle "si appelsiiiiiiiin". Dette får frem glimtet i øyet, og gjør det morsommere å bli tatt bilde av.

Lek med fokusen
Fokusen er ikke bare til for å få ting skarpt. Du kan også leke deg med å velge hvilken del av bildet som skal være uskarpt og skarpt.

I bildet til venstre har kameraet fokusert på det som egentlig skal være bakgrunnen i bildet. Til høyre har vi fokusert på blomsten.

Du trenger heller ikke la fokusen være midt på skjermen. Tar du et illustrasjonsbilde av Jamaica med en papegøye i forgrunnen kan det være en god idé å la papegøyen stå litt til siden på bildet i fokus med byen ufokusert i bakgrunnen.

For å gjøre dette kan du trykke fotoknappen halvt ned og deretter snu kameraet i riktig retning mens du fortsetter å holde knappen halvt nede. Når du skal ta bildet presser du knappen helt ned uten å løfte opp fingeren først.

Det kan også være en god idé å bruke makrofunksjonen på kameraet ditt. Det gjør at telefonen forstår at den skal fokusere på et objekt som er nært kameraet.

Sløs med bildene
Det fine med digitale bilder er at de er gratis å ta. Prøv deg frem, og ta heller ti bilder for mye enn ett for lite. Sparing på fotoene tilhører 90-tallet, da filmen i kameraet ble oppbrukt etter noen titalls bilder. I dag er det ingen problem å slette bildene du ikke trenger fortløpende.

Tar du mange bilder, kan du få behov for ekstra lagringsplass på telefonen. Da trenger du et minnekort. Disse kommer i ulike størrelser og standarder.

Slik kjøper du et større minnekort >

Andre guider:

annonse