Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Sony Ericsson Satio

Design og brukervennlighet

Megapikselracet har nådd nye høyder, og nå er det 12 megapiksler som er den største kameraoppløsningen. For kort tid siden testet vi Samsung Pixon 12, og konkluderte med at den var den beste kameratelefonen vi hadde prøvd til da, og den ble også kåret til Årets kameratelefon.

Denne gang er det Sony Ericsson Satio som ligger på testbenken. Vi har undersøkt om Pixon 12 lar seg vippe av tronen av det nye 12-megapikslersmonsteret fra Sony Ericsson.

Med dette tastaturet kan du skrive nokså kjapt.
Menyene har kjente trekk.
Det følger heldigvis med bedre ørepropper enn dette i salgspakkene du får kjøpt i butikken.
Minnekortet er av typen MicroSD.

Diger trykkskjerm

Satio er utstyrt med trykkskjerm. Her er ingen fysiske talltaster, kun en stor skjerm.

Og trykkskjermen er stor, den måler nærmere bestemt 3,5 tommer. Skjermen er trykkfølsom og krever et visst trykk når du skal bruke den, den reagerer ikke på varme slik for eksempel Apple Iphone.

Følsomheten i skjermen er forholdsvis god, men du får ikke den helt samme opplevelsen som med de beste berøringsfølsomme skjermene. En fordel er at du kan bruke neglen eller den medfølgende pennen for å øke presisjonen.

Du har flere måter å skrive inn tekst på, en av dem er et fullt QWERTY-tastatur i liggende format. Selv om skjermen som sagt krever en tanke harde trykk for å reagere, kan du skrive inn tekst i et forholdsvis behagelig tempe når du holder telefonen liggende og skriver med tomlene.

Skarp nok

En skjerm på denne størrelsen er selvsagt oversiktlig og behagelig å se på. Fargene er fyldige og skjermen er forholdsvis skarp, men sammenlignet med for eksempel de beste AMOLED-skjermene synes vi ikke at Satio briljerer med et like sylskarp skjermbilde.

Oppløsningen på skjermen er forholdsvis moderat for en skjerm på denne størrelsen, noe som kan medvirke til dette inntrykket.

Allikevel må det sies at skjermen absolutt må sies å fungere bra, noe spesielt størrelsen bidrar til.

Dejà vu

Trofaste Sony Ericsson-tilhengere vil kanskje rynke på nesen over S60-meneyene som Satio stiller med, og ønske seg tilbake til de gamle UIQ-menyene.

Vi er derimot glade for at de Symbian-baserte S60-menyene ser ut til å få innpass hos Sony Ericsson. Menyene er allment akseptert å være blant de beste smarttelefonmenyene. Videre slipper du å måtte lære deg et helt nytt menysystem bare fordi du bytter mobilmerke.

Sony Ericsson har selvsagt satt sitt eget preg på menyene, men hvis du for eksempel har brukt Nokia N97 vil du kjenne deg igjen med en gang du kommer et hakk ned i menyene.

Du kan velge mellom flere måter å organisere startskjermen din, og blant disse er heldigvis en visning hvor de kommende kalenderoppføringene vises.

Ikke barnesykdommer, men..

Det kan av og til merkes at Sony Ericsson ikke er helt i mål med S60-menyene sine, men i det store og det hele fungerer menyene bra.

I tillegg er det ikke lenge siden S60 kom med støtte for trykkskjerm, og dersom Sony Ericsson gjør som Nokia gjør med sin N97 skal du ikke se bort fra at nye softwareversjoner kan gi forbedret brukergrensesnitt.

Vi kunne nok ønske oss at telefonen til tider reagerte litt kjappere. En funksjon du gjerne bruker ofte, er å skru av eller på tastelåsen. Da blir det fort litt irriterende hvis du må vente et sekund eller to før telefonen er klar til bruk.

Også generelt diger

Det er dessverre ikke bare skjermen som er diger når det gjelder Sony Ericsson Satio. Også telefonen i seg selv er en bastant sak. Selvsagt får telefonen en viss størrelse når 3,5 tommer med skjerm skal skvises inn, men vi har strengt tatt sett mer praktiske måter å pakke inn en stor skjerm på.

Ved siden av at den er ganske kantete av seg, har Satio også et kraftig kameradeksel. Det er selvsagt praktisk med et skikkelig kameradeksel som beskytter linsen og gjør det lett å starte kameraet, men det gjør også at halve baksiden av telefonen er preget av en stor klump.

Her kunne vi godt tenkt oss en mer elegant løsning slik at Satio lettere hadde glidd ned i en gjengs bukselomme.

Positivt er det at Sony Ericsson har funnet plass til egne knapper for å ringe og legge på. Mellom disse finner du en egen knapp for å gå inn i menyene.

Mye minne, lite annet

Bilder i høy oppløsning tar mye plass, og det er derfor positivt at Sony Ericsson legger med en minnebrikke på 8 GB i pakken. Minst like positivt er det at Satio bruker minnekort av typen MicroSD, som er det du finner på nærmest alle andre mobiltelefoner i dag. Du slipper dermed å kjøpe egne (og ofte dyrere) minnekort bare fordi du har en Sony Ericsson-telefon, og kan sansynligvis også bruke minnekort fra din forrige telefon med mindre den hører hjemme i steinalderen.

Bortsett fra minnekortet er det dessverre ganske standard. Selv om inngang for mini-jack mangler, så følger det heldigvis med en overgang i pakken. En penn for å trykke på skjermen følger med, men siden den ikke har noen egen plass på telefonen er sannsynligheten stor for at den blir liggende ubrukt. Ja, du kan feste den i en liten snor til telefonen, men hvem vil vel ha noe slikt dinglende fra telefonen sin?

Denne gang har Sony Ericsson valgt å legge inn programvaren på minnebrikken som følger med, til glede for miljøet og de fleste andre som uansett bare hiver CD-en som pleier å følge med i søpla.

Tilbehøret er som følger:

  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett med adapter
  • Datakabel
  • Bruksanvisning
  • Minnekort på 8 GB
  • Pekepenn