Til hovedinnhold

Mac - Hva er det?

Hva er Mac?

Skal du kjøpe en ny datamaskin er du kanskje i tvil om du skal velge en vanlig Windows-basert PC eller Mac. I denne guiden har vi sett på hva Mac faktisk er, og hvordan det brukes.

Hva er Mac?

Hvis det er en ting Apple skal ha skryt for, så er det måten de har fått produktene sine til å virke som noe helt unikt. Jeg kan ikke huske hvor mange ganger jeg har endt opp i en krangel hvor diskusjonen gjaldt om Mac er en PC eller ikke. En sådan oppegående skribent som meg selv, må da kunne fatte og begripe at en Mac ikke er en PC?

Vel, jeg skal innrømme at Apples produkter er noe annet. De har et fantastisk pent og gjennomført unibody design i aluminium, layouten på tastaturene deres er ofte litt mer praktisk enn det du finner på en tradisjonell bærbar og både skjerm og styreflate er av høyeste kvalitet. Hvis du derimot ser forbi det vakre ytre, vil du likevel se at innmaten er den samme som du finner i hvilken som helst annen PC.

Likevel, selv om forskjellen på en Mac og en hvilken som helst annen PC fysisk ikke er større enn forskjellen på en kineser og en amerikaner, så er det fortsatt nok av forskjeller som gjør at du bør tenke deg nøye om før du kjøper et Apple-produkt, og disse forskjellene ligger i operativsystemet.

Mac OS X

Hvis det er en ting jeg har lært etter å ha skrevet artikkel på artikkel om Linux-distribusjoner, så er det at operativsystemet i seg selv kan være så bra det bare vil, det vil ikke ha noe å si hvis brukeren ikke kan bruke tilsvarende eller identisk programvare som han/hun er vant med å bruke på sitt tidligere operativsystem.

Nå er heldigvis Mac blitt såpass stort at flere store aktører har valgt å lansere sine programmer for plattformen, blant annet Valve sin spillserie, Microsoft sin Office pakke og Spotify finnes til Mac, så for mange er det ikke her hindringene ligger i å bytte plattform. Uansett, før du i det hele tatt vurderer å bytte, er dette det første du bør undersøke. Finnes min programvare til Mac? Hvis ikke, finnes det et alternativ som er godt nok?

Apple sitt operativsystem, bedre kjent som Mac OS X, er i likhet med Linux ett Unix-inspirert operativsystem. Selv om det underliggende systemet ligner, er det derimot mye som skiller Mac OS X fra Linux-baserte operativsystem i det at Apple benytter sitt egetutviklede Cocoa-rammeverk for grafiske grensesnitt, samt egne proprietære konfigurasjonsverktøy og programmer.

Det som er noe spesielt med Mac OS X er det – i henhold til lisensen – kun kan installeres på maskiner solgt fra Apple, noe som har både fordeler og ulemper, noe vi skal ta en litt nærmere kikk på, på neste side.

Fordeler og ulemper

Fordeler

Så du har forsikret deg om at programmene du benytter deg av også kommer i en Mac-utgave, eventuelt at det finnes dugelig alternativer til nevnt programvare? Bra. La oss se på hvilke fordeler du kan nytte deg av dersom du faktisk skulle bestemme deg for å bytte leir.

App Store

Undertegnedes favoritt-"funksjon" er utvilsomt Apples App Store. Her kan du finne det meste av gratis- og betal-programvare til din Mac, deriblant Apples egen kontorpakke – iWork – samt spill av typen Modern Warfare og Braid. Akkurat som på iPhone og iPad sørger også App Store for å holde disse programmene, eller spillene, oppdatert for deg.

Alle programmene tilgjengelig i App Store må først sendes inn til Apple for godkjenning, derfor trenger du ikke være urolig for å motta virus eller lignende ondsinnet programvare når du handler i butikkene, som du ellers må tenke på hvis du handler eller laster ned programvare fra tilfeldige sider på internett. Det skal og sies at det derfor finnes programvare som ikke er å finne i App Store. Ett eksempel her kan være torrentklienter. Installasjon av slik programvare skal vi gå nærmere inn på, på neste side.

App Store er kun tilgjengelig i Snow Leopard (nyeste utgave av Mac OS X, versjon 10.6.6), tidligere utgaver av Mac OS X vil ikke få muligheten til å benytte seg av denne online-butikken.

Et skreddersydd operativsystem

Hva mener jeg med ett skreddersydd operativsystem? Du husker kanskje på forrige side hvor jeg nevnte at du kun kan installere Mac OS X på maskiner solgt av Apple selv? Dette betyr i tur at Apple vet nøyaktig hva slags komponenter operativsystemet skal kjøre på, og kan dermed skreddersy operativsystemet for disse komponentene for en mer stabil og ytelsesrik opplevelse enn hva eksempelvis Windows og Linux kan gi deg, grunnet at de skal fungere på all maskinvare.

Ytelse og batterilevetid

Tester fra Laptopmag og CNet viser at siste utgave av Mac OS X - Snow Leopard - raskere enn Windows 7 når det kommer til kald oppstart, oppstart fra dvale-modus, kopiering av filer, koding av multimediafiler og komprimering av filer.

i tillegg varer gjerne batteriet lenger med Mac OS X under panseret sammenlignet med Windows 7, av og til med en forskjell på flere timer.

Hvis du spiller mye er det nok ytelsen i spill som teller mest, og her vinner Windows 7 soleklart. Windows har da også ett betydelig større utvalg av spill.

Inkludert programvare

Programvaren som medfølger operativsystemet er også viktig, og her gjør Mac OS X en bedre job enn Windows 7. Eksempelvis har den medfølgende e-mail klienten – bare kalt Mail – støtte for Exchange-protokollen. I Windows 7 medfølger det ingen mail-klient, og den du kan laste ned gratis, har ikke støtte for Exchange, for det må du kjøpe Outlook.

I tillegg har også Mac OS X et eksepsjonelt back-up program kalt Time Machine, ett morsomt og funksjonsrikt webcam program kalt Photo Booth, ett eget program for DVD-avspilling, og et program som klargjør harddisken for installasjon av Windows kalt Bootcamp, dersom dette skulle være ønskelig.

Ulemper

Manglende programvare

Dette er allerede blitt nevnt flere ganger i denne artikkelen. Uansett hvilket operativsystem du bytter til, vil du slite med at ikke alle programmene du er vant til å bruke tidligere er tilgjengelig. Nå er heldigvis situasjonen bedre i Mac OS X enn i eksempelvis GNU/Linux-baserte operativsystem, likevel burde du dobbelsjekke at programmene du er avhengig av finnes i Mac OS X, eller i det minste har gode alternativer tilgjengelige for kjøp/nedlasting.

Mac OS X er skreddersydd for Apple maskiner:

Dette har blitt nevnt tidligere som en fordel da operativsystemet kan testes i større grad på gjeldende maskinvare, og kan kjøre mer stabilt og kanskje yte litt bedre som resultat. Problemet kommer når du vil kjøpe PC fra en annen leverandør enn Apple, som til tider har stive priser, og oppdager at det ikke finnes drivere for maskinvaren i gjeldende pc.

Skulle du likevel klare å finne en pc hvor Mac OS X vil installeres etter en del tukling, så forbyr Apple å installere Mac OS X på andre maskiner enn selskapets egne. Heldigvis er vi nordmenn unntatt denne regelen grunnet konflikter med norsk lovverk, men det har en uheldig bieffekt at svært få lager drivere til Apple-maskiner, noe som ikke akkurat forbedrer situasjonen.

Programmer til salg i App Store må godkjennes av Apple

Igjen noe som i utgangspunktet er positivt, men har en bakside. Apple er nemlig veldig kresen på hva de velger å selge i App Store, noe som gjerne betyr at programmer som muliggjør ulovlig nedlasting, eksempelvis torrentklienter, må lastes ned fra andre kilder.

Det finnes sikkert flere ulemper med Mac OS X, men her har jeg dratt frem de jeg personlig mener er de største. På neste side skal vi ta en nærmere titt på faktisk bruk av systemet.

Hvordan gjør jeg..?

Hvordan bruker jeg styreflaten?

Apples styreflate på en Macbook Pro

Det første nye Mac-eiere har en tendens å spørre om, er hvordan de benytter seg av styreflaten på maskinen sin, eventuelt hvordan de benytter seg av den medfølgende Magic Mouse-musen som gjerne følger med Apples Imac-modeller. Det er kanskje ikke så rart, hverken styreflaten eller Magic Mouse har noen knapper å snakke om, så hvordan benytter seg man av disse to verktøyene?

Jeg regner med at de fleste vet hvordan de benytter seg av styreflate eller mus til å navigere med, og her fungerer Apples inkarnasjoner helt likt som resten av ulla. Dra en finger over flaten for å bevege på musepekeren. Forskjellen ligger i hvordan en benytter seg av knappene.

For å venstre-klikke med Apples styreflate eller Magic Mouse, trykker du ned hele styreflaten/musen med en finger. Ok, dette er kanskje likt mye annet også, men her kommer forskjellen: For å høyreklikke, trykker du med to fingre. For å rulle deg ned-/oppover i nettsider eller lignende, drar du to fingre opp eller ned på enhetens flate, avhengig om du skal opp eller ned.

Apples styreflate har også flere ganske unike funksjoner. Akkurat som på iPhone, kan du dra to fingre fra, eller mot hverandre på styreflaten for å zoome inn eller ut på bilder. Hvis du drar tre fingre til høyre/venstre kan du gå frem/tilbake i nettleseren, filutforskeren og andre programmer med frem/tilbake funksjonalitet. Dra fire fingre ned for å se alle programmene som kjører, og velg programmet du vil se på, dette er kalt Exposè, og er Apples litt mer avanserte løsning for å hoppe mellom programmer – ala Windows alt+tab løsning.

Det skal sies at alt+tab, eller i cmd+tab som det blir på Apple maskiner, også fungerer men du kan også benytte deg av styreflaten til dette, bare dra fire fingre til venstre/høyre. Hvis du drar fire fingre oppover, får du alle programmene til å gjemme seg, slik at du kan se skrivebordet.

Hvordan bruker jeg Mac OS X?

Som du sikkert skjønner fra bildet over, fungerer ikke Mac OS X helt likt som Windows. Vi starter med menypanelet (bruk bildet over som referanse). Merk: bildet er tatt på min personlige Mac, og ser dermed litt annerledes ut fra når du starter Mac for første gang.

Menypanelet er en kombinasjon av ett varslingsområde, meny for det programmet som nå er i fokus og Apples egen meny. Varslingsområdet vil de fleste være kjent med uansett om de kommer fra Windows eller Linux. Dette er området helt til høyre hvor du blant annet ser hva klokka er, om du er tilkoblet trådløst nettverk, status på batteri, Bluetooth osv.

Ellers vil menypanelet vise menyen for programmet som foreløpig er valgt/i fokus. Dette skiller seg fra Windows og GNU/Linux da i de sistnevnte operativsystemene har programmet gjerne sitt eget menypanel. I bildet over vil du se menyen for Safari, Apples nettleser, i menypanelet da det er dette programmet som kjører, legg merke til at Safari selv ikke har ett menypanel.

Helt til venstre på menypanelet vil du se et svart Apple-ikon. Her får du muligheten til å se etter de nyeste systemoppdateringene, starte Apples App Store, gå inn i kontrollpanelet, tvinge avslutning av programmer som ikke er responsive, skru av/omstarte datamaskinen eller logge ut av brukeren din.

Det var menypanelet, la oss gå videre til docken nederst på skjermen. Her kan du legge snarveier til programmer eller mapper du bruker ofte. Programmer som er åpne vil også vises i docken, men da med ett lite lys under ikonet.

Fra første oppstart vil du allerede finne, som et minimum, følgende programmer/mapper på docken: Finder – filutforsker, Mail – E-Mail klient, Safari – Nettleser, iTunes – Mediaspiller, Systemvalg – kontrollpanel, Programmer – snarvei til mappen som inneholder alt av innstallert programvare, Dokumenter – Dine dokumenter.

Legge til ikon i docken

Hvis du vil legge til et program til docken, trykk på snarveien til "Programmer"-mappen, finn programmet du vil ha lett tilgjengelig og dra det ned hvor du vil ha det. Det samme gjelder for eventuelle mapper du vil legge til. Åpne filutforskeren Finder, finn mappen du vil ha på docken, og dra den over. Å fjerne programmer/mapper fra docken igjen er like lett. Bare dra det du vil fjerne ut av docken.

Ved å høyreklikke (to fingre) på ett programikon i docken, får du muligheten til å velge om programmet skal starte når du logger deg på, eventuelt kan du be programmer som kjører, at de fortsatt skal ligge i docken når du avslutter programmet. Ved å høyreklikke på et mappe-ikon kan du velge hvordan innholdet i mappen skal vises for deg, og hvordan det skal sorteres.

Greit. Da har vi tatt for oss menypanelet, docken, og standardprogrammene som er kjekt å vite om. Det kan være lurt å leke seg litt og gjøre seg komfortabel med grensesnittet, da det har mye å si for hvordan brukeropplevelsen din blir senere.

Hvordan installerer jeg programvare?

Det finnes to hovedmåter å installere programvare på i Mac OS X. Vi starter med den letteste.

Mac App Store

App Store er en online butikk hvor du kan kjøpe og laste ned gratis programvare. App Store gjør det enkelt å søke etter programmene du trenger, og forteller deg når oppdateringer for disse er tilgjengelig slik at du alltid kan holde deg oppdatert.

Hvis App Store ikke allerede ligger i docken, kan den åpnes ved å trykke på Apple-ikonet i menypanelet. App Store i seg selv er ganske selvforklarende, og hvis du har en iPhone vil du allerede være kjent med hvordan det fungerer. Det skal dog sies at ikke all programvare finnes i App Store, så for enkelte applikasjoner kan det godt hende du fortsatt må ty til neste metode for installasjon.

Dmg er vanligvis filtypen du blir bedt om å laste ned når du henter programvare fra diverse nettsider. Når filen er lastet ned og du dobbeltklikker på den vil det sprette frem et installasjonsvindu. Her vil du som regel finne ikonet for selve programmet, som du enkelt og greit bare drar over til "Programmer"-mappen for å installere. I blant er det et eget installasjonsprogram å starte for mer avanserte installasjoner.

Du vil sjelden støtte på installasjonsprogram, som fungerer på lik måte som i Windows, i Mac OS X med mindre du installerer utviklerverktøy eller drivere.

Hvordan konfigurerer jeg operativsystemet?

Mac OS X sitt kontrollpanel

Konfigurasjon av operativsystemet, alt fra skjermoppløsning til deling av mapper, kan gjøres fra et enkelt kontrollpanel i likhet med hva de fleste er kjent med fra Windows. Du kan åpne dette kontrollpanelet enten ved å trykke på Apple-ikonet i menypanelet og velge "Systemvalg", eller ved å starte "Systemvalg"-programmet på docken.

Konfigurasjonsmulighetene presenteres i en ganske så selvforklarende form, og er i tillegg godt kategorisert så det skal ikke være noe problem å finne frem til nøyaktig den innstillingen du vil endre. Akkurat som med brukergrensesnittet, anbefaler vi her at du går gjennom de fleste konfigurasjonsmulighetene og blir kjent med kontrollpanelet for senere bruk.

Oppsummering

Vi har ikke dekket alt i denne Mac-guiden, langt ifra, men det var heller ikke meningen. Tanken bak denne artikkelen var å gi deg som leser nok grunnkunnskap til å bestemme deg for om Mac er noe for deg, eller om du fortsatt vil holde deg til operativsystemet du allerede er vant med. Forhåpentligvis skal du også nå klare en eventuell overgang til Mac OS X uten de altfor store problemene.

Skulle du ønske å finne ut mer om Mac OS X eller Apple-produkter generelt, anbefaler vi at du tar en nærmere titt på Mac-forumet vårt på diskusjon.no. Her vil du kunne få hjelp og svar på de fleste Mac-relaterte spørsmålene du måtte ha.

Vi anbefaler også at du holder et lite øye med temasiden vår for Mac her på Hardware.no, hvor Mac-relaterte nyheter og tester legges til fortløpende.

Dersom det skulle være interessant, har vi også skrevet en lignende artikkel med fokus på GNU/Linux-baserte operativsystem.

Mer om
annonse