Tek.no

Guide Fotoutstyr til under 200 kroner

Billige julegavetips

For deg med et litt stramt budsjett.

Montage: Akam.no, Istockphoto
Paal Harald Mork-Knutsen
19 Nov 2012 16:00

Det nærmer seg adventstid og julegavehandling, og vi vet hvor vanskelig det kan være å finne gaver til alle og enhver. For å hjelpe våre lesere litt med tips har vi laget en liten oversikt over julegavetips i prisklasse opp til 200 kroner. De fleste fotoentusiaster vet at fotoutstyr stort sett er ganske dyrt, men man kan også kjøpe fine gaver til en billig penge.

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i produkter man kan kjøpe via nettet. Husk at man bør beregne god tid om man vil ha produktene i posten før jul. De forskjellige nettbutikkene opererer med forskjellige tidsfrister for når man senest kan bestille for å få produktet før jul, men vi anbefaler å bestille julegavene så tidlig som mulig for å ha litt tid å gå på ved en eventuell forsinkelse.

Les også: Julegavetips: Kamera for barn og unge

Enten det er gaver som skal ligge under treet eller om du planlegger gaver til gavekalenderen til barna finnes det en del kjekke ting til under to hundre kroner. Her har fem julegavetips til hva man kan kjøpe:

Julegavetips 1:

Filtre

Hoya Korreksjonsfilter 52mm.

En enkelt tips til en billig gave som gir mye fotoglede, er filtre til objektivet. I Norge selges det mange speilrefleksmodeller med kitobjektiver, og disse objektivene har en relativt liten diameter på frontelementet. Filtre som passer til denne diameteren er relativt rimelige, fordi de ikke er så veldig store.

Filteret til høyre får man kjøpt for under 200 kroner, og passer til de aller fleste kitobjektiver i speilrefleksklassen. Et polariseringsfilter blir ofte kalt "solbrillefilter" fordi det øker kontrasten og fargene når man fotograferer. I tillegg kan det brukes til å fjerne refleksjoner i blant annet vann og glass. Det er verdt å nevne at et polariseringfilter fungerer best på et objektiv som har et ikke-roterende frontelement, men det kan fint brukes på objektiver hvor fronten roterer også. Husk da at man må justere filteret etter at man har satt fokus, og ikke før.

Hoya korreksjonsfilter 52 mm i prisguiden.

Julegavetips 2:

Ministativ

Gorillapod er et kjempegodt ministativ.

Et ministativ til enten mobilen eller kompaktkameraet trenger ikke koste mye, og gir massevis av fotoglede. En favoritt hos oss i Akam er krabaten fra Gorillapod. Den har en veldig fleksibel struktur, som gjør at den kan festes til stort sett hva som helst.

Stativene kommer i en rekke størrelser og varianter, med blant annet magneter på undersiden av bena for å kunne festes på metall. På den måten er det bare kreativiteten som setter stopper for hvor man kan plassere kameraet.

Gorillapod ministativ i prisguiden.

Les også: SNIKTITT: Canon EF 24-70 mm F4L IS

Julegavetips 3:

Minnekort

Kingston SD G2 32GB Klasse 10.

Det finnes en ting man aldri får nok av, og det er minnekort. De siste årene har kortene fått høyere kapasitet, samtidig som at de jevnt faller i pris. I dag får man et klasse 10 kort med 32 GB lagringskapasitet til under 200 kroner, har man en fotoentusiast i familien er et minnekort på den størrelsen en fin gave enten i pakkekalenderen eller til jul.

SD minnekort er den mest brukte standarden til kameraer i dag, og passer både til de fleste kompaktkameramodeller og speilrefleksmodeller i forbrukerklassen. Selv om modeller i denne prisklassen ikke er blant de raskeste på markedet gjør de fint jobben for vanlig hverdagsfotografering.

Kingston SD-kort 32 GB klasse 10 i prisguiden.

Julegavetips 4:

Bærevesker

Lowepro Classified 30 Black.

En god bæreveske til kameraet er alfa og omega. Ofte glemmer man å kjøpe en veske ved siden av når man kjøper seg et kamera, og det samme gjelder forsåvidt også om man får et kamera i gave. Bærevesker får man i alle størrelser og priser, og er en veldig fin måte å beskytte kameraet på når man er ute og fotograferer eller på reise.

Det finnes flere gode bærevesker til under 200 kroner, blant annet modellen til høyre fra Lowepro som også har skulderrem slik at den kan bæres over skulderen. Den er også litt stor slik at den skal ha plass til de fleste kompaktkameramodeller på markedet.

Lowepro Classified 30 Black i prisguiden.

Julegavetips: 5

Rensesett

Hva gir du til fotografen som har alt? Jo, et rensesett! Det spiller ingen rolle om man eier et avansert kamera eller et billig og enkelt et, det fungerer best når det er rent.

Hama har et enkelt rensesett i 5 deler til under tohundrelappen som passer fint til å rengjøre kriker, kroker og linseelementer på kameraet ditt. Få bort støv og skit, og unngå at bildene blir stygge på grunn av møkk på linseelementet.

Det tar mye kortere tid å rense kameraet enn å fjerne støv og merker i etterarbeidet på bildene, noe som også krever en del trening for å få et godt resultat.

Hama rensesett 5 i 1 i prisguiden.

Les også: 10 tips for bedre bilder fra julebordet

Les også
Legg et kamera under treet
annonse

Les også