Til hovedinnhold

Klon bort din svigermor!

Digitale kameraer har mange fordeler i forhold til filmbaserte kameraer. Noen ulemper er det også, selvsagt. Noe av det beste med digitale kameraer, er at du får bildet tilgjengelig umiddelbart etter at du har tatt det. Det er derfor ikke så rart at Polaroid sliter.

Fordi man får bildet tilgjengelig i digital form, kan man gå i gang med å redigere bildet umiddelbart. Ofte kan man få et betydelig bedre bilde ved enkle grep i et bildebehandlingsprogram. Jeg er ingen redigeringsekspert, men dette er selvsagt ikke til hinder for at jeg prøver å forbedre bildene mine med de triksene jeg kan.

Bildene på denne siden er alle forbedret med et genialt verktøy i Photoshop; kloneverktøyet. Ved riktig bruk av dette kan man enkelt fjerne elementer fra bildet, som f.eks. gretne svigermødre. Det er vanskelig å "male" bort skjemmende elementer med vanlige verktøy, fordi det da er vanskelig å oppnå en naturlig struktur der du maler. Et fotografi av hud er ikke helt ensfarget, men sammensatt av mange mindre prikker med forskjellige farger. Hvis du maler med bare én farge vil det derfor ikke se ut som ekte hud.

Kloneverktøyet fungerer slik at du først merker av det stedet du vil ha klonet. Først trykker du på klone-knappen (se bildet over), deretter holder du inne "Alt" på tastaturet mens du klikker på området du ønsker å klone. Husk å velge riktig børstestørrelse først. Deretter kan du "male" i vei, og strukturen på det klonede området beholdes når du maler. Hudtonen du har klonet ser dermed ut som hud også der du maler.

Hvis noen der ute har eksempler på vellykket bruk av verktøy i bildebehandlingsprogrammer, kan dere gjerne sende disse til meg. Hvis de er interessante, kan det godt hende at vi vil publisere disse.

Enkelte kameraer kan printe inn datoen i hjørnet av bildet. Rent fotografisk er dette skjemmende, men det kan være nyttig å huske når bildet var tatt. Ved hjelp av kloneverktøyet er det enkelt å fjerne slike datoer på en tilfredsstillende måte. Man må se nøye etter for å se at dette er juks, og en virkelig dyktig redigerer kunne sikkert klart dette så godt at det ikke kan oppdages. Hele operasjonen tok ca. 1-2 minutter.

Her er også datoen fjernet, og også noen blå flekker til venstre i badebassenget. Bildet er også noe beskåret, for å fjerne de skjemmende elementene øverst i høyre hjørne. Hele operasjonen tok kanskje 2-3 minutter.

Bakgrunnen her er skjemmende, og tar oppmerksomheten vekk fra hovedmotivet. Jeg kunne ha malt over bakgrunnen med helt sort farge, men dette ville ikke sett naturlig ut. Jeg klonet i stedet trærne i bakgrunnen, og "malte" dette over bilene. Dere kan nok ikke se dette på disse små bildene, men denne fremgangsmåten gjorde at det ser ut som om trærne strekker seg helt ned til bunnen av bildet. Det tok litt tid før det ble helt perfekt, men jeg brukte neppe mer enn 5 minutter. Jeg fjernet også de røde øynene som skjemmet det originale bildet.

Denne var verre. Fordi speilet er sammensatt av flere små deler, ble det et stygt "kutt" i bildet. Dette var meget skjemmende for bildet. Etter å ha holdt på i kanskje 15-20 minutter hadde jeg imidlertid klart å fjerne denne sprekken helt. Datoen forsvant også, og bakgrunnen ble gjort litt penere i venstre billedkant. Resultatet ble et - etter min mening - betydelig bedre bilde. Resultatet ble ikke perfekt, men man må lete lenge for å finne de små skavankene.

Dette verktøyet er såpass enkelt å bruke at hvem som helst kan lære det. Alt som trengs er litt trening. Så sett i gang og prøv!

Les også
Snu hodet på en baby
Les også
Photoshop: Fargelegging av sort/hvitt-bilde
annonse