Guide

Photoshop: Fargelegging av sort/hvitt-bilde

Mange har skaffet seg filmscannere, og gamle minner dukker opp på PC'ene rundt omkring. Forutenom rene filmscannere, har det etter hvert kommet flatbedscannere med filmscanneropsjon.

Noen av bildene skulle vi ønske var tatt opp med fargefilm, men med dagens bilderedigerings-program, er det en forholdsvis enkel sak å fargelegge et digitalisert svart/hvit bilde. Dvs metoden er forholdsvis enkel, men bilder med mange detaljer, kan bli noe tidkrevende å utføre.

Vi skal bruke Adobe Photoshop denne gangen. Og bildet som skal fargelegges, er tatt i 1934. Ivar Toften har scannet filmen som er 9x12cm, på en Epson Perfection 1240U flatbedscanner. Bildet stammer fra hans avdøde fars store fotosamling av egne bilder, og han har gitt sin tillatelse til å bruke det til dette formålet.

Dette er viktig

I dette tilfellet er bildet scannet som et svart hvit bilde fra negativ svart hvit film, men før vi får tilgang til de verktøyene vi trenger til formålet, må vi gjøre det om til et "fargebilde". Alternativet er selvsagt å scanne inn bildet/filmen som et fargebilde.

For å gjøre et svart/hvitt bilde om til et fargebilde, må vi på menylinja gå til Image, så Mode, deretter f.eks. CMYK Color. Så File, deretter Save.

Dette bildet skal vi fargelegge:

Bakgrunnskopi

Det første vi gjør etter å ha åpnet bildet i, er å gå inn i Layers, sette musepekeren på linja med det lille bildet på, så dra den ned til det nest siste symbolet, slipp.

Vi har da laget en Bakgrunnskopi (Background Copy) som vi kan jobbe på. Dette må vi gjøre, for å få tilgang til alle verktøyene i Photoshop.

Verktøyene som vi skal bruke i dette eksemplet

Lassoverktøyet

Det første vi skal gjøre med bildet, er å gi himmelen farge. Jeg velger da Magnetic Lasso fra Verktøypaletten. Sett inn Feather-verdi 1 pixel, og hak av for Antialias. Du kan velge mellom to andre lassoverktøy også. Velg det som passer til oppgaven. (Når det gjelder himmelen i et bilde, bruker vi ofte heller Magic Wand - tryllestaven, til høyre for lassoverktøyet, men det kan vi se på i en annen artikkel)

Feather  bestemmer hvor brå overgang det skal være mellom himmelen og landskapet, 1 betyr  1 piksel. Hvis Feather er satt til 0 vil vi få en skarp kant som overgang mellom himmelen og landskapet. Antialias betyr at linja som vi trekker, følger konturene av kanten på landskapet.

Husk å forstørre bildet, slik at det blir lett å jobbe med. Klikk med v. museknapp der du ønsker å starte. Flytt langs åskanten, og klikk med v. museknapp av og til, og spesielt når du skifter retning. Trenger du å bevege deg i bildet, trykk ned mellomromstasten. Da blir verktøyet byttet ut med en hånd, og du kan flytte bildet. Du trenger ikke være pinlig nøye med dette, fordi det finnes verktøy som vi etterpå kan bruke til å reparere med.

Klikk på bildene under med farget ramme, for å se de i et større format. Tilbakeknappen for å komme til bake til der du var.

Når du har gått rundt bildet, ender du opp der du startet. Dobbeltklikk med musa. Du ser nå en brutt strek som beveger seg. Dersom du ønsker å markere flere like områder som skal fargelegges samtidig, hold nede Shift-knappen på tastaturet, og gå igang med å markere et nytt område.

Maskering

Klikk på Quick Mask. Alt unntatt himmelen, blir rødfarget. Dette for å vise hvilken del av bildet som ikke blir berørt av det vi skal gjøre med himmelen.

Dersom du har vært unøyaktig med forløpet rundt bildet, f.eks. fått rødfarge en plass det ikke skulle være maskert, bruk Rubber Tool (viskelæret) til å fjerne rødfargen. Omvendt bruker du Brush-verktøyet (pensel) til å male rødt. Øverst i Photoshop stiller du inn egenskapene til verktøyet du bruker.

Dersom du underveis gjør en feil, gå til Historypaletten. Der finner du en historikk over alt du har foretatt deg. Du kan markere et tilfelle, høyreklikke den og velge Delete - slett.

Slik fargelegger vi

Trykk på Standard Mode knappen. Rødfargen forsvinner, og vi får tilbake den bevegelige streken som markerer himmelen. Gå til Image så Adjustment deretter Hue/Saturation (Hurtigtast Ctrl. U), og du får opp en boks som tillater deg å justere Hue farge, Saturation - metning og Lightness - lysstyrke. Hak av for Colorize - fargelegging.

Nå må du prøve deg fram til en farge som passer til himmelen. Bruk først Hue, så Saturation, og kanskje Lightness - lysstyrke, og du må tilbake for å etterjustere til du er helt fornøyd. Gå så til Select, så Deselect for å ta bort markeringen.

Bruk samme metode for å markere og å fargelegge ansiktene, håret, skjortene osv. Jeg ga landskapet bak en noe mørkere grønnfarge enn det foran.

Resultatet

Oppsummering

Fargelegging av bilder er i den analoge verden, en komplisert og kostbar oppgave. Mange hadde som yrke å fargelegge bilder. Men fargefotografiet er ingen ny oppfinnelse. Allerede på slutten av 1800-tallet (rundt 1870), ble de første ekte fargefotografiene laget. Først i 1915 klarte man å lage en fargefilm slik vi kjenner den idag. Oppfinnerne, Leopold Mannes og Leopold Godowsky, var musikere av profesjon, men oppfant den første fargefilmen Kodachrome, etter mye forskning som pågikk i deres foreldres baderom, men som endte opp i Kodak Research Laboratories. I dette eksemplet, har vi brukt Adobe Photoshop 7, men du kan like godt bruke en eldre versjon.  Et prøveeksemplar av programmet, kan du laste ned her.

Gjør det selv

Vil du prøve dette selv med de bildene som er brukt i artikkelen, så kan du laste ned bildene på denne måten: Sett musepekeren på bildet du vil laste ned. Høyreklikk på bildet og velg "Lagre bildet som..." styr deretter lagringen til f.eks. Mine Dokumenter.

Når du åpner Adobe Photoshop henter du bildet i den katalogen du lagret det i, og bruker samme fremgangsmåte (innstillinger) som vist i artikkelen. Prøv dette på egne bilder og med dine egne innstillinger.

Les også
Test av Neat Image
Les også
Klon bort din svigermor!
annonse