Til hovedinnhold

Skal du bytte julegavene?

Her er det du må huske på.

[Hardware.no]: Fikk du en MP3-spiller med vel liten plass, eller kanskje to digitale fotorammer? Å bytte inn julegaver skal ikke være noe problem, men om du vil ha penger i hånden er det ikke alltid like lett.

Den store byttedagen

27. desember fylles nok en gang butikkene opp av kunder. Denne gangen skal ikke alle handle, men mange er ute etter å bytte inn gaver de har fått.

Om varen er ubrukt skal det ikke være noe problem å få tilbake pengene. Selv om butikkene ikke er lovpålagt å gi deg pengene tilbake, er det mange som praktiserer dette om du spør pent. Har du kvitteringen for hånden, opererer flere aktører med såkalt full returrett, og utvider gjerne denne for julehandelen. Eksempelsvis kan du hos elektrokjeden Elkjøp få igjen pengene dersom varen returneres innen 30 dager fra julaften.

Returrett praktiseres også hos noen nettbutikker – for eksempel har Komplett.no 45 dagers åpent kjøp. På nett har du forøvrig alltid en 14-dagers angrerett, som i praksis gjelder fra dagen varen ble bestilt.

Verd å merke seg er at mobiltelefoner og produkter solgt med abonnement som regel ikke kan byttes, eller kommer med svært kort byttefrist. Skal du returnere eller bytte musikk, spill eller film er det viktig at emballasjen ikke er brutt.

For butikker med både netthandel og vanlige utsalgssteder skal det heller ikke være noe problem å bytte inn varer kjøpt i nettbutikken. Da skal du enkelt kunne gå til nærmeste fysiske forhandler og bytte varen der. Eventuelt kan du sende varen tilbake per post.

Ikke like lett med nettbutikker

Har du mottatt gaver kjøpt i rene nettbutikker, er det litt mer kronglete. Da er du nemlig avhengig av å ta kontakt med den som ga deg gaven for å returnere den. Giveren må logge seg inn på sin konto, fylle ut et angrerettssjema og får tilbakebetalt pengene etter å ha sendt pakken tilbake per post.

Sett fra et gavegiver-/mottakerperspektiv er ikke dette spesielt praktisk, og det blir jo heller ikke så lett å skjule at du vil bytte gaven du fikk.

Heldigvis er det ofte mulig å komme rundt dette på et annet vis.

Jula kan utnyttes

Uten kvittering kan du ikke regne med å få pengene tilbake, men mange butikker lar kundene fritt bytte ett produkt til noe annet. Det betyr at det mest praktiske er å ta med en mindre ønsket gave til en fysisk butikk som fører produktet og se om det er andre varer som er interessante der. Det er trolig mange varer som årlig blir byttet i andre butikker enn de ble kjøpt.

Om du ikke vil at gavekjøper skal vite at du "oppgraderer" grafikkortet du fikk til jul, er kanskje dette løsningen. Men giveren vil trolig heller ikke gråte om du forklarer at du heller vil spytte i litt ekstra selv for å få et bedre produkt.

Lik oss på Facebook du også.

annonse