GuideAlternative operativsystemer

Systemer du ikke trenger å installere

Her finner du operativsystemer som er helt utenom det vanlige.

Introduksjon

Du trenger faktisk ikke å bruke tid og resurser på å innstallere et operativststem permanent på maskinen din. Denne guiden handler om operativsystemer som kan startes opp og kjøres direkte fra en CD, DVD-plate – ofte kalt for «LiveCD», eventuelt fra en minnepinne eller direkte i nettleseren.

Ingenting installeres på harddisken – en ISO-fil kan brennes på en CD/DVD, og PC-en kan så startes opp med denne. Slike LiveCD-er er gjerne basert på en bestemt Linux-distribusjon, og i mange Linux-distribusjoner kan man også velge om systemet installeres på harddisken eller kjøres fra CD-en. Dette gjøres under installasjonsprosessen.

Et alternativ er å kjøre en LiveCD via virtuelle programmer som Microsofts Virtual PC 2007, eller Virtualbox. Vi anbefaler det sistnevnte programmet, fordi Linux-distribusjoner fungerer ofte dårlig med Microsoft-programmet. Dersom du velger å kjøre operativsystemet virtuelt, kan du først laste ned ISO-filen for den aktuelle Linux-distribusjonen, og deretter kjøre opp systemet direkte fra ISO-filen i det virtuelle programmet, i stedet for å brenne den først på en CD.

For ordens skyld, det kan i mange tilfeller være vanskelig å finne riktig ISO-fil, fordi på nedlastingssidene er det ganske mange filer å velge mellom. Vi har derfor skrevet navnet på en ISO-fil (32-bit) i vår beskrivelse av hver enkelt Linux-distribusjon. Dette er kun forslag – dersom du for eksempel vi ha en 64-bit-versjon, eventuelt en annen versjon, må du laste ned en annen fil.

Kjøre flere operativsystemer samtidig:
Dette er virtualisering

Kjør to operativsystemer på samme PC:
Slik lager du dualboot

Rask og enkel tilgang

Det kan være mange grunner til at man ønsker å bruke et OS uten en tradisjonell installasjon. Det kan for eksempel gi tilgang til systemet uansett hvor du befinner deg, uten å ødelegge eller forstyrre det originale systemet som er på plass i utgangspunktet.

Dette kan også være en fin måte å teste ut et OS på, før du eventuelt går til det skritt å installere dette mer permanent på harddisken.

Går gjerne tregere

Blant ulempene er at slike OS som regel har langt dårligere ytelse enn tradisjonelle OS, pluss at i en del tilfeller har du begrenset mulighet til å skreddersy systemet, eller at utvalget av programvare er begrenset.

LiveCD er en måte å kjøre et operativsystem fra en CD eller en DVD uten å installere noe på datamaskinen. Du vil også få en gjennomgang av hvordan du kan installere et operativsystem på en minnepinne.

Nettleseren kan brukes til å kjøre et skrivebordsmiljø, på en slik måte at det føles som om du kjører et annet operativsystem.