Til hovedinnhold
GuideAlternative operativsystemer

Systemer du ikke trenger å installere

Her finner du operativsystemer som er helt utenom det vanlige.

Introduksjon

Du trenger faktisk ikke å bruke tid og resurser på å innstallere et operativststem permanent på maskinen din. Denne guiden handler om operativsystemer som kan startes opp og kjøres direkte fra en CD, DVD-plate – ofte kalt for «LiveCD», eventuelt fra en minnepinne eller direkte i nettleseren.

Ingenting installeres på harddisken – en ISO-fil kan brennes på en CD/DVD, og PC-en kan så startes opp med denne. Slike LiveCD-er er gjerne basert på en bestemt Linux-distribusjon, og i mange Linux-distribusjoner kan man også velge om systemet installeres på harddisken eller kjøres fra CD-en. Dette gjøres under installasjonsprosessen.

Et alternativ er å kjøre en LiveCD via virtuelle programmer som Microsofts Virtual PC 2007, eller Virtualbox. Vi anbefaler det sistnevnte programmet, fordi Linux-distribusjoner fungerer ofte dårlig med Microsoft-programmet. Dersom du velger å kjøre operativsystemet virtuelt, kan du først laste ned ISO-filen for den aktuelle Linux-distribusjonen, og deretter kjøre opp systemet direkte fra ISO-filen i det virtuelle programmet, i stedet for å brenne den først på en CD.

For ordens skyld, det kan i mange tilfeller være vanskelig å finne riktig ISO-fil, fordi på nedlastingssidene er det ganske mange filer å velge mellom. Vi har derfor skrevet navnet på en ISO-fil (32-bit) i vår beskrivelse av hver enkelt Linux-distribusjon. Dette er kun forslag – dersom du for eksempel vi ha en 64-bit-versjon, eventuelt en annen versjon, må du laste ned en annen fil.

Kjøre flere operativsystemer samtidig:
Dette er virtualisering

Kjør to operativsystemer på samme PC:
Slik lager du dualboot

Rask og enkel tilgang

Det kan være mange grunner til at man ønsker å bruke et OS uten en tradisjonell installasjon. Det kan for eksempel gi tilgang til systemet uansett hvor du befinner deg, uten å ødelegge eller forstyrre det originale systemet som er på plass i utgangspunktet.

Dette kan også være en fin måte å teste ut et OS på, før du eventuelt går til det skritt å installere dette mer permanent på harddisken.

Går gjerne tregere

Blant ulempene er at slike OS som regel har langt dårligere ytelse enn tradisjonelle OS, pluss at i en del tilfeller har du begrenset mulighet til å skreddersy systemet, eller at utvalget av programvare er begrenset.

LiveCD er en måte å kjøre et operativsystem fra en CD eller en DVD uten å installere noe på datamaskinen. Du vil også få en gjennomgang av hvordan du kan installere et operativsystem på en minnepinne.

Nettleseren kan brukes til å kjøre et skrivebordsmiljø, på en slik måte at det føles som om du kjører et annet operativsystem.

Via CD/DVD/minnepinne

Via CD, DVD eller minnepinne

På denne siden finner du operativsystemer som kan kjøres fra en CD, en DVD eller en minnepinne.

Ubuntu

Som med mange andre Linux-distribusjoner, kan man velge om Ubuntu installeres på harddisken, eller brukes som LiveCD, nemlig teste ut uten å installere. Du kan laste ned ubuntu-11.04-desktop-i386.iso fra ubuntu.com. Under installasjonsprosessen skal du velge «Prøv Ubuntu».

Du skal da få opp operativsystemet i løpet av noen få sekunder.

Les mer om Ubuntu på ubuntu.com.

Knoppix

Knoppix er basert på Linux-distribusjonen Debian, og er utviklet av Klaus Knopper. Denne er primært ment for å kjøres rett fra en CD-ROM, uten installasjon, men det er også mulig å installere den på en harddisk. Knoppix er kjent for å ha god maskinvarestøtte. Den kan eksempelivis brukes til å reparere tidligere Linux-installasjoner, eventuelt redde data etter havari.

Knoppix inkluderer programmer som Openoffice.org, Abiword, GIMP, Konqueror, Mozilla, Apache, PHP, MySQL og mange flere programmer som er basert på åpen kildekode.

Last ned KNOPPIX V.6.4.4CD-2010-01-30-EN.iso fra knopper.net. Første skjermbildet vil se slik ut:

Du vil etter hvert få opp skrivebordsmiljøet i Knoppix:

Les mer om operativsystemet på knoppix.org.

Linux Mint

Linux Mint er opprinnelig en variant av Ubuntu med integrert mediakodeker, men er etter hvert blitt en brukervennlig Linux-distribusjon, med blant annet en oppgavelinje og meny.

Last ned linuxmint-11-gnome-dvd-32bit.iso fra linuxmint.com. Du vil først få opp dette vinduet:

Systemet vil automatisk følge opp med et skrivebordsmiljø, med mulighet for å undersøke din datamaskin via «Computer»-ikonet, eller du kan installere systemet via «Install Linux Mint»-ikonet.

Les mer på linuxmint.com.

Puppy Linux

Puppy Linux er en liten og brukervennlig LiveCD som ikke er basert på noen andre Linux-distribusjoner. Det krever lite minne og inkluderer programmer som Seamonkey, Abiword, Gnumeric, MPlayer og Gxine/xine.

Last ned lupu-525.iso fra puppylinux.org. Du vil snart få opp et slikt vindu:

Systemet går automatisk videre, og innen noen få sekunder vil skrivebordet dukke opp:

Les mer på puppylinux.org.

Damn Small Linux

Damn Small Linux er en av verdens minst Linux-distribusjoner med størrelse på 50 MB, og krever kun 128 MB minne. Den kan startes opp fra en minnepinne, i tillegg til LiveCD.

Last ned dsl-4.4.10.iso fra damnsmalllinux.org/download.html. Følgende skjermbilde dukker opp:

Trykk én gang på Enter, og systemet vil deretter starte automatisk på rundt fire minutter, og et skrivebordsmiljø kommer etter hvert.

Les mer på damnsmalllinux.org.

Slax

Slax er en liten Linux-distribusjon basert på Slackware. En av fordelene med Slax er hvor fleksibel systemer er. Det finnes tilleggsprogrammer som Slackware-pakker og Slax-moduler som kan legges til eller fjernes. Slax kan også startes opp fra en minnepinne.

Last ned slax-6.1.2.iso fra slax.org, og du vi få opp følgende skjermbilde:

Trykk på Enter, og ett minutt senere får du opp skrivebordsmiljøet:

Du kan lese mer om Slax-distribusjonen på slax.org.

Flere Linux-distribusjoner:
På nettsiden livecdlist.com finner du en oversikt over flere LiveCD-er.

Slik installer du et operativsystem på en minnepinne

Her finnes det mange muligheter, men vi beskriver et alternativ som er ganske brukervennlig, nemlig Universal USB Installer. Vi har tidligerer vist deg hvordan du installerer Windows 7 på en minnepinne.

Universal USB Installer

Universal USB Installer er et ganske brukervennlig program som kan brukes til å installere en Linux-distrinusjon på en minnepinne. Programmet kan lastes ned fra pendrivelinux.com (Universal-USB-Installer.exe).

Når du kjører programmet får du opp et vindu hvor du må spesifisere flere ting før du kan installere:

  • Velg Linux-distribusjonen du ønsker å installere.
  • ISO-filen (som tilhører den distribusjonen du har valgt) skal dukke opp automatisk i vinduet, men da må du allerede ha lastet ned filen.
  • Plassering av minnepinnen i PC-en din. Bruk eksempelvis programmet Windows Utforsker for å finne hvilken stasjonsbokstav som er riktig.

Oppsettet skal se noenlunde slik ut:

Nå kan du trykke på «Create»-knappen, og installasjonen settes i gang. Datamaskinen skal nå kunne startes opp fra minnepinnen, men for å få til en oppstart fra denne må du nok enten få opp en oppstartmeny (dette er gjerne hurtigtasten F12 ved oppstart av PC-en), eller foreta endringer i oppstartprosedyren i BIOS. Programmet støtter ganske mange Linux-distribusjoner – på denne siden finner du en liste over distribusjoner som støttes. Trykk på «List of USB Installable Linux Distributions» for å se listen.

Mandrive Flash 2010

Dette alternativet er en 8 GB minnepinne med Mandriva Linux-distribusjon ferdig installert. Minnepinnen koster 49,95 euro. Les mer på mandriva.com.

Via nettleser

Her finner du «operativsystemer» i nettskyen, såkalte webOS. Du kan registrerer deg, logge deg på, og bruke slike tjenestene direkte i nettleseren. Det kan nevnes at de fleste av disse tjenestene støtter mobile enheter.

Fordelen med slike tjenester er at du får tilgang til et skrivebordsmiljø uansett hvor du befinner deg, så lenge du har tilgang til internett. Slike systemer kjøres altså i nettleseren, og bruker gjerne teknologier som Flash, Java eller Ajax. Du får også tilgang til nettbasert lagringsplass, men du bør av sikkerhetsmessige årsake unngå å lagre filer som en eller annen måte sensitive.

Det finnes allerede ganske mange slike webOS, og vi presenterer her kun et lite utvalg.

Glide

Glide er et gratis reklamefritt webbasert operativsystem med samling av nettbaserte applikasjoner, og 30 GB gratis lagringsplass på nettet. Tjenesten er også tilgjengelig i Premium-utgaver for henholdsvis 4,95 USD per måned og 49,95 USD per år, da får du 250 GB til rådighet – les mer.

Glide gir deg blant annet tilgang til tekstbehandling, presentasjonsprogram, bilderedigering, kalender, en søkefunksjon, og en e-posttjeneste.

Denne tjenesten skal ifølge utviklerne støtte Windows, Mac OS X, Linux, Solaris, Android, BlackBerry, iPad, iPhone, iPod, Palm Pre, Symbian og Windows Mobile.

Du må først registrere deg, og kan deretter sette i gang systemet, direkte i nettleseren.

Les mer om Glide på glidedigital.com.

Netvibes

Dette et webbasert «dashbord» som tilbyr samling «widgets» som kan legges til skrivebordet på en slik måte brukeren selv ønsker. Dette kan være gjøremålsliste, nyhetsoppdateringer, værmelding, bare for å nevne noen få muligheter. Du kan starte med å registrere deg, og du må så bekrefte registreringen via e-post. Deretter er tjenesten klar til bruk.

Netvibes skal støtte Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome og Opera. Les mer om tjenesten på netvibes.com.

CloudMe

Gir deg tilgang til webbasert skrivebordsmiljø, og muligheten til å lagre filer på nettet. Tjenesten støtter tilgang via iPhone, Android og andre mobile enheter. Den tilbyr gratis lagringsplass på 3 GB.

Du må først registrere deg, og får deretter tilgang til et nettbsert skrivebordsmiljø, direkte i nettleseren. Dessverre var skrivebordsmiljøet ustabilt da vi prøvde med Firefox og Chrome, det virket kun med Internet Explorer.

Les mer om CloudMe på cloudme.com.

EyeOS

Dette er et webbbasert «operativsystem» som gir deg tilgang til webbaserte programmer som filbehandler, tekstbehandler, kalender, kalkulator, notisblokk, og e-postklient. Du kan teste ut systemet ved å registrere deg på eyeos.org, og kan deretter logge deg på direkte i nettleseren.

Det kan nevnes at EyeOS er også tilgjengelig som et nedlastbart program for dem som ønsker å sette opp en egen webserver.

Les mer om EyeOS på eyeos.org.

Flere alternativer

Wikipedia.org finner du et større utvalg av forskjellige webOS, og på denne siden finner du mer generell informasjon om webOS.

Les også
Windows 8 kan få innebygd antivirus
Les også
– Maskinen er et lett bytte for kriminelle
Les også
Multi Commander er gratis
Les også
Få raskere ekstern disk
annonse