Tek.no

Artikkel Intenso 1TB

Denne dingsen lar deg dele nett og data på farten

Smart reiseharddisk med attåtfunksjoner.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
13 Okt 2014 05:30

Er det én ting journalister på tur vet å irritere seg over er det dårlig nettilgang. Enten vi er på vei til en messe, eller til en lansering, sitter vi som regel på et fly fullt av andre mennesker på vei til samme sted, og veldig ofte samme hotell. Det legger solid press på de trådløse nettene, som ofte bryter sammen.

Under årets IFA-messe i Berlin fant vi ut at vi skulle ta en titt på hva den tyske el-kjeden Mediamarkt kunne tilby for å bøte på problemet. Kort tid etter spaserte vi ut derfra med det som på esken beskrives som en «WI-FI FESTPLATTE». Det er ingen plate full av bråkete partylåter, men i stedet en forholdsvis kompakt harddisk med en del ekstrafunksjonalitet.

Disken setter opp en nettside som gir deg tilgang til innstillinger, og enkel opplasting og nedlasting av filer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Foruten en 1 terabyte stor harddisk inneholder boksen et batteri, USB 3.0-tilkobling og tilkobling for kablet nettverk. Det gjør at den kan gjøre mye mer enn å bare fungere som ekstern harddisk.

Et knutepunkt på farten

For vår bruk var det funksjonen som medieserver og trådløst aksesspunkt som gjør den interessant. Dingsen fungerer faktisk som en grunnleggende NAS-løsning på farten. Forkortelsen står for Network Attatched Storage, og betyr at du kan koble til harddiskens lagringsplass over det trådløse nettet, og bruke den akkurat slik du bruker alle andre lagringsmedier tilkoblet PC-en.

Ønsker du ikke å sette opp disken som en fast stasjon på PC-en din, kan du også bruke nettgrensesnittet som er tilgjengelig. Her får du mulighet til å plukke på alle innstillingene, samtidig som en del av menyen tillater deg å laste opp og ned filer via nettleseren.

På baksiden har disken to kontakter og en av/på-knapp. Kontaktene lar deg koble til kablet nett, eller USB 3.0 og Micro-USB-plugger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den eneste ulempen vi så langt har snublet i er at den er forholdsvis treg sammenliknet med skikkelige NAS-løsninger. Hvis flere jobber med store filer opp mot disken synker hastigheten ytterligere. Vi endte opp med å bruke den som et mellomlager, der vi hentet ned de største filene vi skulle jobbe med fra gang til gang, før vi lastet opp igjen de ferdige filene.

Plugger du den til nettverkskontakten i veggen kan den også dele internettoppkoblingen som ligger der. Her er det ingenting å si på hastigheten. Dermed har vi vårt eget trådløse nett på hotellrommet, med felleslagring som bonus. Inntil fem samtidige brukere kan være koblet til dingsen, noe som begrenser mulighetene litt, dersom hver enkelt skal ha en PC og en telefon tilkoblet.

Støtter iOS og Android

For telefoner er det dessuten kjekt at Intenso også har egne apper både for Android og for iOS. Dermed blir den enkel å koble til uansett hvilken av de to største plattformene du bruker. Behovet er uansett størst på iOS, ettersom filutforskere med mulighet for tilkobling til nettverksdisker har blitt et svært vanlig syn på Android-plattformen.

Panelet på toppen har en rekke ikoner. Her får du se om harddisken er tilkoblet internett, om det trådløse nettet er aktivt, og om harddisken spinner. I tillegg opplyser den om batteristatus.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er du godt vant med avanserte bokser for nettverkslagring kommer nok en boks av denne typen til kort. Her finner du knapt muligheter for brukerstyring, datakvoter og andre avanserte valg. Boksen har imidlertid en innebygget DLNA-server, som gjør at den automatisk kan dele mediefiler i det trådløse nettverket.

Hvis du ikke er på tur, og trenger å bruke den som aksesspunkt, kan du koble boksen trådløst opp til ditt eget nettverk. Wi-fi-oppkoblingen i boksen skal rekke 40 meter avgårde, og fullt oppladet skal den kunne fungere inntil seks timer før du må koble til en lader. Det er naturligvis mulig å bruke den fullt kablet også, med en vanlig mobillader som strømforsyning.

Mange ulike varianter å velge i

Denne typen dingser fins det et vell av på markedet i dag, og Intensos produkter er på ingen måte alene. Men en del av disse kan altså forenkle hverdagen kraftig, spesielt om man er mye ute på tur. Varianten vi har testet koster rundt 1000 kroner, men liknende dingser er tilgjengelige i flere prisklasser.

Trenger du ikke voldsomme mengder lagringsplass, er det mulig å kjøpe varianter som bare støtter minnekort, eller som er rene aksesspunkt, hvis det bare er internett du trenger.

På jakt etter en digital utgave av den sveitsiske lommekniven? Her er noen av dingsene vi har skrevet om så langt:

Les om flere spennende dingser på samlesiden vår »

annonse

Les også