Til hovedinnhold
Artikkel

GNOME 2.28 sluppet

Nyeste versjon av GNOME skryter på seg en rekke feilrettinger og ny funksjonalitet, og fokuset har vært rettet mot brukervennlighet. Det som kanskje er, for folk flest, den største nyheten er en totaloverhaling av Bluetooth-kontrollpanelet. Panelet skal være langt enklere å bruke og inkluderer nå Pulseaudio-integrasjon for enkel bruk av Bluetooth-hodetelefoner og øreklokker. Også støtten for mobilt bredbånd er forbedret. Når man parrer en telefon vil man automatisk få opp et valg for å koble til internett via telefonen i nettverkskontrollpanelet.

Verktøyet for tidsplanlegging har fått en kraftig overhaling. Det grafiske grensesnittet er vesentlig forbedret, noe som skal gjøre programmet enklere å bruke og mer oversiktlig. Også eksportfunksjonen har blitt vesentlig forbedret. I tillegg til filtreringsmuligheter kan man nå eksportere til flere formater, deriblant iCal. Dette gjør det mulig å synkronisere med blant annet Google kalender.

Lynmeldingsklienten Empathy har fått en rekke nye funksjoner, både store og små. Det mest spennende her er nok integrasjonen mellom skrivebordsdeling ved hjelp av VNC-protokollen i Vino og kontaktlisten. Man har nå mulighet for å dele skrivebord med brukere i kontaktlisten direkte i Empathy. I tillegg er det inkludert støtte for geolokalisering ved hjelp av Geoclue-grensesnittet. Støtten er dog begrenset til kontakter som bruker XMPP-protokollen, altså brukere av Jabber, GoogleTalk og tilsvarende.

Geo-støtten inkluderer muligheter for å redusere posisjonsnøyaktigheten, som skal være et virkemiddel for økt personvern. Støtten er også begrenset for Googletalk brukere som har mulighet for å se andres posisjon, men ikke oppdatere egen posisjon, noe som skyldes tekniske begrensninger. Alt i alt så er ikke støtten særlig universell, ei heller lar man seg imponere over det som er blitt gjort for å ivareta personvernet. Kanskje enda viktigere mangler det en stor jobb rundt informasjonen man etisk sett plikter å gi når man tilbyr en slik tjeneste.

Sist, men ikke minst, er dokumentasjon og hjelpfunksjonen i Empathy omskrevet fra grunnen av, og skal nå holde en langt høyere kvalitet enn tidligere.

Nettleseren Epiphany har forkastet Gecko som rendringsmotor og erstattet denne med Webkit. Forskjellen skal være liten annet enn at dette har løst enkelte småfeil og introdusert en ny større feil, nemlig at det ikke lengre er mulig å lagre brukernavn og passord til nettsteder. Det loves derimot at byttet til Webkit vil utgjøre en vesentlig forbedring i senere versjoner av nettleseren.

Webkameraapplikasjonen Cheese har fått en overhaling. Brukergrensesnittet er forbedret og er blitt optimalisert for små skjermer slik man finner på nett-PC-er. I tillegg er det blitt lagt til støtte for å ta opp bildeserier med valgfri lengde og tidsintervall fra webkameraet.

PDF-leseren Evince har fått mulighet for kommentarer og merknader i PDF-dokumenter. Det sies dog ikke om disse lagres i PDF-dokumentet eller eksternt. Dessverre er nok sannsynligheten for at det lagres eksternt overveiende. Det finnes, i skrivende stund, ikke en eneste åpen PDF-leser på GNU/Linux som støtter å lagre kommentarer og merknader direkte i PDF-filen om man ser bort fra muligheten man har når man selv skriver PDF-filer i LaTeX. Årsaken til dette ligger blant annet i Adobes lock-in som skal forhindre at PDF-dokumenter produsert i annen programvare enn Adobes egen skal kunne kommenteres.

Funksjonene for tilgjengelighet har fått en overhaling. Her ser det ut til at man for det meste har prioritert funksjoner rettet mot mennesker med redusert synsevne.

En stor ryddejobb har blitt utført på kodebasen til GNOME. Man har særlig satset på å fjerne gammel kode og avhengigheter av gammel kode, i tillegg til en rekke nye tillegg til programmeringsgrensesnittet mot GNOME.

Sist men ikke minst har det blitt utført en enorm jobb på oversettelser og flere enn 50 språk er støttet med minimum 80% oversettelser av all naturlig språk funnet i GNOME.

Man har nå også mulighet for å laste ned en foreløpig testversjon av GNOME shell, vindusbehandleren som skal erstatte Metacity som GNOME bruker i dag.

GNOME har en 6 måneders utslippssyklus. Dermed skal versjon 2.30 slippes i mars neste år og 2.32 september samme år. En av disse versjonene kommer til å bli versjon 3.0, men man har enda ikke kommet til enighet om hvilken. Dette er en avgjørelse som skal tas innen November i år. Uansett hva som velges vil vi få sett 3.0 i løpet av 2010.

(Kilde: gnome.org)

Mer om
annonse