Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Om hovedformålet er trening stilles litt ulike krav til øreproppene dine enn om du vil ha ørepropper til allroundbruk. De bør sitte svært godt på plass, de bør være regn- og svetteresistente (med minst IPX4) og helst bør de også ha et etui som er såpass kompakt at du kan ta det med deg i lomma. Lyden teller ikke like mye som den vanligvis gjør når vi tester ørepropper, og vi bryr oss også mindre om de har aktiv støydemping eller ei, selv om det naturligvis er et pluss. Denne topplista handler dermed om hvilke propper vi helst ville hatt med oss på løpetur eller på treningssenteret. Stort sett har vi tatt med propper helt uten ledning - med ett unntak.
Med versjon to av Vista klatrer Jaybird helt til topps på vår treningsproppliste. Det skyldes først og fremst passformen - disse sitter så godt fast at det nærmest ikke er mulig å riste dem ut igjen når du har fått "låst" dem inn i øret. Lyden er solid, og i motsetning til førsteutgaven trenger du ikke endre noe særlig på grunninnstillingen for at det skal låte fint. Jaybird har dessuten lagt til aktiv støydemping, som er en kjekk oppgradering - selv om denne ikke er den beste vi har vært borti. Alt i alt er dette proppene vi griper etter når vi skal på løpetur.
Om du ikke liker kanalplugger som går inn i øregangen, er det beste alternativet dette paret fra Bose. Bose Sport Earbuds er et godt allroundpar, men egner seg svært godt til trening siden de har både IPX4-sertifisering og myke vinger som holder dem veldig godt på plass.
Bose-proppene er dessuten av typen som ikke går helt inn i ørene, men hvor gummiputene former en slags trakt mot ørekanalen din. Lyden er god, om enn kanskje litt mer diskantfokusert enn hos for eksempel Jabra. Samtidig får du flere funksjoner, støydemping og bedre batteritid hos både Jabra og Jaybird, mens Bosene nok har litt bedre samtalekvalitet og altså sitter omtrent like godt på plass som sistnevnte.
Boses sportspropper finnes for øvrig også i en åpen versjon uten gummitupper i øret, kalt Bose Sport Open Earbuds.
Om du ikke liker vinger, så ville vi nok hatt dette paret fra Jabra som førstevalget til trening. Jabra har vært meget flinke til å krympe proppene sine de siste par årene, og i den nye Elite-generasjonen har de kommet til en fysisk størrelse som gjør at de har god friksjon inne i øret og det er veldig lite som drar dem utover. Det gjelder alle modellene, fra Elite 7 til innstegsmodellen Elite 3.
Ellers skilter Elite 7 med ganske god støydemping, de er lette å kontrollere gjennom små knapper med deilig "klikkfølelse" og de har utmerket batteritid. Lyden er god, om enn kanskje litt i overkant diskantfokusert ut av esken. Jabra-proppene kommer imidlertid med såkalt "MySound", som tester hørselen din og tilpasser lyden deretter. Du kan også gjøre egne justeringer i den tilhørende appen, så selv om de aldri blir like gode som for eksempel Sennheisers sportspropper kan det bli rimelig flott lyd også i disse.
Elite 7 Active er dessuten IP57-sertifisert, så de tåler ikke bare regnsprut, de skal tåle nedsenking i inntil en meters vanndyp i 30 minutter.
Sennheisers ørepropper er først og fremst kjent for å ha eminent lyd, og det har også selskapets sportsmodell. Den kommer i tillegg med vinger som holder proppene på plass, og har IPX4-sertifisering som gjør at de tåler litt regn eller svette.
Det Sport TW ikke har er aktiv støydemping, men de kommer i stedet med et litt finurlig system hvor du kan velge mellom åpne og lukkede gummitupper, og så har Sennheiser-appen to ulike lydprofiler som passer til tuppene. Det fungerer utmerket, og gjør savnet etter støydemping og omgivelsesmodus litt mindre.
Samtidig må det sies at Sennheiser ikke er blant de flinkeste til å krympe proppene sine, så både Jaybird og Bose sitter bedre på plass. Men om du verdsetter lydkvalitet høyest, er kanskje det et kompromiss som er verdt å gjøre.
JBLs nye og helt trådløse versjon av Reflect-proppene er fortsatt utmerkede både til trening og hverdags. De sitter svært godt på plass og har IPX7-sertifisering, slik at de tåler å bli senket i vann uten å ta skade av det. Lyden er stort sett velbalansert og fin, men ut av eska kan den nok oppfattes som noe lys og slitsom i diskanten.
Heldigvis får du en god og finkornet equalizer i JBL-appen som kan brukes til å justere ned diskanten og eventuelt dra på litt mer i bassen, om du ønsker det. Et lite irritasjonsmoment er etuiet, som ikke alltid klarer å sørge for at proppene sitter ordentlig på plass når du lukker lokket. Likevel er dette noe av det beste du finner til trening.
Apples AirPods Pro i andre generasjon topper den generelle lista vår over true wireless-propper, og de sitter faktisk også såpass godt på plass at de egner seg godt til trening. Hovedattraksjonen er støydempingen, som er så god at den overgår selv de fleste større hodetelefoner, og IPX4-sertifisering både på proppene og etuiet sikrer at du kan ta deg en løpetur i regnet uten at proppene tar skade av det.
Dessuten er Apples vindfiltrering den beste du finner i true wireless-propper, og det gjør at du faktisk kan løpe med støydempingen aktiv selv om det ikke er helt vindstille ute. Det er faktisk en sjeldenhet på trådløse propper i dag.
Lyden kunne nok vært hakket mer basstung, og det gjelder kanskje spesielt når du skal bruke dem til trening, men ellers er det veldig mye å like med AirPods Pro.
Boses nyeste ørepropper er nesten like gode som Apples AirPods Pro på støydemping, men små «friksjonshaker» gjør at de holder seg minst like godt på plass i ørene. Lyden er også betydelig mer treningsvennlig enn på Apples propper, med fyldig og engasjerende lyd hvor du også kan dra på med enda mer bass i equalizeren om du vil det.
Etuiet er fortsatt litt i største laget, men ikke mer enn at det nå går i lomma, og touchkontrollene er muligens hakket vanskeligere å operere når du løper enn for eksempel Apples «haptiske» knapper. Alt i alt gode allroundpropper som også fungerer utmerket til trening.
Sonys små og lette LinkBuds S sitter utmerket på plass i ørene, til tross for at de ikke har noen vinger eller annet som holder dem på plass. Her får du også mesteparten av Sonys gode støydemping i et mindre og litt rimeligere format, batteritiden er god og proppene er meget diskré i øret.
Lyden ut av esken er muligens litt i overkant flat og nøytral, men den er i det minste et godt lerret du kan farge med Sonys equalizer. IPX4-sertifisering gjør også at du kan bruke dem gjennom svette og regn. Alt i alt et godt og mer treningsvennlig alternativ til Sonys flaggskip WF-1000XM4.
PS: LinkBuds finnes også i en helt åpen versjon hvor du hører omgivelsene. Den har naturligvis ikke aktiv støydemping, men kan være et alternativ om du ikke vil ha ørene tettet igjen mens du trener.
Vil du ha noe rimelig og enkelt som sitter godt på plass i ørene selv uten vinger, er Jabras Elite 3 et godt valg til godt under tusenlappen.
Du får ikke aktiv støydemping, men det er ikke sikkert du vil savne det veldig om formålet er løping eller trening, da den passive støydempingen uansett er ganske god og du slipper problemet med at vind blåser inn i mikrofonene. Ellers gjør Elite 3 alt den skal på en fullstendig habil måte, og fungerer godt også ellers i hverdagen. Proppene er IP55-sertifisert, så de skal tåle både regn og støv.
Vil du gjerne ha aktiv støydemping kan du for øvrig legge på noen få hundrelapper og få storebror Elite 4, som gjør akkurat det samme, men med støydemping.
Et annet par som sitter veldig godt på plass er Sonys WF-SP800N, og også her får du aktiv støydemping med på kjøpet - riktignok ikke like god støydemping som i Sonys toppmodell WF-1000XM3. SP800N bruker myke vinger til å holde proppene fast i ørene, og de sitter i praksis bom fast. IP55-sertifisering er kjekt og batteritiden på ni timer er veldig god - men du får til gjengjeld bare én ekstra lading i etuiet. Lyden er i overkant basstung for vanlig, kritisk lytting, men til trening fungerer den veldig godt. Samtalekvaliteten er dessuten bedre enn vi har vært vant til fra Sonys propper.
Apples vanlige AirPods egner seg også godt til trening, med tanke på at de i generasjon tre har fått IPX4-sertifisering og dermed tåler litt regn og svette. Det åpne designet kan være både en fordel og en ulempe, men her må du altså godta at du vil høre alt som skjer rundt deg, enten du er på treningssenteret eller ute og løper.
Apples lyd er stort sett god, men kanskje litt i overkant skrikete i diskanten - spesielt med tanke på at du gjerne må skru opp volumet for å overdøve omgivelsene. Ellers får du stort sett alt av funksjoner som AirPods Pro har, selvfølgelig med unntak av den aktive støydempingen.