Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Watch Active 2

Samsungs nyeste smartklokke er en lekker sak

Men er det nok til å hamle opp med Apple Watch Series 5?

Nye Samsung Galaxy Watch Active 2
Samsungs nyeste smartklokke minner mye om en vanlig klokke i utformingen.

Smartklokker er noe vi nordmenn kjøper stadig mer av, og i takt med kjøpelysten blir også disse klokkene også stadig mer velfungerende og smarte.

Med introduksjonen av eSIM-støtte kan disse klokkene nå bruke mobilnettverket til å hente data eller ringes med uten behov for mobilen. Det gir deg mulighet til å legge mobilen hjemme og fortsatt være tilgjengelig via klokken.

Samsung var blant de aller første som tok i bruk denne muligheten til å bruke et eSIM, og har støttet det siden Gear S2 for en del år tilbake. Først i fjorårets Galaxy Watch ble eSIM fullt ut støttet i Norge, men den klokken var litt i største laget for enkelte.

Det har selskapet nå gjort noe med. Med den helt nye Galaxy Watch Active 2, får du minst like mye funksjonalitet som tidligere, pakket inn i en mer klassisk og nett klokke. Men er det nok til å hamle opp med konkurrentene?

I skrivende stund er det Apple Watch Series 5 som troner øverst på haugen i vår bok.

Samsung Galaxy Watch Active 2 44mm LTE Stainless Steel

Samsung Galaxy Watch Active 2 44mm LTE Stainless Steel

Active 2 er formet som en klassisk klokke
Active 2 til venstre, Galaxy Watch 46 mm til høyre.
Knappene på siden er det eneste som bryter med det eller så rene designet

Langt mer stilren

Samsung Galaxy Watch Active 2 er definitivt mer kompakt enn Galaxy Watch 46mm.

Mye av grunnen er at Active 2 ikke har en såkalt bezel-ring, slik at du har en ren skjermoverflate som brer seg helt ut til kanten av klokken, og rundes elegant av mot urkassen. Ikke helt ulikt løsningen Apple har praktisert på sine smartklokker, eller hva produsenten selv gjør med mange av sine mobiltelefoner.

Vi liker denne løsingen, og kombinert med at klokken i seg selv også er rund, gjør at du får et klassisk preg på denne Active 2.

Også reimfestene på selve klokka, de såkalte luggsene, er små og nette. Kombinert med en smal reim i skinn er dette en klokke som ligger godt og komfortabelt mot håndleddet ditt – uten at den virker dominerende.

Det eneste som bryter med den ellers så stilrene klokken, er de to funksjonsknappene på den høyre siden av skjermen. Men disse stikker minimalt ut fra selve kassen, så du blir ikke stukket i hånden av disse når du bøyer håndleddene.

Den nye utgaven kommer i 40 og 44 mm størrelse, og det er sistnevnte vi har testet. Det kan også være verdt å nevne at klokken kommer i tre ulike farger; sort, gull eller sølv.

Prisene starter rett i overkant av 4500 kroner på nett for den minste utgaven med 4G. Du får også klokken uten eSIM-støtte, og da til en litt hyggeligere pris.

Laderen festes ved hjelp av magnet til undersiden
Ved hjelp av hurtigmenyen du enkelt velge om skjermen skal stå på kontinuerlig eller ikke.

God batteritid

En ting som er viktig når du skal bruke en smartklokke er batteritid. Og Galaxy Watch Active 2 er ganske god på akkurat dette feltet. Men nøyaktig hvor lenge klokken holder mellom besøkene til laderen kommer an på spesielt en ting. Vil du at skjermen skal stå på hele tiden eller ei?

Velger du at klokkens skjerm skal stå på hele dagen holder den omlag to dager på batteriet. Det betyr at den holder klarer seg litt lenger enn Apples nyeste Watch-modell, som også holder det gående rundt to døgn om du velger å ha skjermen påslått kontinuerlig.

Om du heller vil ha skjermen slik at den aktiverer seg når du løfter armen eller tapper på den, vil du omlag doble batteritiden.

Klokken leveres sammen med en trådløs lader, men den er annerledes enn tidligere klokkeladere fra Samsung, og minner mest om den Apple bruker til sin Watch. Watch Active 2 registrerer om du holder en eldre Samsung-lader inntil, men den vil ikke virke fordi klokken mener laderen ikke er «original».

Den nye pulssensoren er bedre og mer presis enn tidligere.

Har blitt bedre på trening

Noe av det som kjennetegner en smartklokke med treningsfunksjoner er at den skal bruke pulsmålinger til å skjønne når du trener – og ikke minst hva du trener på.

Samsung har hatt denne muligheten en god stund, men med Active 2 får du en løsning som er flinkere til å plukke ut hvilken form for trening du er i gang med. Før kunne det ofte dukke opp at du var ute og jogget, selv om du gjorde noe annet, mens systemet nå er langt mer presis i å sile ut hva du holder på med.

Her er Samsung vesentlig flinkere enn Apple. Apples klokke forstår at du trener, og spør deg om du vil aktivere en treningsrunde og i så fall hvilken sport. Men den starter ingenting helt automatisk og den vet ikke akkurat hva du holder på med.

Samtidig virker det som pulsmåleren er blitt mer presis og er vesentlig mer stabil under trening. Tidligere Samsung-klokker har tidvis mistet oversikten over pulsen under krevende aktivitet.

Pulsmålingene brukes også til å se hvor god søvn du får. Apple har ikke søvnmåling, selv om det går rykter om at det er nært forestående. Du får en fin og enkel oversikt over søvnen din, og kan se lett hvor mye av natten som er brukt på å drømme eller sove i dyp søvn.

Klokken bygger ikke mye i høyden.

4G gjør hele forskjellen

I likhet med Galaxy Watch 46mm har også Active 2 innebygget støtte for eSIM, og det er en funksjon vi har blitt meget glad i.

Det gjør nemlig at du står mer fritt til å la mobilen ligge igjen hjemme, og fortsatt ha en smartklokke som kan brukes til å trene, ringe, motta og sende meldinger med mer. For eksempel er dette praktisk når du skal på en skogstur, og ikke vil ha med mobilen, men fortsatt være mulig å nå.

Lydkvaliteten når du snakker via klokken er slettes ikke ille. Den kan sammenlignes med høyttalerfunksjonen på telefonen.

Det er enkelt å legge inn eSIM via Wear-appen på mobilen din. Du får tilsendt en QR-kode som du scanner inn via kameraet. Resten tar appen seg av, og vipps så er klokken på nett.

Du trenger mobilen for å sette opp klokken, men etter det kan de leve separate liv. Batteritiden til klokka blir likevel vesentlig lenger om du har mobilen innen rekkevidde.

Menyen er den samme som før. Enkel og ryddig.

Ivrig varsler

Første gang du setter opp klokken så vil du merke at den er ganske iherdig i å gi deg tilbakemeldinger og varsler.

Problemet er at varslene popper raskt opp, og er du for eksempel ute å går en tur med jakke på deg, opplever vi stadig at vi ikke er raske nok til å trekke frem klokken før varslet er borte. Her kunne det fint bli hengende lenger, eller ha lagt seg som varig varsel.

Du kan temme lysten til å varsle for denne klokken, så det er opp til deg hvor intens du ønsker at klokken skal være på akkurat dette feltet.

Klokken bruker 20 mm brede reimer.

Få apper

Noe av det vi liker godt med den nyeste Apple Watch-modellen er at du har tilgang til det samme app-markedet som du har med andre Apple-dingser. Med andre ord skal det mye til at du ikke finner noe som passer det du er på jakt etter.

Her tilbyr ikke Samsung ikke i nærheten like mange muligheter. Det skal sies at det følger en grei bunt med forhåndsinstallerte apper, men fortsatt hadde vi ventet å finne langt mer.

Men på noen områder er utvalget langt bedre. Wear-appen har et solid utvalg urskiver, og du kan tilpasse disse som du vil.

Klokken har også en reimbredde som er vanlig på klokker, slik at du neppe får noen problemer med å kjøpe en ekstra reim som skiller deg fra mengden.

Active 2 har en god skjerm. Selve klokken fås enten som 40 eller 44 mm størrelse. Her i 44 størrelse med en Omega 45,5 mm i midten og Galaxy Watch 46mm til venstre.
Du kan enkelt bytte utseender på urskiva fra mobilen også.

Fortsatt god skjerm

Samsung viderefører skjermen fra sin foregående modell. Og med sine 360 x 360 piksler er det fortsatt blant de høyere oppløsningene du kan få på en smartklokke i skrivende stund.

Sammenligner vi med Apple Watch Series 5 sin skjerm, havner den et stykke bak. Skjermen til Apple er så vidt høyere oppløst, men den ser langt skarpere og mindre pikselert ut enn Samsungs. Det kan skyldes forskjeller i type OLED-skjermer mellom dem.

Utenom skarphet er skjermen fortsatt rask og presis i responsen.

Funksjonsknappene fungerer godt sammen med menyene. Likevel må vi si at vi stadig tar oss i å savne funksjonsringen fra Galaxy Watch. Den mekaniske måten å navigere menyene på gjorde det en del enklere og smidigere å bruke den større klokken.

Samtidig ser vi at det er nødvendig å gi avkall på denne for å kunne ha en såpass tøff og stilren klokke, og det må sies at det er imponerende hvor mye mer kompakt og smekker denne føles fremfor den forrige modellen fra selskapet.

Samsung Galaxy Watch Active 2 får et Anbefalt-stempel i vår bok

Konklusjon

Samsung fortsetter i et godt spor hva gjelder smartklokker med Galaxy Watch Active 2. Den tar med seg mange av de gode egenskapene fra den foregående modellen til selskapet, og byr samtidig på en del forbedringer.

Du får blant annet et flott utseende, og dette er nok den beste klokken du kan kjøpe dersom du er på jakt etter noe rundt og klassisk å ha på håndledet.

Active 3 har dessuten blitt bedre til å skjønne hva slags aktivitet du bedriver, og for oss er pulsmåleren blitt mer presis og ikke minst mindre trøblete under trening. Kombinert med støtte for eSIM og godkjent batterilevetid, er dette en totalpakke som nok passer mange godt.

Sammenlignet med konkurrentene holder den seg også et hestehode foran de fleste, i alle fall om vi kun ser på de som er myntet på deg med en Android-telefon. Tar vi med Apple-brukere i tillegg, havner denne klokken fort litt i skyggen av Apple Watch Series 5, som etter vår mening er den beste smartklokken på markedet – hvor bedre skjerm, flere apper og enda mer fokus på helse i form av målinger av hjerte veier i dens fordel. Det hører med at Samsung har lovet EKG-funksjon også for denne klokken, men løsningen er ikke på plass ennå.

Galaxy Watch Active 2 tar en soleklar pallplass i vår bok, og som Android-bruker er dette den beste løsningen på markedet akkurat nå. Med andre ord gjør den seg fortjent til et Anbefalt-stempel fra oss.

Alternativer

Apple Watch Series 5 4G 44mm Stainless Steel with Sport Band
Den beste klokken for deg med iPhone.

Apple Watch Series 5 4G 44mm Stainless Steel with Sport Band

fra 10205:-

Som Apple-bruker vil du få den aller beste opplevelsen og totalpakken om du velger selskapet egen smartklokke til bruk mot din iPhone. Det eneste denne klokken savner sammenlignet med konkurrentene er søvnmåling, noe som ifølge ryktebørsen skal være på vei.

Fitbit Ionic: Adidas Edition
Klokken som automatisk skjønner det meste du driver med

Fitbit Ionic: Adidas Edition

Fitbit har lenge vært markedsledende på smartbånd, og med denne klokken får du med deg det beste fra disse. Klokken har god batteritid, og du trenger ikke passe på å sette i gang målinger når du skal trene eller sove. Her skjer alt automatisk, og klokken sender alle data over til det som kanskje er den enkleste og mest brukervennlig smart-appen på markedet.

Garmin Fenix 6
Best til trening

Garmin Fenix 6

fra 3799:-

Garmin har med sin Fenix-serie laget en klokke som er meget god til deg som trener mye. Her får du apper og funksjoner som er skreddersydd for trening og aktivitet, pakket inn i et ytre som både er robust og tøft å se på.

annonse