Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPad Mini (2019)

Nye iPad Mini har nesten ikke konkurrenter

Apples mininettbrett troner alene på toppen.

alle bilder Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPad Mini var mitt foretrukne nettbrett. Men tiden løp fra Apples gamle og kompakte traver da de sluttet å oppdatere den for noen år siden.

Det er de ti tommer store iPadene det har vært futt i siden den gang. Men nå er endelig iPad Mini oppdatert etter snart fem års stillstand.

Er det fortsatt plass til en bitteliten iPad i folks liv i 2019?

Mobilene våre har tross alt vokst ganske drastisk siden iPad Mini sist ble oppdatert. Den fysiske størrelsen på titommerne har det kanskje ikke skjedd allverden med, men det har skjedd masse med iOS. Det gjør at operativsystemet er langt mer egnet for større skjermer i dag enn det var da iPad Mini først ble vist frem.

NB! Denne testen er aller mest et inntrykk av hvordan en liten iPad fungerer i dag, og hvordan den passer inn i Apples økosystem. Vi går ikke i dybden på iOS eller enkeltapper. Dette vil for det aller meste være likt som på Apples andre nyere og kraftige iPad-modeller.

Dette er de fire iPad-seriene som er i salg nå, og forskjellene mellom dem:

Stor skjerm er best til film, men ...

Apple har foreløpig ikke vært «modige» nok til å fjerne hodetelefonkontakten i iPad-modellene sine. Det er en fin ting.

Etter noen dager med iPad Mini er det tydelig at endringene i iOS-funksjoner og den generelle dingsestørrelsen vår definitivt påvirker hvordan jeg betrakter den lille tassen.

Ganske kort tid etter å ha plukket opp en iPad Mini i Stockholm reiste jeg til New York. I bagasjen lå iPad Pro 12,9 og iPad Mini. Laptopen fikk æren av å vokte leiligheten sammen med katta og naboen - her var målet å finne ut hvilken skjerm jeg kom til å bruke på turen.

Og på hotellrommet er det bare å innse at det ble rått parti. Den store vant nesten hver gang, foruten i omgangene med hjemmesynkronisert Viaplay, som jeg bare hadde på Mini og ikke uten videre kunne koble opp til fra utlandet. Men på gata skjer det noe.

Allerede på vei hjem fra Stockholm merket jeg det. iPaden bodde i hånda. Ikke i hendene. Den er fjærlett, men byr likevel på en skjerm som i realiteten er langt større enn iPhone Xs Max eller Huawei P30 Pro. Gjennom mine fire netter og fem dager i storbyen fikk ikke iPad Pro være med ut av hotellrommet, men Mini lå alltid i ryggsekken klar til dyst.

Designmessig har det skjedd ganske nøyaktig ingenting med iPad Mini siden forrige generasjon. Den ser ut som før, og det er ikke noe dårlig valg i seg selv, selv om tykke skjermrammer ikke helt er på moten lenger.

iPad Mini og iPhone Xs Max oppå iPad Pro 12,9. Du vinner både vesentlig større filmbilde enn på iPhone og langt mer praktisk formfaktor enn de største iPadene med iPad Mini. Og bruker du den til ting som ikke forutsetter spesielt brede skjermer får du mye ekstra plass å boltre deg på sammenliknet med telefonen.

En iPad er en iPad er en iPad

Å betjene iPad Mini er omtrent som å bruke en veldig stor mobil. I noen situasjoner kan du klare deg med én hånd.
Hvorfor velge iPad Mini? Blant annet fordi dette går an. Jeg forsøkte å stappe en 12,9-tommers iPad Pro ned i lommen, men det var ikke gjennomførbart.

Det som foregår på skjermen er som på alle andre iPader. For det første fremstår den som et ganske blankt ark innholdsmessig idet du får den. Apples iWork-pakke med tekstbehandling, regneark og presentasjoner følger med. Det samme gjør iMovie og Garageband.

Men utenomsnakk fra tredjepart så som spill og hotellapper må du legge til selv. Det kan føles litt tomt, men det er alltid deilig å slippe å bli prakket på innhold i menyene.

Du kan bruke den lille skjermen akkurat som om det var en stor trettentommers iPad du jobbet med. Du får slide-over-multitasking der du trekker apper fra menylinjen nederst opp og over appen du jobber med.

Du kan også ha apper side-om-side med hverandre. Skjermen her er definitivt ikke like godt egnet for det som de større, men i en del tilfeller er det likevel en nyttig mulighet å ha.

Med de nye musklene på innsiden kjører også apper basert på utvidet virkelighet bra. De nyeste appene for bildebehandling, videoredigering og 3D-design kan forventes å kjøre langt raskere enn på forrige generasjon - i den grad den kunne kjøre dem i det hele tatt.

Alt går vesentlig raskere og ser også en god del bedre ut på den oppdaterte skjermen som har fått utvidet fargerom og Apples True Tone-teknologi. Relativt lyssterk er den også.

Kort fortalt er det en fryd å bruke iPad Mini nær uansett hva du bruker den til. 16:9-skjerm hadde vært mer optimalt for film, men spesielt når størrelsen blir så liten som her gjør 4:3-skjermen at ting som spilling eller jobbing i iWork-applikasjonene fungerer bedre og har mer areal å bre seg utover.

iPad Mini kjører iOS 12 og er dermed nær identisk i bruk som iPad Pro, eller fjorårets vanlige iPad. Den er også «lillebror» til iPad Air (2019) som deler mye av maskinvaren på innsiden. Vil du vite mer om hvordan iPad er å bruke - klikk på lenkene til de andre testene:

Batteritiden er så lang som jeg forventer av en iPad - Apple er fortsatt relativt forutsigbare på denne fronten. Men ved lading merker jeg at jeg knurrer. I bagasjen på veien over lå det tre mobiler og to nettbrett. To av mobilene og ett av nettbrettene bruker USB-C. Én mobil og ett nettbrett har Lightning. For å gjøre ladekaoset komplett tok jeg også med en generasjon gamle trådløse hodetelefoner og plugger fra Sony ... de bruker Micro-USB. For å være sikker i fall én av dem sluttet å virke tok jeg med to av hver.

Beklager fly-security. Jeg skal ikke noe skummelt med mine kilometervis av kabel. Bare lade.

Plettfri ytelse i liten pakke

Brikken som driver nye iPad Mini er den samme som i iPhone Xs, Xs Max og Xr. Dermed blir ytelsen fra dette nettbrettet like heftig som vi er vant til fra telefonene. Prisene har gått opp en del sammenliknet med de gamle Mini-brettene, men så har også ytelsen økt vesentlig også. Og trenger du bare en i-dings til å kjøre en spesiell app som ikke nødvendigvis må kjøre på telefonen, kan faktisk iPad Mini være den billigste måten å gjøre det på.

Med sin startpris på omtrent 4500 kroner er den uansett mye billigere enn rimeligste iPhone. Det er kun iPad Pro som kan by på (vesentlig) mer ytelse i iOS-universet akkurat nå, med sin oppgraderte A12X Bionic-brikke.

Når det skal spilles har du altså ytelsen. Du har dessuten en vanlig hodetelefonkontakt på toppen av brettet. En ting jeg gjerne hadde sett at Apple tok med også i sine vanlige iPad-modeller og Mini var stereolyden fra iPad Pro. Det virker som en relativt liten investering opp mot nytteverdien det tilfører - og stereolyd trenger jo ikke være en Pro-egenskap.

Penn, men ikke taster

Som notorisk ukoordinert er det én ting jeg savner med iPad Mini mot Air- og Pro-modellene. Et skikkelig tastaturdeksel. Apple har hentet ned Pencil fra de dyrere modellene til Mini, og det er vel og bra. Forståelig er det også, siden den lille padden er i perfekt notisblokkstørrelse.

Hvis du har hakket mer leselig håndskrift enn meg, eller er god til å tegne kan iPad Mini være et fantastisk kompakt og kapabelt verktøy.

Nye iPad Mini har nesten ikke konkurrenter

Skjermen reagerer raskt og presist på tegning med Pencil, og for deg som ønsker et portabelt lite tegnebrett eller en notatmaskin for håndskrift kan jeg knapt tenke meg en bedre løsning enn Pencil og iPad Mini. Jeg undres ørlite grann over hvorfor Apple fortsetter veien mot forvirring ved å la ny og gammel Pencil eksistere om hverandre. Du kan ikke bruke pennen fra de nye Pro-modellene på Mini, så her er det lurt å passe på.

Hvis jeg gjør kreativt arbeid på iPad er det helst skriftlig og med tastatur. Slik som denne testen, som i sin helhet er skrevet på iPad Pro og det tilhørende tastaturdekselet.

Hadde det eksistert et bittelite skjermtastatur til iPad Mini - kanskje med utbrettbare deler langs sidene for å gi større tasteflate, hadde den også kunnet vært en like effektiv skrivemaskin som notisblokk. Og før du sier «Stopp en hal, det hadde jo ikke blitt noe pent?!» må jeg få lov til å minne om at Apples batterideksel for iPhone lever i beste velgående.

Jeg er klar over at det finnes tasteløsninger fra andre leverandører, men uten de fysiske tilkoblingene fra Pro-modellene blir løsningen Bluetooth-basert, og enda en ting vi må lade med ... én av de mange ladekablene vi bærer med oss i Apples univers. Rotete har det blitt.

iPad Mini passer inn overalt. På en benk i parken eller som oppskriftshefte på kjøkkenet. Der kan du også bruke Pencil til å raskt notere ned ingrediensene du trenger før du drar til butikken.

Knapt reelle alternativer

Skal du ha et kompakt nettbrett med masse krefter i til å jobbe på eller bli underholdt av har du ikke mye å velge i. Billigkurven i elektronikkjedene har fortsatt en del rimelige brett fra merker vi vanligvis ikke hører om, men de inkluderer gjerne kjempegammel Android og like gammel maskinvare.

Det nærmeste vi egentlig kommer blir Huaweis MediaPad M5 8.4. Det har vi ikke testet.

Men sammen med en del helt greie brett fra produsenter så som Lenovo er ingen av dem fullt så ambisiøse som iPad Mini i ny utgave. Det gjelder hele pakken, fra programvaren til den heftige ytelsen og støtten for penn.

Prisen på 4500 kroner reflekterer at dette i aller høyeste grad er et toppet nettbrett, og det understrekes av at den store vanlige iPaden faktisk er billigere nå om dagen. Men det gjør faktisk ganske lite med tanke på at det du får her er helt unikt i sin størrelsesklasse. Og hvis du finner noe som likner er det hverken brukt like gode byggematerialer eller like smidig og raskt.

Hvis du i det hele tatt får det med en Android-versjon fra de siste par årene, kan du neppe regne med oppdateringer i fire år frem i tid, slik forrige iPad Mini har fått.

Apple iPad Pro 11" 64GB
Større og heftigere

Apple iPad Pro 11" 64GB

De mest reelle alternativene til iPad Mini er den egne slektninger - altså litt større iPader. Du kan få større skjerm og råd til et lass tilbehør med den vanlige iPaden fra i fjor som bare koster fra 3000 kroner, eller du kan dra deg opp i det som mer eller mindre er en oppdatert iPad Pro fra 2017 som nå går under navnet iPad Air.Begge deler virker som varianter en som er på iPad-jakt uten de aller heftigste kravene vil vurdere - men ingen av dem gir mer teknologi og hastighet enn nye Mini. Så kanskje er det dagens Pro i 11-tommers utgave som er den mest spennende å trekke frem. Her får du FaceID og slipper å tenke på ansiktslåsen. Du får fire heftige høyttalere. Du får enda mer ytelse og støtte for både ny penn og tastatur. Du får i det hele tatt det aller ypperste på nettbrettfronten i dag - men du betaler også for det, siden disse starter 4000 kroner over nye Mini. Men da har du i hvert fall fått en del igjen både for økningen i pris og størrelse.Er du gal etter de store skjermene finnes det også en 12,9-tommers iPad Pro, men da vurderte du neppe iPad Mini i utgangspunktet.

iPad Mini (2019)
9
Imponerende

iPad Mini (2019)

9
Imponerende
sitatiPad Mini er alene på toppen av sin egen kategori.

Fordeler

 • +
  Kompakt og lett
 • +
  Perfekt notisblokk med Pencil
 • +
  Flott skjerm
 • +
  God batteritid
 • +
  iOS er alltid oppdatert
 • +
  Fin byggekvalitet
 • +
  Store mengder apper for brett
 • +
  Endelig massevis av krefter

Ting å tenke på

 • Kostbar
 • Både USB-C og Lightning gir rotete økosystem
 • Ulike generasjoner Pencil gir også rot
 • Perfekt på tur, litt liten inne
annonse
Apple iPad Mini 64GB (5th Generation)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
out of stock
annonse