Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Core i9-9900K

En prosessor i ekstremklassen

Intels nye toppmodell i forbrukersegmentet yter enormt godt.

Intel Core i9-9900K

Det føles ikke lenge siden de første «Kaby Lake»-prosessorene kom på markedet, og det er da heller ikke gått mer enn et par år siden Intel så å si var enerådende på prosessormarkedet – i det minste i entusiastklassen.

Så hver gang selskapet leverte en ny toppmodell rettet mot det vanlige forbrukersegmentet visste vi også hva vi kom til å få: De sedvanlige fire kjernene, Hyper-threading (parallellprosessering), et par nye teknologier under panseret og litt bedre ytelse enn forrige generasjon.

Ikke spesielt spennende, med andre ord.

Var det ønske om noe mer enn dette, måtte vi over i HEDT (High-End Desktop)-klassen – altså gå for en «ekstremprosessor» som krevde at du hadde finansene i orden.

Heldigvis kom AMD inn på markedet igjen. Deres Ryzen-prosessor hadde flere kjerner og lavere pris, noe som tvang Intel til å gjøre noe nytt. De siste par årene har vi derfor fått langt mer ytelse for penga, og det vi har på testbenken denne gangen er et veldig godt eksempel på dette.

Core i9-9900K er altså Intels siste toppmodell, og for noen få år siden hadde dette helt klart vært en ekstremprosessor du måtte betalt det hvite ut av øyet for å ha i datamaskinen din.

Husker du den litt over to år gamle Core i7-6950X med ti kjerner og en prislapp som var ubehagelig nærme tyve tusen kroner? Vel, dagens testobjekt er på alle praktiske måter en bedre prosessor. Takk, AMD!

En oppusset Coffee Lake

Den fotogene innpakningen vitner om at dette ikke er en billigprosessor, men spesielt miljøvennlig kan vi ikke si det er.

Intel Core i9-9900K tilhører 9. generasjon Core. Det er dog ikke snakk om noen ny prosessorarkitektur eller noe slikt – i praksis er det en «oppusset» utgave av «Coffee Lake» – Intels første svar på AMD Ryzen.

9. generasjon Core har kodenavnet «Coffee Lake Refresh», og det sier jo sitt. Men der den vanlige Coffee Lake stopper på seks kjerner, har den nye toppmodellen fått ytterligere to.

Core i9-9900K er altså ganske spesiell. Dette er Intels første åttekjernede og i9-merkede prosessor for stasjonære datamaskiner som ikke tilhører ekstremklassen og har tilhørende ekstreme prislapp.

For å se hvordan Intels mest forbrukerrettede prosessorer har utviklet seg, kan vi se på flaggskipene fra de to foregående generasjonene, altså Coffee Lake og Kaby Lake. I tabellen under har vi også tatt med Core i7-9700K, som er «lillebroren» til dagens testobjekt.

Men som nevnt har Core i9-9900K nå en del til felles med de gamle ekstremprosessorene. Vi har derfor også stilt opp den nevnte Core i7-6950X og den eneste andre i9-prosessoren vi har testet, nemlig Core i9-7900X.

Intel Core i9-9900KIntel Core i7-9700KIntel Core i7-8700KIntel Core i7-7700KIntel Core i7-6950XIntel Core i9-7900X
KodenavnCoffee Lake RefreshCoffee Lake RefreshCoffee LakeKaby LakeBroadwell-ESkylake-X
Sokkel*LGA1151LGA1151LGA1151LGA1151LGA2011-v3LGA2066
Teknologi14nm++14nm++14nm++14nm+14nm14nm
Standardfrekvens3,6 GHz3,6 GHz3,7 GHz4,3 GHz3,0 GHz3,3 GHz
Turbofrekvens5,0 GHz4,9 GHz4,7 GHz4,5 GHz4,0 GHz4,5 GHz
Antall kjerner / tråder8 / 168 / 86 / 124 / 810 / 2010 / 20
Integrert grafikkHD Graphics 630HD Graphics 630HD Graphics 630HD Graphics 630ByttBytt
L3-Cache16 MB12 MB12 MB8 MB25 MB13,75 MB
Offisiell RAM-støtte2666 MHz2666 MHz2666 MHz2400 MHz2400 MHz2666 MHz
TDP95 W95 W95 W91 W140 W140 W

*Selv om Coffee Lake / -Refresh benytter seg av LGA 1151 – den samme sokkelen som Kaby Lake og Skylake – kan ikke prosessorene benyttes på eldre hovedkort med Intels 100- eller 200-serie-brikkesett. Kun hovedkort med Z370- og Z390-brikkesettet kan benyttes med Coffee Lake.

Jevnt over best, men...

Testresultatene våre, som du selv kan studere i detalj over de neste sidene, levner oss ingen tvil. Intel Core i9-9900K er en meget potent prosessor som i flere disipliner deler ut dugelig med dask til de fleste CPU-er vi kjenner til.

CPU-musklene vi disponerer minner oss i hovedsak om den tikjernede Core i9-7900X som kostet ti høvdinger da vi testet den for femten måneder siden. Den nye Core i9-9900K gir oss noe i nærheten av samme flerkjernet ytelse til litt over halve prisen. Og den er kjappere under enkeltkjernet og blandet bruk.

I tillegg skal det nevnes at prosessoren også har integrert grafikkdel, noe vi hverken finner på Intels ekstremprosessorer eller de beste CPU-ene fra AMD. For mange vil likevel ikke dette ha avgjørende betydning, ettersom de fleste som plukker en prosessor i denne ytelsesklassen uansett ønsker å pare den med et dedikert grafikkort.

8 kjerner, 16 tråder og høy klokkefrekvens.

Om alt dette betyr at prosessoren bør være på «må ha»-lista di er vi dog ikke så sikre på. For spill er det stadig slik at du heller vil putte litt ekstra penger i et bra grafikkort fremfor å blakke deg på den aller grommeste CPU-en i butikken.

I de aller mest kjerne- og trådsultne applikasjonene er det dessuten fremdeles AMDs Threadrippere som dominerer. Tolvkjernede Ryzen Threadripper 1920X er faktisk også en drøy tusenlapp rimeligere enn Core i9-9900K.

Husk bare at hovedkort for Threadripper-plattformen ikke er spesielt rimelige de heller, så det er ikke sikkert det er noe å spare her når alt legges sammen.

Og så er det slik at full belastning av en åttekjernet prosessor over tid ikke er noe som skjer så ofte i daglig, vanlig drift. Derfor kommer også Core i9-9900K bedre ut i tester med blandet bruk.

Konklusjon

Intel Core i9-9900K er den heftigste prosessoren vi kjenner til som er ment for det generelle forbrukermarkedet. For få år siden måtte du tatt steget over i ekstremklassen og betalt det tredobbelte for ytelse av dette kaliberet.

Dette er prosessoren for deg som ønsker den aller beste allrounderen i sin klasse og er villig til å betale for det. Husk å ta med en god kjøleløsning i regnestykket – både prosessoren og ørene dine fortjener såpass, spesielt dersom du går med overklokkingsplaner.

Betyr det at vi anbefaler Core i9-9900K til de fleste? Niks. Intel markedsfører til dels denne som «verdens beste gamingprosessor», men den kjøper vi ikke. For de aller fleste spill vil du ikke merke forskjell på om du har denne, en av lillebrødrene Core i7-9700K eller Core i5-9600K, toppmodeller fra eldre generasjoner eller for den saks skyld en nyere AMD-prosessor.

For ihuga gamere anbefaler vi derfor heller å jenke seg litt på prosessoren og heller plukke et bedre grafikkort.

Med litt mer fokus på flerkjerneytelse må vi også trekke fram AMDs Ryzen-toppmodell 2700X. Core i9-9900K er riktignok jevnt over kjappere, men Ryzen-prosessoren er desto rimeligere – eller gir deg «mer ytelse for pengene» må vi kunne si.

For akkurat nå er nemlig Intels nye topprosessor svært vanskelig å få tak i, med stort sett tomme butikkhyller selv tre uker etter slippdato. Dette har fått folk til å betale overpris for å sikre seg et eksemplar.

Vi kan forstå det. For en del mennesker spiller noen tusenlapper til eller fra ingen rolle så lenge man ender opp med noe som akkurat der og da kan betraktes som det heftigste på markedet i sin klasse.

Det er nettopp denne posisjonen Intel nok en gang har tatt med Core i9-9900K.

Har AMD planer om å svare på dette?
Vi har ennå ikke sett noen Ryzen 7 2800X >>>

Core i9-9900K
9
Imponerende

Core i9-9900K

sitat"Byr på «allround ekstremytelse» til noe i nærheten av normalpris."
annonse
Intel Core i9 9900K 3.6GHz Socket 1151-2 Box without CoolerI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no