På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Bildekvalitet nesten på nivå med toppmodellen, men 10 000 kroner billigere
Vi tester modellen som egentlig ikke skulle komme til Norge.
Innhold
Samsung viste tidligere i år at LCD-teknologien er langt fra død eller utdatert sammenlignet med OLED-teknologien, med sin nye toppmodell Q9FN. Denne koster imidlertid flesk.
I USA har de en stund hatt mulighet til å heller velge den billigere Q8-modellen, som også har et direktebelyst panel. Her på berget har vi «kun» hatt en kantbelyst utgave av denne serien, nemlig Q8FN – frem til nå.
Nå har Q8DN, som modellen heter, funnet veien til norske butikkhyller – og til vår testlab. Prisen ligger cirka 10 000 kroner under hva du må ut med for Q9FN. Og den er faktisk i skrivende stund rimeligere enn sin lillebror Q8FN.
Har ikke alle finessene til storebror
Når du pakker ut Q8DN finner du en stilren og enkel TV uten noen form for spradende lys eller rammer. En enkelthet vi synes passer denne skjermen godt, hvor kun smale rammer «holder» bildet på plass. Den innerste delen er sort, mens den ytre delen er børstet aluminium.
Dette er ikke noen syltynn skjerm, hovedsaklig på grunn av typen belysning som denne modellen bruker. Likevel snakker vi kun noen få centimeter også i dybden. Baksiden er i sort plast, og har et mønster som får den til å se ut som den er laget i børstet metall.
Én ting du raskt vil se at denne modellen ikke har, er den tynne kabelen og One Connect-boksen som for eksempel Q9FN har. Det betyr altså at du kobler til enheter og strøm på tradisjonelt vis på baksiden av TV-en, og ikke via en egen, dedikert boks som sender alt videre, inkludert strøm, i en nesten «usynlig» kabel.
Denne modellen fokuserer mer på bildekvalitet enn den «vanlige» Q8-modellen, som har et hvassere design enn hva tilfellet er med Q8DN, i tillegg til One Connect . Så du får ikke i pose og sekk med noen av dem, hvor du altså må veie bildekvalitet mot design og One Connect-løsningen om du står mellom de to Q8-alternativene.
En annen ting det kan være greit å være klar over, er at føttene til denne TV-en sitter plassert kanskje langt ut på sidene av skjermen. Det betyr at du trenger et bord som er bredt nok.
Fortsatt kongen på haugen av brukervennlighet
Samsung har i flere år brukt Tizen som sin plattform på TV-fronten, og det fortsetter de også med i denne modellen. Det betyr kort fortalt at du får den beste brukeropplevelsen på markedet, sammen med LGs WebOS-løsning.
Selskapet har brukt mye tid på finpusse dette systemet de siste par årene, og jobben som er lagt ned har resultert i et meget enkelt og smart grensesnitt med mange hendige funksjoner.
Blant annet vil TV-en i det aller fleste tilfeller automatisk gjenkjenne enheter du kobler til den, og ikke minst la deg styre enhetene med fjernkontrollen som følger med skjermen. Det betyr at du for eksempel kan bruke en Apple TV med Samsung sin kontroll.
Når du trykker på hjemknappen på kontrollen får du opp en startrekke nederst på skjermen som viser de mest populære funksjonene og appene som brukes. Markerer du for eksempel Netflix-appen, vil du få opp en ny rad over den første som viser hvilke filmer og programmer du sist så via appen – og du kan klikke deg rett inn for å se videre.
Kontrollen har minimalt med knapper, og jobber sammen med TV-en om å gi deg en ryddig og enkel opplevelse der skjermen har mer enn nok krefter til å starte apper meget raskt.
Grei ut av esken
Skjermen er forhåndsinnstilt på bildemodusen Standard, og denne er som vanlig noe bedre enn Dynamisk-modusen, men likevel langt fra det beste valget.
Standard gir nemlig et bilde med et kjølig preg, med en lysstyrke som er i overkant kraftig. Enda mer tydelig blir disse tingene om du hopper over til Dynamisk, hvor for eksempel en fotballbane ser nærmest selvlysende ut.
Likevel er det moduser som er gode også. Den beste av dem alle er Film, som på omtrent alle TV-er fra Samsung vi har testet de siste årene. Med denne modusen får du langt mer riktige farger og lys, og selv om bildet kan oppleves litt «slapt» når du hopper ned fra Standard første gang, vil du se at det stemmer om du prøver å slå tilbake til noe annet etter en stund.
Det skal også nevnes at Standard-modusen slettes ikke er så verst når du ser på innhold med HDR.
- Les også: Vi har testet LGs billigste OLED
Meget god bildekvalitet
Skal du ha det aller beste ut av denne skjermen må du likevel justere bildet noe.
Hvilke innstillinger vi endte opp med å bruke kan du se i bildekarusellen nederst i artikkelen.
Ferdig kalibrert er dette en TV som gjør det veldig godt – spesielt til å ha et LCD-panel.
Resultatet kommer mye takket være en mer presis bakbelysning, som resulterer i et solid sortnivå som nesten er på samme høyde som hos toppmodellen Q9FN. Likevel er det naturlig nok et stykke igjen før den klarer å tukte en OLED-TV når du ser på innhold i et helt mørkt rom.
Med lyset på er imidlertid ikke forskjellen så slående som du kanskje skulle tro. Faktisk heller ikke om du har dimmet ned lyset mye i rommet.
Om vi sammenligner bildet med Q9FN så har ikke Q8DN like mye lysstyrke å skilte med, selv om den likevel måler rundt 1800 nits på det meste. Det betyr at storebroren fremstår enda mer intens mens du ser HDR, men fortsatt må vi si at Q8DN også leverer et meget godt resultat også her.
Etter litt justering får vi også en jevn og fin gråskala, selv om blått preger balansen litt over 90 prosent. Fargene ved normale sendinger er ganske presise og riktig mettet, selv om storebror er et lite hakk hvassere på presisjonen.
På bevegelse takler Q8DN det aller meste godt. Det er riktignok bittelitt etterslep å spore når vi setter på en gul pendel mot en sort bakgrunn, men langt mindre enn hva vi tradisjonelt opplever med en LCD.
Når det kommer til innsynsvinkel så er denne modellen helt grei, uten at den på noen som helst måte er like god som en OLED. Bildet vaskes litt ut om du for eksempel står og ser på den ovenfra fra kort avstand, og tilsvarende om du beveger deg et godt stykke ut på sidene.
Har du en stue med mye lys i, vil denne skjermen klare seg ganske godt med tanke på gjenskinn.
Meget godt egnet til spill
Samsung har tatt tak i mulighetene for å spille på en TV, spesielt i år. Vi testet flere modeller som har hatt lav inputlag, noe som gjør dem til et godt alternativ for den aktive spilleren.
I Standard-modus viser måleren vår et resultat på 86 millisekunder. En trend vi har sett på alle modellene vi har testet fra selskapet i år. Om du aktiverer spill-modusen, sniker tallet seg ned til under 15 millisekunder i 1080p-oppløsning. Det er mer enn godkjent.
Samtidig har skjermen støtte for FreeSync, hvilket betyr at du kan få samkjørt antall bilder i sekundet mellom TV-en og maskinen du spiller på – dersom maskinen har et skjermkort som støtter dette.
Kurant lyd
Samsung Q8DN er en tynn og slank TV med tanke på at den også huser all elektronikken og ikke minst et direktebelyst panel. Det igjen betyr som regel mindre plass til høyttalere.
Likevel er faktisk ikke lydkvaliteten i denne TV-en spesielt dårlig. Heller snarere tvert imot.
Spesielt er tale og de lysere tonene godt ivaretatt, mens man naturlig nok savner en del bass for at filmkvelden skal bli fullkommen. Uansett bedre enn mange andre TV-er i dag.
Oppsummering
Den nye Q8DN sklir inn mellom to av dagens Samsung-modeller; Q8FN og Q9FN. I utgangspunktet var dette en modell som ikke skulle selges her i Norden, men var forbeholdt blant annet det amerikanske markedet.
Dette er en modell for deg som ønsker et direktebelyst LCD-panel til en billigere penge enn toppmodellen Q9FN. Du sparer i øyeblikket rundt 10 000 kroner, og samtidig er den også billigere enn lillebror Q8FN.
Den har ikke like stilig design, men du får til gjengjeld en bildekvalitet som strekker seg mer mot toppmodellen enn den vanlige Q8FN-modellen. Det betyr noe av det aller beste du får kjøpt som har LCD-teknologi per i dag.
Gode alternativer
Ambilight og OLED
Philips 65POS873
Denne TV-en fra Philips er en av de beste kjøpene du kan gjøre i dag. Her får du en fullblods OLED-TV som har meget god bildekvalitet – mye takket være selskapets bildeprosessor P5.Samtidig så får du den patenterte Ambilight-teknologien, som gjør at denne TV-en skiller seg fra mange andre modeller. Denne teknologien er det mange som har sansen for, hvor du får videreført farger fra bildet til veggen bak TV-en takket være små lysdioder. Det betyr at det blir mindre stressende å se på skjermen for mange.I skrivende stund får du denne 65-tommeren for under 23 000 kroner. Les hele testen av Philips 65OLED873 her »
OLED-en som skiller seg fra andre
Sony Bravia KD-65A1
Denne OLED-modellen fra Sony har et par finesser som gjør at den skiller seg fra andre, tradisjonelle TV-er.Dette er nemlig en TV som kan minne om en gigantisk bilderamme, hvor du altså kun ser en stor overflate uten en fot under fra fremsiden. Skjermen støtter seg nemlig på en arm som er festet på baksiden av TV-en, som også huser elektronikken og en basshøyttaler.Resten av lyden kommer fra glasset på TV-en, som takket være vibrasjoner gjør at du får høre de lysere tonene rett fra skjermen. I tillegg er dette en OLED-TV som har et knakende godt bilde, mye takket være en meget habil bildeprosessor.Prisen har ramlet fra omlag 55 000 da vi testet den, til rett under 32 000 kroner i skrivende stund.Les hele testen av Sony A1 her »
Fordeler
- +Meget godt sortnivå til LCD å være
- +Enkel og ren design
- +Enkel å bruke
- +Meget lav inputlag
- +Støtte for Freesync
- +Meget presise farger
Ting å tenke på
- —Middels innsynsvinkel
- —Ingen One Connect-boks for deg som ønsker deg det