Tek.no

Test Eve Aqua

En enkel måte å gjøre vannkranen hjemme til en «smartkran»

Vi hadde ikke noe problem med å installere Eve Aqua på vår utvendige vannkran, men måtte stramme skikkelig godt for at det ikke skulle dryppe fra kranen.
Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
1 Aug 2020 06:00

Har du en stor hage vet du hvor tidkrevende det kan være å holde den fin og velstelt. Du kan komme ganske langt med en robotgressklipper som holder gresset veldressert og fint, men hvis du vil at gresset skal fortsette å være grønt og plantene friske og fine, må du vanne alt sammen jevnt og trutt.

Dette skal Eve Aqua kunne hjelpe til med. Det er rett og slett en liten boks som skal gi deg smart vannstyring, uten at det krever noen avansert installasjon eller ytterligere utstyr. Men hvor smart er den egentlig?

Eve Aqua
6.5
Helt greit

Eve Aqua

sitat"En enkel måte å automatisere vanningen i hagen"
 • Krysse av
  Veldig enkelt oppsett
 • Krysse av
  Enkelt å sette opp timeplan
 • Krysse av
  Kan automatiseres sammen med andre HomeKit-enheter
 • Krysse av
  Vann- og værsikker
 • Krysse av
  Fysisk knapp i tilfelle teknikken feiler
 • Bytt
  Støtter bare HomeKit og ingen andre standarder
 • Bytt
  Begrenset rekkevidde
 • Bytt
  Mister av og til kontakt med mobil og/eller hjemmesentral
 • Bytt
  Kan ikke justere intensitet

Enkel installasjon

Eve Aqua ser rett og slett ut som en ganske enkel boks ved første øyekast. Én knapp på framsiden lar deg fysisk skru den av og på, og løfter du hele det svarte dekselet opp finner du plass til to AA-batterier som følger med i pakken.

Aqua lar seg enkelt feste på den utvendige vannkranen vår, og før vi kobler til vannslangen på undersiden. Det følger med adaptere for at den skal fungere på de fleste typer slanger, men standardvariantene fungerte fint for oss. Vi måtte stramme litt ekstra i koblingen mot vannkranen for å unngå at det dryppet, men etter at vi gjorde dette den første gangen har det forblitt stramt og lekkasjefritt siden.

Aqua er værbestandig og tåler vannsprut, men har du den stående fritt ute bør du ta den inn om vinteren for å unngå at den fryser.

Resten av oppsettet fortsetter å være like lett, noe som også kan skyldes Eve Aquas åpenbare begrensninger. Denne dingsen fungerer nemlig bare med Apple HomeKit, og ikke åpne standarder som Z-Wave eller Zigbee, noe vi ser på som et åpenbart minus.

Oppsettet av Aqua gikk raskt og enkelt, og bestod mest av å scanne en QR-kode og trykke seg igjennom et par skjermbilder.
Niklas Plikk, Tek.no

Den bruker Bluetooth for å kommunisere, enten det er direkte til mobilen din eller via en Apple TV eller HomePod for å snakke med resten av hjemmet ditt. Dette har et par utfordringer når det kommer til rekkevidde, men det kommer vi tilbake til.

Du trenger bare å installere Eve-appen - fellesappen for alle smartprodukter fra selskapet - og følge et par veldig enkle steg. Homekit-produkter er generelt svært enkle å koble til smarthjemmet ditt, og pares raskt ved hjelp av å lese av en QR-kode. Deretter bestemmer du hvilket «rom» Eve Aqua befinner seg i og hva den skal hete. Siden systemet mitt generelt er litt språkagnostisk gikk jeg for å kalle rommet «Outside», og beholdt produktnavnet som navn.

Styr med app og stemme

Så fort du er gjennom det første oppsettet får du oversikt over de ulike funksjonene appen og dingsen kan by på. Du kan fint styre den utelukkende fra Apples Hjem-app, men da får du bare tilgang til de enkleste funksjonene. Den mest grunnleggende funksjonen er naturligvis at du kan skru av og på vannet via appen, og dermed også med stemmen din via taleassistenten Siri.

For eksempel kan du be Siri om å skru på vannet ved å si «Turn on the water». Det tar et par sekunder før kommandoen faktisk blir forstått, videresendt og utført, men så går vannet på. Hvis du har en Apple TV (eller en HomePod) som fungerer som en hub i hjemmet kan du gjøre dette fra hvor som helst i verden, men du kan også styre Aqua via bare Bluetooth når du er i nærheten av den.

Det er i Eve-appen du får tilgang til all funksjonaliteten Aqua har å by på.
Niklas Plikk, Tek.no

Eve Aqua gir fra seg en ganske tydelig lyd hver gang den skrur vannet av eller på. Vi tenkte først at dette ville være litt irriterende, men i praksis har det vært en grei bekreftelse på at den faktisk gjør som man ønsker.

Selv om dette er den enkleste funksjonen i hele appen har vi faktisk endt opp med å bruke den ganske mye i sommer. Vannkranen er litt bortgjemt på tomten, og det har vært fint å bare kunne be Siri om å skru på vannet, plukke opp vannslangen som har ligget ute, og begynne å vanne planter her og der. Dette bringer oss også videre til neste funksjon, nemlig automatisk stenging.

Som standard skrur Aqua automatisk av vannet etter 10 minutter, men dette kan man justere hvis man vil ha lenger vanning. Dermed var vi sjelden nødt til å si fra om at vannet burde bli skrudd av, ettersom det skjedde automatisk. Ganske kjekt.

Merk at det ikke er mulig å justere intensiteten på vannstrålen, her er det alt eller ingenting. Du kan naturligvis skru ned intensiteten på vannkranen du har koblet den til, men det ødelegger jo poenget litt med en smartkran.

Batteritiden ser ut til å være helt strålende. I løpet av et par måneder står batteriindikatoren fortsatt på 100 prosent, selv om den har vært aktivert daglig.
Niklas Plikk, Tek.no

Timeplan og daglig vanning

For de aller fleste er det nok muligheten til å sette opp en timeplan for vanningen som vil være den mest nyttige funksjonen Eve Aqua har å by på. Dette er svært enkelt gjort i appen.

I Eve-appen setter du rett og slett opp hvilke tidsrom du ønsker at Aqua skal aktiveres, også er det opp til deg hva du kobler til i den andre enden. For eksempel kan du koble slangen til en vannspreder som du plasserer midt i hagen, og hver dag klokka 6 om morgenen kan den vanne hagen i et antall minutter. De sier tross alt at det er best å vanne hagen om morgenen for å minske fordamping.

I appen kan du se et anslag på hvor mye vann du pumper ut, og en oversikt over hvilke dager du har brukt mest vann.

Med Eve Aqua koblet til vannkranen kan du få full kontroll over vanningen ute.
Niklas Plikk, Tek.no

I tillegg til å sette opp en fastsatt timeplan for vanning, kan du også automatisere Eve Aqua ved hjelp av HomeKit-tilkoblede «regler» og «scener». Dette forutsetter at du har litt flere dingser knyttet til smarthjemmet ditt, slik at du for eksempel kan bruke dataen fra en vannsensor eller et termometer til å avgjøre om Aquaen skal skru seg på eller ikke.

Her er du nok en gang begrenset til andre HomeKit-dingser, ettersom Eve Aqua ikke engang har støtte for såkalte IFTTT-triggere. En ny funksjon lar dog Eve Aqua vurdere om den skal vanne basert på værmeldinger, slik at den stopper hvis det er meldt regn, noe vi synes er en fin detalj.

Timeplanen lagres for øvrig på enheten, og ikke i nettskyen et eller annet sted. Det vil si at den vil følge de gitte planene uansett om nettet skulle falle ut. Det liker vi, spesielt siden nettilkoblingen virker å være ett av de svakeste punktene ved Eve Aqua.

Begrenset rekkevidde

Som vi nevnte tidligere bruker Eve Aqua Bluetooth for å snakke med mobilen eller nettverket ditt. Dette opplevde vi ved flere tilfeller som begrensende, da vi ikke alltid klarte å få kontakt med den.

Det er flere måter å utvide avstanden du kan kommunisere med Aqua på, utover bare med mobilen din. Har du en Apple TV, en iPad eller en HomePod i hjemmet, vil den kunne fungere som en «Hub». Så lenge Aqua er fysisk nært nok til denne huben for å kunne kommunisere med Bluetooth, kan du styre den fra hvor som helst i verden.

Vi har en Apple TV koblet til TV-en i stua som er omtrent fire meter i luftlinje fra vannkranen vi koblet Aqua til, og som burde gi oss full kontroll over Aqua uansett hvor vi er. Men med tykke vegger av betong mellom de to enhetene var det ikke alltid like lett.

Flere ganger fikk vi ikke kontakt med enheten via mobilen, selv om vi var utendørs og kanskje 10 meter unna. Det er vanskelig å si om dette skyldes et krevende miljø i bare vårt hus, eller om det er et problem med selve enheten. I snitt vil vi kanskje anslå at hver tiende gang vi forsøke å få kontakt med den, fikk vi beskjed om at den ikke kunne bli oppdaget av verken Apples Hjem-app eller Eve-appen. Dette ble enten løst ved å bare vente, eller ved å skru den på manuelt.

Man kan utvide rekkevidden ved å kjøpe en Eve Extend, som fungerer som en liten mellomstasjon mellom Aqua og Wifi-nettet ditt. Den vil motta Eves Bluetooth-signal og kommunisere videre via WiFi, litt som Apple TV-en, og kunne potensielt ha gjort opplevelsen vår bedre og mer stabil. Dette testet vi dog ikke.

Aqua ser helt enkelt ut som en boks med en liten av/på-knapp.
Niklas Plikk, Tek.no

Konklusjon

Eve Aqua gir deg en god og enkel måte å kontrollere vanningen av hagen din på. Du kan sette opp en drøss av forskjellige timeplaner for vanning i appen, du får oversikt over hvor mye vann du bruker og det hele kan styres via stemmen din. For mange vil dette være nok til å gjøre Eve Aqua til et godt kjøp.

Men Eve Aqua koster nesten tusen kroner, og kommer med en rekke begrensninger du bør være klar over.

Rett ut av boksen er det største problemet at Aqua kun fungerer med Apples HomeKit, og ikke åpne standarder som andre systemer kan snakke med. For deg som allerede har Apple-dingser er ikke dette er problem, men det setter en umiddelbar brems for alle andre. For eksempel hvis du styrer det meste via en Google Home Hub eller Samsung SmartThings Hub.

Vi hadde også litt problemer med tilkoblingen. Skjønt, skal du hovedsakelig bruke Eve Aqua til å sette opp automatisk vanning av plenen med enn vannspreder vil du neppe merke dette, men hvis du har planer om å styre vanningen hver eneste dag fra mobilen, vil du nok til tider merke at den ikke responderer. Det gjorde i hvert fall vi.

Eve Aqua
6.5
Helt greit

Eve Aqua

sitat"En enkel måte å automatisere vanningen i hagen"
 • Krysse av
  Veldig enkelt oppsett
 • Krysse av
  Enkelt å sette opp timeplan
 • Krysse av
  Kan automatiseres sammen med andre HomeKit-enheter
 • Krysse av
  Vann- og værsikker
 • Krysse av
  Fysisk knapp i tilfelle teknikken feiler
 • Bytt
  Støtter bare HomeKit og ingen andre standarder
 • Bytt
  Begrenset rekkevidde
 • Bytt
  Mister av og til kontakt med mobil og/eller hjemmesentral
 • Bytt
  Kan ikke justere intensitet
annonse

Les også