Tek.no

Test

Lettvint og morsomt

22 Nov 2008 13:00

En mann later som han er synsk, og hjelper politiet med vanskelige saker. Høres det ut som en dårlig vri på noe vi har sett før? Ja. Fungerer det likevel? Ja, faktisk.

Synsk

Shawn Spencer er sønn av en politimann, og har hele sitt liv blitt utfordret av sin far til å ha full kontroll over alt som skjer rundt seg. Det spiller ingen rolle hva du måtte gjøre, alt lagres i hodet hans og brukes til å nøste opp uløste gåter og hemmeligheter. Han tilbyr stadig ekspertisen sin til politiet og når han for n-te gang treffer blink, så begynner de å mistenke at han har noe med lovbruddene å gjøre. Politiet nekter å tro på den naturlige forklaring, så Shawn blir nødt til å ta på seg rollen som synsk og blir avdelingens faste forbindelse til "den andre siden".

Humoristisk

Sjangermessig kan serien sies å være krim med lystige undertoner. Den spiller mye på humor og treffer ofte med det den prøver på. Det er som en glad-versjon av "C.S.I.", der jakten på svaret skal være like morsomt som det er spennende.

Plottene som blir servert er derimot ikke særlig kompliserte, og når en etter noen episoder begynner å komme inn i tankegangen, så er det ikke så fryktelig vanskelig å resonnere seg frem til hvem som er morderen. Serien er også fylt med logiske brister og enorme tilfeldigheter som noen ganger virkelig kan irritere. Når dette er sagt så er det likevel ikke selve plottene som får serien til å flyte såpass godt som den gjør, det er den gode stemningen.

Tospann

Mye av æren for seriens suksess skal gis til de to hovedrolleinnehaverne. For selv om karakterene deres er hentet ut fra TV-lagerets stereotypeavdeling, så klarer de å presse nok originalitet ut av de til at det likevel føles friskt.

James Roday har rollen som det eksentriske tulle-mediumet Shawn Spencer. Karakteren i seg selv er det ikke noe spesielt med. Han er en typisk "free spirit", og gjør alltid som han vil selv om det innebærer å tøye reglene noe. Roday klarer å føre noe uskyldig og enkelt inn i rollen, noe som gjør at troverdigheten holder seg selv i de meste absurde situasjonene. Samtidig er han morsom nok til å holde fanen som seriens hovedkilde for latter.

Dulé Hill spiller Shawns bestevenn, Gus, en rolle som også er basert på ting vi har sett siden TV-ens barndom. Han er Shawns rake motsetning, den som tenker i konsekvenser og prøve å holde igjen når ting begynner å bli ille. Hill mestrer denne rollen ypperlig, men har samtidig nok særpreg som skuespiller til at karakteren går fra å være et surt oppstøt, til noe egenrådig og langt mer tålelig.

Konklusjon

"Pysch" er en humoristisk krimserie som kan være vel verdt å sjekke ut. Den spiller på mange klisjéer, men er akkurat godt nok gjennomført til at det likevel føles friskt. Hovedrolleinnehaverne gjør en god jobb, og selv om plottene ikke alltid er like stødige, så er det godt nok til at det fungerer som underholdning.

annonse