Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair VX450W

Introduksjon

Corsair er en kjent aktør på minnemarkedet, og det foregikk ikke ubemerket for seg da de for et års tid siden lanserte sine første strømforsyninger. Deres HX-serie ble hedret verden over, og det er nå på sin plass med en ny serie.

I dag skal vi ta en titt på en av de to strømforsyningene i Corsairs VX-serie. Strømforsyningene er spesifisert til henholdsvis 450 og 550 W.

Corsair kan friste med et godt rykte, fem års garanti og 24/7 support. Forventningene stiger i det vi setter VX450W på vår testbenk.

Takk til Corsair som sendte produktet til test

Spesifikasjoner

Mer informasjon om denne strømforsyningen, og andre strømforsyninger fra Corsair, finner du på deres produktsider.

Corsair VX450W -
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 140 mm
TesterHi-Pot, Burn-In
GodkjenningerUL, TUV, CB, CE, RoHS, CCC, PCT, FC
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
90-264 V9 A50-60 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V-20,0 A--50 mV
+5 V-20,0 A--50mV
+12 V1-33,0 A--120 mV
-12 V-0,8 A--120 mV
+5 Vsb-2,5 A--50 mV
DC UT+3,3 V+5 V+12 V+12 V2+12 V3+12 V4-12 V+5 Vsb
Strøm20 A20 A33 A---0.8 A2.5 A
Totalt Effekt Ut130 W-396 W---9.6 W12,5 W
450 W--------

Tilbudet av strøm på de ulike linjene er akkurat hva man kan forvente i forhold til størrelsen til strømforsyningen. VX450W har en enkel +12 V-linje. Dette betyr i praksis at man får et mindre tap i ampere - noe man ville fått om det var flere linjer. På en annen side, så bryter dette med punkt 1.2.1 og 1.2.3 i ATX 2.2-standarden.

ATX8-pin +12 VAUXPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin10101662

Kontaktsortimentet til strømforsyningen er helt grunnleggende, og ikke mer enn hva man faktisk trenger. Noen vil kanskje stusse på at det kun er én 6-pin PCIe-kontakt, men med tanke på at strømforsyningen er på 450 Watt, skulle du ikke trenge flere. Om du velger å gå for 550 Watt-modellen, vil du få med en 6+2-pins PCIe-kontakt fremfor en enkel 6-pins PCIe-kontakt.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt61 cm61 cm61 cm-61 cm45 cm45 cm-
Andre punkt-----63 cm63 cm-
Tredje punkt-----81 cm81 cm-
Fjerde punkt-------99 cm

Lengden på kablene til VX450W er helt grei. Den har opptil fire tilkoblingspunkter, noe som som fort kan bli en uting. Men, den eneste kontakten vi finner på det fjerde punktet, er en FDD-kontakt. Tatt i betraktning hvor sjelden denne benyttes, skal vi ikke legge oss opp i det.

Med tanke på at strømforsyningen er rettet mot mainstream-markedet, skulle vi nok kanskje ha sett at strømforsyningen hadde hatt modulære kabler. På en annen side ville nok dette økt prisen noe.

En nærmere titt

Strømforsyningen er lakkert i matt sort, akkurat den samme fargen som Corsairs HX-serie. I topplokket finner vi en vifte på 120x120 mm. Esken strømforsyningen leveres i er helt normal, og står også i stil med Corsairs tidligere produktesker for strømforsyninger. Selve strømforsyningen ligger i et enkelt nett.

Corsair har som vanlig valgt en vifte fra ADDA, denne gangen modellen AD1212MB-A71GL. Den kan flytte 80 CFM ved 2050 RPM med et støynivå på 36,6 dBA. Viften er meget lik den vi fant i Corsair HX620, men sistnevnte spinner med et litt høyere turtall og flytter dermed litt mer luft. Corsair har valgt å montere gummiforinger i skruehullene, noe som skulle fjerne de siste små vibrasjonene.

I likhet med hva vi fant på Chieftec Turbo-series CFT-750-14C finner vi også her en plastplate som dekker til deler av viften. Denne platen er montert nærmest luftehullene i front av strømforsyningen, noe som betyr at all luften fra viften først vil bli presset bakerst i strømforsyningen før den slippes ut. Hvor mye dette hjelper, og om det skapes mer støy med en slik plastplate på plass, skal vi senere finne ut.

Innvendig ligner ikke VX450W så veldig mye på storebroren HX620W. Strømforsyningen har tre kjøleribber i sortlakkert aluminium - en til sekundærsiden, en til primærsiden og en til den aktive PFC-kretsen.

Kondensatorene vi finner er av høy kvalitet. Corsair reklamerer med "Japan Made Capasitors", noe de også er. På primærsiden finner vi en kondensator fra Hitatchi. Vanligvis er primærkondensatorene en temperaturterskel på 85°, men her finner vi en kondensator som er oppgitt til hele 105°, noe som omtrent er industriell standard. Kondensatorene på sekundærsiden er fra Chemi-Cons KZE-serie. Meget bra!

Designet strømforsyningen baserer seg på "Double forward switching circuitry"-teknikken, noe som er en av de mest vanlige metodene for "switchingen" i switch-mode strømforsyninger. Dette er overhodet ikke negativt - metoden fungerer meget bra.

Resultater - Spenninger

Resultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Vi har nylig fått nye testrutiner. Vi anbefaler alle å lese om de nye rutinene for en grundig forklaring på hvordan vi tester strømforsyninger.

Spenninger

Som alltid starter vi med lav belastning, som i meget få tilfeller er realistisk for praktisk bruk, men gir et godt inntrykk av hvordan strømforsyningen oppfører seg fra et lavt stadium.

Ikke overraskende er alt godkjent ved så lav belastning. Noe urolig er vi dog når vi ser at +3,3V-linjen allerede ved så lav belastning avviker med 2,7 %.

Ved 200 Watts belastning finner vi heller ingen betydelige avvik på verken +12 V- og +5 V-linjen. +3,3 V-linjen plasserer seg derimot akkurat 3 % fra sin ideelle verdi.

Med en belastning på 300 W ligger +5 V-linjen nå 3 % fra sin ideelle verdi, mens +3,3 V-linjen nå avviker med 3,6 %. +12 V-linjen er fortsatt upåklagelig.

Nær strømforsyningens maksimale utgangseffekt avviker samtlige linjer et par hakk mer enn tidligere, men fortsatt er ikke noen linjer nær grensen for 5 % avvik.

Når vi belaster strømforsyningen med dens maksimale utgangseffekt avviker +12 V-linjen med 1,58 %, +5 V-linjen med 4,4 % mens +3,3 V-linjen nå ligger 4,2 % fra sin ideelle verdi. Dette er ikke de beste verdiene vi har sett, men tatt i betraktning at dette er en strømforsyning rettet mot mainstream-markedet, har dette liten praktisk betydning for brukerne.

 +12 V+5 V+ 3,3 V
100 W0,42 %-1,00 %-2,70 %
200 W-0,08 %-2,00 %-3,00 %
300 W-0,75 %-3,00 %-3,60 %
400 W-1,25 %-3,80 %-3,90 %
MAKS-1,58 %-4,40 %-4,20 %

Resultater - Rippel

Rippel

Vi har målt rippelen ved de samme stadiene som vi målte spenningen. Først ut er som vanlig +12 V-linjen.

Ved laveste belastning finner vi en rippel på ikke mindre enn 18 mV, mens vi ved maksimal belastning finner en rippel på 48 mV. Sistnevnte er også den høyeste verdien vi finner igjennom testingen, noe som utgjør en meget god rippel på +12 V-linjen.

Vi flytter blikket over på +5 V-linjen, og finner en rippel på 13 mV ved laveste belastning. Ved strømforsyningens maksimale utgangseffekt er rippelen ikke mindre enn 12 mV. Dette er også de maksimale tallene vi finner under testing.

Sistemann ut i ilden er +3,3 V-linjen, og den skuffer ikke. Ved laveste belastning er ikke rippelen høyere enn 12 mV, mens den ved maksimal belastning ligger så lavt som 15 mV. Dette er meget gode tall!

Resultater - Effektivitet og verdi

Effektivitet

Effektmålingene er gjort mens vi testet strømforsyningen, ved de samme stadiene vi måler spenning og rippel. Dette betyr at grafen ikke nødvendigvis er nøyaktig ved alle gitte verdier.

Corsair VX450W har et meget høyt effektivitetsnivå, som ligger godt over 90 % mer eller mindre hele veien. Ved laveste målte belasting ligger effektiviteten på 87,9 %. Den høyeste effektiviteten vi finner er ved 400 Watts belastning, hvor effektiviteten ligger på hele 91,2 %. Det er svært bra!

Krone per Watt

Krone per Watt er en graf som kun forteller oss hva hver enkelt Watt koster, uavhengig av andre kriterier. Dette forteller deg noe om prisen på strømforsyningen, i forhold til en strømforsyning som kanskje bare har halve effekten.

I skrivende stund har VX450W en prislapp på 609 kroner, noe som betyr at hver enkelt Watt koster 1,36 kroner. Dette er meget billig!

I bruk

I bruk

Corsair VX450W har standard fysikk, og byr ikke på noen problemer under installering.

Strømforsyningen har helt normale, sorte, kabelstrømper fra topp til tå. Som forventet sitter disse meget godt, og vil nok neppe løsne med det første.

Corsair har som vanlig valgt en vifte fra ADDA, noe som viser seg og være et godt valg. Viften er meget stillegående, nært det som praktisk sett kan defineres som lydløst. Vi har dessverre ikke en standardisert testbenk for støymålinger, men hvis vi tar en titt på grafen Corsair bruker for støynivå, tror vi at denne stemmer ganske bra.

Som vi nevnte tidligere, har Corsair valgt å dekke til deler av viften med en plastplate. Vi fjernet denne en periode under testing, men opplevde ingen endringer i verken støynivå eller temperatur.

Konklusjon

Corsair leverer her en stilren strømforsyning av god kvalitet. Den har ikke de største kraftreservene, men med den lave prisen bør den være svært velegnet for brukere med mer moderate krav til effekt.

+12 V-linjen til strømforsyningen er helt upåklagelig. +3,3 V- og +5 V-linjen avviker med henholdsvis 4,2 % og 4,4 %. Dette er som tidligere nevnt ikke det beste vi har sett, men for mainstream-brukerne har dette liten, om noen, praktisk betydning.

Rippelen til VX450W er noe av det bedre vi har sett. +3,3 V- og +5 V-linjene er meget stabile ved et lavt nivå. +12 V-linjen ligger også lavt, men øker noe under belastning, og ender til slutt opp på 48 mV. Dette er meget gode tall - langt under hva som er satt som maksimal grense fra ATX 2.x- standarden.

Strømforsyningen er meget energieffektiv og holder seg faktisk over 90 % store deler av veien. Dessuten har den har mange godkjenninger, flere enn hva det stilles krav til i EU. Støymessig legger strømforsyningen seg meget lavt, nær det som i praksis blir lydløst.

Prisen på Corsair VX450W er i skrivende stund rett over 600 kroner. Velger du å gå for storebroren, som har 100 ekstra Watt å by på, må du utrolig nok ut med nesten det dobbelte. Dette gjør HX620W til et billigere valg om du ønsker mer enn 450 W.

Med en lav rippel, meget lavt støynivå, høy energieffektivitet og helt greie spenninger, anbefaler vi denne strømforsyningen på det varmeste til deg som ikke har behov for enorme mengder effekt.

Corsair VX450W

+ Meget stillegående
+ God +12 V-linje
+ Billig
+ Meget energieffektiv
+ Kjølig

- Litt dårlig +5 V-linje
- Litt dårlig +3,3 V-linje

annonse