Tek.no

Test

Test av Kodak EasyShare DX4900

Martin Lexow Wirak
26 Juli 2002 11:53

Introduksjon

Jeg har tidligere fotografert mye med et Kodak DC4800 kamera. For noen år siden var dette toppmodellen til Kodak, og en relativt avansert sådan. Kodak DX4900 er den nåværende toppmodellen til Kodak, men det er åpenbart at Kodak i mellomtiden har forandret filosofi.

Kodak DX4900 henvender seg ikke til avanserte brukere, men er et svært brukervennlig og enkelt kamera. Kameraet er strippet for avansert funksjonalitet. Som testen vil vise, er kameraet tilnærmet perfekt for barnefamilier og andre som i dag fotograferer analogt med et enkelt kompaktkamera - men som nå vurderer å gå over til digital fotografi. Vi vil snart forklare deg hvorfor.

Konstruksjon

Kameraet er flott å se på, og det er ikke noe spesielt ved utseendet som skulle tyde på at dette er et rimelig kamera. Dette førsteinntrykket forsvinner imidlertid etter at man har brukt kameraet en liten stund.

Det første som slår en er at knappene gir en billig følelse. Når man trykker på knappene gir ikke lyden eller motstanden kvalitetsfølelse. På toppen av kameraet er det plassert et hjul der man har tre valg; diverse innstillinger, opptaksmodus og bildevisnings-modus. Dette hjulet er for lett å vri rundt, det kan lett vri seg under transport, med mindre man frakter kameraet i en bæreveske. Dette hjulet gir en følelse av dårlig kvalitet.

Man skrur på kameraet ved å skyve opp linselokket. Det er fint at det er et automatisk linselokk, men det burde være mulig å se på bildene uten å åpne linselokket.

På mitt eksemplar virket lyden av objektivet som beveget seg ut av kamerahuset grei nok, men når man skrudde av kameraet slik at objektivet gikk inn igjen kom det en skurrelyd - nesten som om det skulle være sand i maskineriet. Det kan hende at denne ulyden var en feil med mitt testeksemplar, men jeg synes likevel at dette var illevarslende.

Luken til CompactFlash minnekortet virket også "billig". Det skal imidlertid godt gjøres at denne går i stykker med mindre man skifter minnekort ofte. Det vil neppe målgruppen gjøre.

Kameraet virker solid nok, jeg tror at man kan ha det i mange år hvis man behandler det forsiktig. Det er ikke noen deler som umiddelbart ser ut til å skulle gå i stykker.

Kameraet er helt greit å holde i, men zoomen er dårlig plassert. Man må anstrenge tommelen for å operere denne, og man vil da ikke ha et like solid grep om kameraet. Løsningen til f.eks. Canon PowerShot G2, der zoomen er plassert ved utløserknappen, er langt å foretrekke.

Man kan ellers nå alle knappene på kameraet med høyrehånden - som kameraer flest kan det ikke betjenes utelukkende med venstre hånd. Når kommer det første kameraet for kjevhendte?

Les også