Tek.no

Test

Samsung G600

G600 er både tynn, smal og elegant. (Alle foto: Einar Eriksen)
Einar Eriksen
30 Nov 2007 13:09

Design, skjerm og menyer

Tastaturet er greit å bruke om du ikke har så veldig store fingre.
Minnekortsporet er plassert på høyresiden av telefonen.

Samsung G600 er en liten skyvetelefon i kjent Samsung-stil. Under panseret finner du et kamera som tar bilder i oppløsninger inntil fem megapiksler, og det er nok det som får flest til å slå opp øynene. Og vi liker selvsagt kombinasjonen stort kamera og liten mobil.

Tidligere har bare sett så høye kameraoppløsninger i Nokia N95 og Sony Ericsson K850i, som begge er både større og dyrere enn G600.

Slim slider

Utenpå esken til Samsung G600 står det "slim slider", så det er ikke noen tvil om at design står i fokus.

Telefonen er verken bred eller tykk, selv om den er langt ifra så slank som for eksempel Sony Ericsson W880i eller Nokia 6500 Classic.

At den ikke er av de mest anorektiske mobilene, gjør at den ligger godt i hånden.

G600s størrelse er ikke til noen bry enten den ligger i skjorte- eller bukselomma.

Tastesettet til G600 ligger skjult under skjermen, og du skyver opp skjermen når du trenger å skrive.

Kameralisen ligger også skjult til du skyver opp skjermen. Den er altså godt beskyttet når du ikke bruker kameraet, så du slipper å være redd for å få riper i linsen som ødelegger bildene dine.

Tastene i G600 er ikke blant de største og mest brukervennlige. De er godt opphøyde, men de er i minste laget for den med store håndverkertomler. Det kan være en idé å prøve ut tastesettet før du kjøper mobilen.

Forøvrig er både tallene og bokstavene på tastene tydelige, og tastenes bakgrunnslys er kraftig, slik at du lett ser hvor du trykker. 

Av snarveistaster finner du en kameratast på telefonens høyre side og volumtaster på motsatt side. Disse er de viktigste knappene, og skulle holde for de fleste.

Telefonen har én inn- og utgang for data og lading. Dette er av Samsungs proprietære sort, og dessverre ikke Micro-USB som flere produsenter ser ut til å gå over til.

Og ikke nok med at Samsung ikke har slengt seg på Micro-USB-bølgen, de har faktisk i tillegg laget atter en ny plugg som ikke er maken til de du finner i tidligere Samsung-telefoner. Med andre ord får alt det gamle Samsung-tilbehøret ditt status som elektronisk avfall, og du må handle deg nytt. Var det egentlig noen vits, Samsung?

Positivt er det imidlertid at denne inn- og utgangen befinner seg bak en luke som beskytter telefonens innmat mot støv og rusk og andre ting som ikke er velkommen inn i mobilen din. En tilsvarende luke beskytter også et innebygget spor for minnekort av typen MicroSD. 

Skjermen er 2,2 tommer stor.
Nå ser menyene enda friskere ut enn før.

2,2 tommers skjerm

G600 har en 2,2 tommer stor skjerm. Dette er en helt grei størrelse i en vanlig telefon som ikke er tiltenkt spesielt avansert bruk.

Skjermen har også en helt standard oppløsning (240 x 320 piksler), som gjør at skjermen fremstår som skarp og (kombinert med skjermstørrelsen) oversiktlig. Fargene er i tillegg krystallklare, og skjermen er alt i alt en fryd å bruke.

Det som imidlertid er plagsomt, er at baklyset i skjermen dempes idet tastelyses skrus på - det vil si når det er mørkt i omgivelsene. Dersom det er halvmørkt i rommet oppdaget vi ofte at tastelyset slo seg av og på hele tiden, noe som kan være plagsomt. Dette kan imidlertid deaktiveres.

Nye menyer

Samsung har i det siste gjort mange forbedringer i menyene sine, som nå både er friskere og bedre oppbygget enn før. Et friskere utseende og en litt annen oppbygning har stått på menyen. 

En av de veldig velkomne nyhetene i nyere Samsung-menyer, er måten å taste inn numre på. Hvis du vet at telefonnummeret til din venn Frank begynner på 916, kan du taste inn disse numrene i hvilemodus, og det dukker automatisk opp en liste over personer i telefonlisten din som har et telefonnummer som begynner på 916. Dernest er det bare å bla til Frank, og trykke på den grønne tasten.

I G600 får vi et positivt inntrykk av menyene. Det første som møter deg i en fabrikkny utgave, er en guide til å sette opp telefonen. Her kan du velge hvilket fargetema du vil ha i menyene, og en rekke andre innstillinger som klokkeslett. Å sette opp telefonen går kjapt og uten vanskeligheter.

Det er lett å finne frem i menyene, og Samsung har klæsjet et skikkelig flashgrensesnitt inn i programvaren som gjør menyene smakfulle og behagelige å bruke.

Når du går inn i hovedmenyen, skyves hele skjermbildet til side og menyen kommer inn fra siden. Slike små designperler er med å heve inntrykket av hele telefonen. 

Maskinkraften i G600 er kraftig nok til at dette går smerteftitt og helt uten å hakke. Animasjonen fører heller ikke med seg noen merkbare forsinkelser, slik som for eksempel snarveismenyen i smarttelefoner fra Nokia der animasjonen fører til at det tar fem sekunder å få opp lista.

At det er litt språkskrot i form av orddelingsfeil i menyene, ser imidlertid ut som noe vi bare må leve med som et resultat av at Samsung rett og slett ikke har tatt seg bryet med å rette opp i feilene i språket i de norske menyene. Litt plagsomt i en ellers god meny, men ikke verre enn at vi klarer å leve med det.

Vi setter også pris på at du har en god porsjon innstillingsmuligheter for grensesnittet. Du kan for eksempel velge at en kalender skal vises i hvilemodus, velge bakgrunns- og skriftfarge på telefonnumre og mye annet.

Les også