Tek.no

Test

Trond Viggo - de du kan + noe nytt & noe rart

Trond-Viggo Torgersen har laget en plate til både hverdag og fest.
Iren Hope Rønhovde
18 Sept 2007 10:00

Trond Viggo er trolig et navn som frembringer gode minner for alle over myndighetsalder her til lands; denne mannen som lærte oss om kroppens små og store funksjoner, som pusset tenner med Flode og opptrådte som harry vaktmester i beste sendetid på NRK. Han er legen som ble popstjerne, barneombudet som ble en av Barne-TVs største helter på åttitallet. Trond Viggo Torgersen er en mann som huskes for mange ting, og som vil gå inn i den norske kultur- og underholdningshistorien side om side med Knutsen og Ludvigsen.

Humoristiske beretninger

Ennå triller virksomheten på løpebånd for den kreative Torgersen. Nye musikalske prosjekter skaper nytt liv til tidligere musikalske meritter, hvor låter som ”Hjalmar”, ”Tenke Sjæl” og ”Slapp reggae” besitter tronen med en slags overlegen selvfølgelighet. Det har også blitt plass til merkelige tolkninger av Bee Gees, ABBA og Ole Ivars; en snodig mikstur, ja visst. Trond Viggos tilsynelatende grenseløse sjangerrepertoar kan både være positivt og negativt, men i det minste må han gis honnør for sin allsidige tilpasningsdyktighet.

På samme måte som Knutsen og Ludvigsen, er Trond Viggo kjent for sine finurlige tekster med treffende dobbelbetydninger og humoristiske ordspill som kan gis en meningsbærende tolkning av både åtteåringen og femtiåtteåringen; her har vi å gjøre med en artist med et reelt vingespenn på flerfoldige generasjoner, og nettopp dette gjør Trond Viggo til en så spennende og folkekjær artist.

Musikalsk manifest

Av gamle slagere som gjør denne platen til en liten perle i musikksamlingen, må følgende nevnes: ”Tramp på en smurf”, ”Det var en gang en … og en …”, ”Kvakk kvakk” og ”Kua med fletter”. Èn innvending må man kunne ha selv mot den mest legendariske artist, og i Trond Viggos tilfelle må dette bli sangstemmen. Torgersen er i utgangspunktet ingen begavet sanger, men dette veies elegant opp med innlevelse, sjarm og evnen til å opptre i ulike roller. Man kan også undres over om man egentlig trenger 57 Trond Viggo-sanger, men ettersom dobbeltplaten fungerer som et slags musikalsk manifest, er det trygt å konkludere med at ideen er god nok.

En musikalsk analyse av ”De du kan + noe nytt & noe rart” viser seg å være noe problematisk. Her får man servert reggae, rap, vuggesanger, popsanger og dansebandmusikk i festlig og uhøytidelig blanding. Som artist fremstår Trond Viggo som avslappet og trygg uansett hvilken sjanger han begir seg ut på. Arrangementene er ofte enkle, og tekstene må kunne sies å dominere over melodiene. Alt i alt fungerer komposisjonene godt når man vurderer de på denne måten; til tross for det voldsomme vingespennet har Trond Viggo noe ved seg som binder det hele sammen, ikke minst det underliggende budskapet om at vi alle kunne ha godt av å se verden gjennom et barns øyne litt oftere.

Konklusjon

Etter flere tiår som popsang-komponist får vi endelig samlet alle godlåtene til Trond Viggo på en dobbel-CD som passer til både hverdag og fest, og som appellerer like mye til både voksne og barn. ”De du kan + noe nytt & noe rart” er en liten skatt for alle som husker åttitallet, og utgivelsen kan gjerne ses gjennom rent nostalgiske briller selv om tekstene fremdeles bærer et godt og viktig budskap i seg.

annonse

Les også