Til hovedinnhold

Siljes fotoeksperimenter, del 6

I del to av mine fotoeksperimenter, brukte jeg mellomringer for å ta makrobilder. Årsaken til dette var at et makroobjektiv foreløpig er mye dyrere enn mitt budsjett kan tåle.

Uansett ble jeg ikke særlig fornøyd med bildene den gangen, og konkluderte vel i praksis med at mellomringer er noe herk, og at jeg vil ha et makroobjektiv. Nå har raseriet lagt seg, og i løpet av de siste ukene har jeg lekt både titt og ofte med mellomringene.

Les også: Siljes fotoeksperimenter del 1: Introduksjon
Les også: Siljes fotoeksperimenter del 2: Makro
Les også: Siljes fotoeksperimenter del 3: Lys
Les også: Siljes fotoeksperimanter del 4: Mennesker
Les også: Siljes fotoeksperimenter del 5: Skogstur

Nå har vi det mye bedre sammen, mellomringene og jeg. Jeg har eksperimentert med alle mulige kombinasjoner av ringene, og er langt mer fornøyd med resultatene denne gangen. Det har krevd sin tålmodighet og sine knær, siden øvingen stort sett foregikk i en hage med rompa i været. Men det var verdt det, og endelig har jeg noen bilder jeg synes er såpass ålreite at jeg kunne tenke meg å ha dem på veggen.

I forrige del av eksperimentene mine klagde jeg på været. Været var imidlertid en velsignelse når det kom til makrobilder, siden det ga mange fine motiver mellom regnbygene. Når solen av og til også tittet frem, ga det verden en ekstra dimensjon som gjorde fotoaktivitetene enda morsommere.

Merk at samtlige bilder er tatt uten stativ, og kun med egne hender som støtte. Å få klare bilder med mellominger var med andre ord en stor utfordring i seg selv.

Bilde 1

Bilde 1: Dette bildet tok jeg mest for å se om jeg klarte å få tuppen på et lite blad klart uten stativ. Stort sett er jeg fornøyd med resultatet. Mangelen på dybdeskarphet gjør at det hele blir nokså abstrakt, for de som foretrekker slikt. Rundt 35 forsøk måtte til før jeg fikk fokuset akkurat der jeg ville ha det.

Bilde 2

Bilde 2: Veldig fornøyd med dette. At det ikke er 100 prosent klart, gir det en slags mystisk følelse, noe jeg synes passer godt her.

Usikker på utsnittet dog. Er bildet for midt på, og er det nok luft over blomsten?

Bilde 3

Bilde 3: Litt spindelvev etter en tåkete natt. Heldigvis var ikke Petter Edderkopp hjemme. Prøvde å tenke utsnitt samtidig som jeg tok bilder, og behøvde mange forsøk før jeg fikk noe jeg ville beholde. Måtte imidlertid klippe litt i etterkant likevel.

Bilde 4

Bilde 4: En ivrig entrepenør hadde bygget seg "tak". Sliter litt med å se det helt store i dette bildet selv, men på grunn av skryt fra andre velger jeg å ta det med. Hva synes du? Kommenter under!

Bilde 5

Bilde 5: Omtrent så enkelt som du kan få det. Klisjéaktig, men likevel fin etter min mening. Jobbet mye med utsnittet her også, og ble fornøyd til slutt.

Bilde 6

Bilde 6: Sommeridyll. Er veldig fornøyd med perspektivet. Det å gå i øyehøyde med objektet har for meg ofte vist seg å være en veldig god idé. Men får et helt annet perspektiv (bokstavelig talt) enn det man har til hverdags. Slet veldig med utsnittet her, da det var langt flere blomster rundt, noe som fort førte til at bildet bare ble kaos.

Bilde 7

Bilde 7: Avslutter selvfølgelig med det jeg er mest fornøyd med. Tatt med hodet trykt ned i en betongplatting og kameraet rettet mot solen fra undersiden av blomsten. Bildet behøvde svært lite redigering i etterkant, hvilket jo gjør det enda artigere.

Når jeg ser på bildet, blir jeg imidlertid mer og mer irritert over det mørke feltet til høyre i bildet.

Respekt for IKEA
Jeg har alltid vært en av de som har ledd av bildene på IKEA og sagt "Pøh, de der kan jeg vel ta selv". Nå har jeg imidlertid litt mer respekt for blomsterbildene hos møbelkjeden – det er faktisk kke enkelt, i hvertfall ikke når man ikke har stativ.

Bare så det er sagt; jeg har et stativ – det er bare ikke med meg for tiden.

I løpet av denne runden har jeg lært at:

  • Tålmodighet gir ofte lønn for strevet
  • Jeg trenger mer tålmodighet
  • Det er vanskelig å ta makrobilder uten stativ
  • Man kan fint ødelegge flotte bilder ved å ikke dobbeltsjekke instillingene på kameraet

Har du kommentarer, tips eller råd til bildene mine og fotograferingen min? Kommenter gjerne i tråden under saken!

Les også
Micro Four-Thirds gjør deg attraktiv
Les også
Siljes fotoeksperimenter, del 5
Les også
Fotojournalistikken er død!
Les også
Siljes fotoeksperimenter, del 4
Les også
Krogvold møter Draugen
annonse