Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Intel Core i5 661

Innledning

8. September 2009 ble Core i5 lansert, og tok over for Core 2-serien som selskapets tilbud i mellomsegmentet. Vi så da nærmere på den svakeste modellen Core i5 750. Etter hvert som Core 2-modellene ble faset ut, fikk AMD fritt spillerom i budsjettklassen.

I dag lanserer Intel en rekke nye prosessorer, og planlegger med dette og igjen kunne hevde seg i budsjettmarkedet. Seks av prosessorene som lanseres i dag er beregnet for stasjonære maskiner. Fire av disse blir plassert i Core i5-serien, mens de to siste går inn i en ny prosessorserie kalt Core i3.

Følg Hardware.no på Twitter

Dagens testeksemplar er modellen Core i5 661. Foruten integrert grafikk på selve prosessoren, kan de nye modellene skilte med 32 nm-produksjonsteknikk og lavt strømforbruk.

Takk til Intel som leverte prosessor og til test.

Testoppsett og spesifikasjoner

Spesifikasjoner

Det er mye nytt med prosessorene som lanseres i dag. For det første er det de første tokjerneprosessorene for LGA1156-plattformen. Videre har prosessoren blitt laget med 32 nm-teknikk, og har et lavere strømforbruk enn tidligere Nehalem-prosessorer. Tidligere var Intels HT-teknologi forbeholdt Core i7-serien, de nye modellene i Core i5- og i3-serien er også utstyrt med dette.

De nye prosessorene er dessuten utstyrt med en integrert grafikkprosessor på selve prosessoren, på Core i5 661 har denne en frekvens på 900 MHz og kan bruke opp til 1,7 GB minne.

Foruten dagens testeksemplar, lanseres fem andre tokjerneprosessorer for skrivebordet. De to svakeste av disse er plassert i den nye Core i3-serien, mens resterende er plassert i Core i5-serien. Samtlige har to kjerner, er utstyrt med HT-teknologi og har 4 MB L3-cache.

Core i3-modellene mangler Turbo Boost-teknologi, men samtlige modeller er utstyrt med IGP. Denne kjører på 733 MHz, bortsett fra på dagens testeksemplar Core i5 661, som har en IGP-frekvens på 900 MHz. Dette er også grunnen til at Core i5 661 har noe høyere TDP enn resterende modeller som lanseres i dag.

Prosessoren som ble sendt til test var en ES-prosessor (Engineering Sample), men skal være identisk med Core i5 661-prosessorene som kommer i salg.

Testoppsett

Av ulike grunner og er testene kjørt på litt forskjellige oppsett, men forskjellene er ikke store nok til å påvirke prosessorytelsen i noen særlig grad.

Effektforbruk

På samtlige oppsett har vi målt effektforbruket. Dette er en måling som viser hvor mye effekt den komplette maskinen drar fra strømuttaket i veggen – skjermen holdes utenfor. Dermed er ikke dette en nøyaktig verdi for den enkelte prosessor, men en verdi man kan sammenligne med de andre oppsettene.

Intel Core i5 661 starter meget sterkt når vi tester strømforbruk, og har det laveste strømforbruket av samtlige testprosessorer. Prosessoren ligger med 115 watt ved idle side om side med Core i5 750, men når prosessoren belastes bruker Core i5 661 hele 44 watt mindre enn storebroren.

Temperaturer

Standard prosedyre i prosessortester er å hente verdier fra prosessorenes innebygde målere, via programmene Everest Ultimate og Core Temp. Alle tidligere testprosessorer, med unntak av i7 920 som ble kjølt med standardkjøler, er kjølt ned av en Zalman 9700 NT. I testen av Phenom II 955 Black Edition og Intel Core i7 975 Extreme Edition har vi brukt en sort Thermalright Ultra120 Extreme med en stillegående vifte med 1500 omdreininger per minutt. Denne har ikke identisk ytelse som kjøleren fra Zalman, og dermed må resultatene tas med en klype salt.

Da tilgangen på kjølerfester for LGA1156 var så som så før lansering, ble Core i5 750 testet på standard-kjøleren til prosessoren. Denne er i testen av Core i5 661 nå erstattet av en Noctua NH-U12P.

Med lavt effektforbruk, følger lave temperaturer. Det er i hvert fall tilfellet denne gangen, og også her kommer Core i5 661 best ut av samtlige testprosessorer. Med bare 24 grader idle er prosessortemperaturen knapt høyere enn romtemperaturen. Når Prosessoren belastes øker temperaturen til 41 grader og havner side om side med AMDs Phenom II X4 810-prosessor.

Ytelse minne

Ytelse - minne

Siden Intel Core i5 661 ikke støtter lavere tilgangstider enn CL6, ble minnet denne gangen kjørt på 6-6-6-18. Dette var kanskje noe av grunnen til at prosessoren ikke gjorde det så sterkt når det kom til minnebåndbredde, med omlag 3 GB/s lavere enn Core i5 750. Prosessoren gjorde det svært godt når det kom til L2-båndbredde, og toppen grafen med rundt 250 MB/s høyere båndbredde enn Intels toppmodell Core i7 975.

Når det gjelder responstiden til minnet, tyder det også her på at innstillingene som er brukt i denne testen sender Core i5 661 nedover grafen, og prosessoren må nøye seg med å være kjappere enn AMDs gamle Phenom 9850.

Ytelse kontorprogrammer og encoding

Ytelse - kontorprogrammer og encoding

Når prosessoren får i oppgave å regne ut 25 millioner desimaler av tallet pi, viser Core i5 661 styrke. Takket være Intels Turbo Boost-teknologi, utføres oppgaven ved en frekvens på 3,6 GHz. Prosessoren plasserer seg med 53,71 sekunder mellom Core i5 750 og Core i7 975.

I Cinebench gjør prosessoren det igjen skarpt, og ligger ved bruk av en kjerne side om side med Core 2-seriens toppmodell E8600.

Encoding

I DVD Shrink 3.2 er filmen 7 Swords pakket om fra en normal fil-mappe på 7,45 GB til en ISO-fil på 60 prosent av original størrelse (omtrent 4,3 GB). Intel Core i5 661 gjør dette på knappe 14 minutter, og plasserer seg omlag et halvt minutt foran AMDs toppmodell Phenom II X4 965.

Ytelse multitasking og spill

Multitasking

Når samtlige kjerner blir satt i arbeid i testprogrammet Cinebench, er det ingen overraskelse at Core i5 661 har lite å stille opp med sammenliknet med storebrødrene med fire kjerner. Likevel gjør prosessoren en solid jobb, og kommer desidert best ut av tokjernene i testen. Et par av de svakere firekjernene fra AMD må også se seg slått av nykommeren.

Ved å sammenlikne resultatene i Cinebench ved bruk av en og flere kjerner, ser en at Intels HT-teknologi kommer godt med for Core i5 661. Ytelsen til prosessoren øker med 2,37 ganger når en går fra bruk av en kjerne til bruk av 2 kjerner og fire tråder.

I PCMark Vantage gjør Core i5 nok en gang en god jobb, og havner mellom AMD Phenom II X4 965 og Intel Core i7 975.

Spill

3DMark 06 liker godt mange prosessorkjerner, og Core i5 661 har derfor ikke alt for mye å stille opp med her. Prosessoren havner likevel et stykke foran Intels tidligere toppmodell med to kjerner, Core 2 E8600.

Futuremarks nyeste 3D-test, 3Dmark Vantage, foretrekker også mange kjerner, men her klarer Core i5 661 å snike seg foran noen av de svakeste firekjernene til AMD.

I spillet Crysis havner Core i5 661 på høyde med AMDs toppmodeller. Verdt å merke seg er at spillet her er kjørt på lave innstillinger. Bruker en tunge innstillinger vil skjermkortet stort sett bli flaskehalsen, og prosessorene vil ha tilnærmet lik ytelse.

I Wold in Conflict yter Core i5 661 identisk som Phenom II 955 og Intel Core 2 E8400. Også her er spillet kjørt på lave innstillinger, og ved bruk av høyere innstillinger vil det bli jevnere ytelse mellom prosessorene.

Overklokking

I og med at prosessoren er bygget med 32 nm-teknikk, og at det er Intels første Core i5-prosessor med 2 kjerner, er det ikke til å legge skjul på at forventningene til overklokking av prosessoren var høye.

Vi startet forsiktig ved å kun øke BCLK. Med multiplikatoren låst på 26 og HT aktivert, klarte prosessoren raskt 3,8 GHz stabilt ved å øke BCLK fra 133 til 146.

Ved å øke spenningen til 1.225 volt kjørte prosessoren stabilt på 4 GHz ved en BCLK på 154.

Maks stabile prosessorfrekvens endte på 4,3 GHz ved å øke spenningen ytterligere til 1,320 volt. Dette er en økning i prosessorfrekvens på 1 GHz fra standard hastighet, noe som kan sies å være en god overklokk. Det ble under overklokkingen brukt samme kjøling som ved resten av testen, Noctua NH-U12P. Ved full last ved hjelp av stressprogrammet OCCT, ble prosessoren omlag 60 grader.

Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

Intel GMA HD

En av de store nyhetene med Core i5 661 er at Intel har integrert en grafikkprosessor på selve prosessoren. Denne har Intel valgt å kalle Graphics Media Accelerator HD, og skal i følge produsenten være egnet for avspilling av HD-materiell og "Mainstream Gaming".

Avspilling av HD-materiale var ikke noe problem for Intel GMA HD, og både Blu-Ray og andre filtyper gikk som en drøm. HDMI sørget for både lyd og bilde i upåklagelig kvalitet når maskinen var koblet til en TV.

Det kan være verdt å merke seg at for å kunne benytte den integrerte grafikkprosessoren, må en ha et hovedkort som støtter dette. P55-hovedkortet som er brukt ellers i denne testen har ikke støtte for dette, og under testing av Intel GMA HD ble derfor et Asus P7H55D-M EVO med H55-brikkesett benyttet. Foruten H55-brikkesettet støtter også de nye H57- og Q57-brikkesettene Intel GMA HD.

En liten runde i 3DMark 06 viste raskt at til tross for at dette er Intels kjappeste grafikkløsning så langt, har den lite å stille opp med sammenliknet med de dedikerte skjermkortene fra Nvidia og AMD. Spilltitlene Half Life Lost Coast, Trackmania Nations Forever og Battlefield 2 var imidlertid fullt spillbare på Intels integrerte grafikkløsning. Spillet Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas 2 var også spillbart om en nedjusterte oppløsning og antall detaljer. Skal en spille nyere spill med god grafikk, er det likevel ingen tvil om at et dedikert skjermkort er det som gjelder.

Konklusjon

Intel Core i5 661 bringer flere spennende nyheter med seg. Med Intels nyeste 32nm-teknikk har produsenten laget en meget god prosessor som kan skilte med lavt strømforbruk, smarte funksjoner som Turbo Boost og HT-teknologi, og sist men ikke minst en integrert grafikkløsning som vil være tilstrekkelig for mange. Dette er den første tokjernen fra Intel på en stund, og ikke overraskende har den jevnt over bedre ytelse enn tidligere tokjerner.

I tillegg til å ha integrert minnekontrolleren og PCIe-kontrolleren i prosessoren, har Intel nå også integrert en grafikkprosessor de har kalt Intel GMA HD. Core i5 661 har en IGP-frekvens på 900 MHz, og sammen med opp til 1,7 GB lånt minne, skal grafikkprosessoren sørge for fin avspilling av HD-materiell og grei nok ytelse for moderat spilling. Dette klarer prosessoren godt, men om en ønsker å spille nye og heftige spill med fin grafikk, må en investere i et dedikert skjermkort.

Prosessoren har et svært lavt strømforbruk, både ved skrivebordsbruk og last gjorde prosessoren det svært godt. Takket være lavt strømforbruk produserer prosessoren heller ikke stort med varme, og også når det kom til temperaturer imponerte Core i5 661. Dette gav godt med rom for overklokking, og prosessoren lot seg overklokke opp til en respektabel frekvens på 4,3 GHz.

Det kan virke som at denne prosessoren får en prislapp på rundt 1600 kroner. Ikke en spesielt billig tokjerne med andre ord, men likevel får en god prosessor for pengene. Om en har bruk for flere kjerner, vil storebrødrene i Core i5- og Core i7-serien gjerne være et bedre valg, men om en klarer seg med to kjerner kan Intel Core i5 661 anbefales.

Intel Core i5 661


+ God ytelse
+ Turbo Boost og HT-teknologi
+ Lavt strømforbruk
+ Pene temperaturer


- Ingen spesielle

annonse