Tek.no

Test

Fujifilm F200 EXR

Erik Faarlund
10 Juli 2009 09:29

Overblikk

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Fysisk

Diskret innpakning, men mye spennende under panseret.

Kamerahuset er ikke det minste på markedet, men virker solid og gir plass til fingre, objektiv, skjerm og alt du trenger. Vi kan likevel ikke kalle det stort. Det glir lett ned i en lomme.

Batterikapasiteten er ganske gjennomsnittlig med 230 bilder på en lading, og heller ikke objektivet gir byr på noen store overraskelser, med vidvinkel tilsvarende 28-140mm med lysstyrke på f/3.3-5.1.

Kameraet har ingen søker, men en LCD-skjerm på 7,6cm med en oppløsning på 230 000 punkter. Heller ikke her er det de store overraskelsene, og skjermen gjør det den skal gjøre. Du har god informasjon tilgjengelig på skjermen til enhver tid.

I bruk
Kameraet har alle automatiske funksjoner i tillegg til en rekke manuelle. Du kan selv styre det meste, dersom du ønsker det. Kameraet støtter ISO-verdier helt opp til 12800, men vi vil ikke anbefale at du går så høyt. Det som gjør kameraet spesielt, er EXR-funksjonen, som gir kameraet muliget til å slå sammen to og to piksler for å lage et bilde med mindre støy eller større dynamisk omfang. Både videofunksjonen og makrofunksjonen er litt kjedelige, og gjør ikke noe annet enn det alle kameraer har kunnet i mange år allerede.

Autofokusen er ikke spesielt rask på vidvinkel, men tar seg opp på tele, og er da omtrent på nivå med gjennomsnittet. Men den er presis, og fungerer i ganske dårlig lys.

Baksiden av kameraet gir ingen overraskelser.

Kameraet bruker lang tid på å starte opp, men når det først er i gang, går ting raskt og greit.

Hvis du ikke vil bli brydd med alle funksjonene i dette kameraet, kan det meste kjøres på automatikk (men da er kanskje heller ikke dette kameraet for deg). De manuelle EXR-funksjonene er relativt komplisert implementert. Her kunne Fujifilm gjort en bedre jobb – men mulighetene er mange.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten er relativt gjennomsnittlig. Egenskapene på høye ISO-verdier er noe bedre enn for de fleste andre, mens vi kunne ønsket oss noe mer på detaljgjengivelsen. Manuell hvitbalanse er god, automatisk ligger litt etter det vi skulle ønske oss. Både fortegning og kromatisk feilbrytning er under kontroll.

Det som gjør kameraet spennende er EXR-funksjonene. Her kan du velge mellom et vanlig bilde med 12 megapiksler, eller et bilde med 6 megapiksler med enten lavere støynivå eller større dynamisk omfang. Funksjonen for lavere støynivå gir ikke mye ekstra, mens funksjonen for større dynamisk omfang kan gi dramatisk bedre resultater under riktige forhold.

Oppsummering

Konklusjon

Alt i alt er ikke dette noe dårlig kamera. Det har alt det skal ha, pluss en del som ingen andre har. Vi vil gjerne berømme Fujifilm for å prøve noe helt nytt, og det de forsøker seg på er svært nyttig. Ikke bare gi det den avanserte fotografen nye muligheter, men automatikken er god nok til at alle kan få glede av den. Dessverre er det ikke godt nok implementert, så det faller litt igjennom, og fordelene du får av det er kanskje ikke verdt prisen denne gangen. Vi oppfordrer Fujifilm til å prøve dette igjen.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Vi beklager at det er tynt med galleribilder denne gangen. Vi fikk først et eksemplar som tok for dårlige bilder, og oppdaget ikke det før galleribildene var tatt. Vi har ikke hatt tid til å ta nye. Derfor blir det mye rådhus, storting og festning denne gangen.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Les også