Tek.no

Test

Lukt deg i vei på Blu-ray

21 Okt 2010 11:23
annonse

Anmeldelse

Frankrike på 1700-tallet var et sted fullt av ekstreme motsetninger mellom skrekkelig skittenhet og fabelaktig estetikk. Fra møkkete og tannløse arbeidere til fjonge aristokrater, og stank av råtten fisk til de mest velduftende parfymer. Inn i denne verdenen blir Jean-Baptiste Grenouille født med en helt eksepsjonell luktesans – noe han alltid utnytter i livet. Jean-Baptiste blir etter hvert besatt av å bevare lukt og skape den ultimate parfymen – noe som setter i gang en rekke grusomme hendelser.

Perfume: The Story of a Murderer er en hovedsaklig tyskprodusert, engelskspråklig film som foregår i Frankrike. Den er av de dyreste tyske filmproduksjonene noensinne med et budsjett på over 63 millioner dollar, men ble likevel en internasjonal suksess med en inntjening på over 132 millioner verden rundt på kino. Filmen er basert på en roman fra 1985 skrevet av Patrick Süskind og er regissert av Tom Tykwer (Løp, Lola, Løp). I rollene finner vi Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood og John Hurt med fortellerstemmen.

Lyden av lukt

Perfume er antakelig ikke en film for alle. Til tross for å være presentert på en svært elegant og sømløs måte, er fortellingen fremdeles sær og spesiell. Filmen handler om luktesans – eller rettere sagt besettelsen av lukt og hvordan dette utvikler seg til å bli en unik og fargerik kriminalhistorie. De som liker filmer litt utenom det vanlige har dermed kommet inn i et godt selskap – den verdenen regissør Tom Tykwer og kompani får frem her er så rik på detaljer og farger at det føles som man har kommet til en sensorisk fornøyelsespark.

For å få frem følelsen av lukt benytter Tykwer seg av en rekke stilistiske grep som passer godt inn i den historien han prøver å fortelle. Det visuelle er en delikat blanding mellom det heslige og det herlige og blir balansert mellom tidvis raske klipp versus storslåtte utsnitt. Og alltid virker universet så troverdig på grunn av de ekstremt forseggjorte kulissene, kostymene og så videre. Dessuten har vi også det fantastiske lydbildet som virkelig får frem nyanser og egenskaper ved det vi kan se – og dermed også et større inntrykk av hva det kan lukte som.

Sympati for skurken?

Foruten å være satt til et herlig frembragt univers av ulike sensoriske uttrykk, er fortellingen i Perfume rett og slett bare utrolig interessant. Hele opplegget med å tenke mer rundt lukt og den lettere sosialt tilbakestående barnehjemsgutten Jean-Baptistes fascinerende møte med omverdenen og alt det den har å by på underbygger også publikums forhold til opplevelsen. Vi blir tatt med på ferden av fargesprak, estetikk og spenning, og får sitte i førersetet hele veien. Filmen blir ikke kjedelig ett sekund og vi kan tvert i mot nyte alt det den har å by på, selv om det måtte være brutale drap.

Litt av problemet med filmen blir hvorvidt vi skal heie på Jean-Baptiste eller føle avsky for hans handlinger. Ønsker vi at han skal få gjort ferdig parfymen, eller ønsker vi at stakkars Alan Rickman får ha datteren i fred? Slike motsetningsfylte sympatiforhold kan gjøre filmen vanskelig å svelge, men hvis man bare glemmer seg bort i noen timer og blir med på reisen, blir belønningen stor uansett hvem man måtte holde med på grunn av alle de positive elementene.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Perfume: The Story of a Murderer er en deilig frembragt film med vidunderlig bruk av visuelle og auditive effekter for å få frem følelsen av lukt. Som spenningsfilm fungerer den bra nok, men det virkelige fokuset ligger rett og slett på den herlige og svært gode fremstillingen av det fargerike og sprø universet til den notoriske parfymemakeren Jean-Baptiste Grenouille.

Les også